Hlavní obsah

Salák by mohl mít na mistrovství světa klíčovou roli. Chci chytat co nejlíp, zbytek jde mimo mě, tvrdí

Praha

Po vypadnutí z play off nebyl Alexander Salák deset dnů na ledě a před úterním odpoledním tréninkem české reprezentace moc netušil, jak se to na něm projeví. Šestadvacetiletý gólman Färjestadu ale celou sezónu udivoval Švédsko skvělými statistikami a na blížícím se mistrovství světa by klidně mohl být českou jedničkou mezi tyčemi.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Trenér Alois Hadamczik hovoří s brankářem Alexandrem Salákem na tréninku české hokejové reprezentace.

Článek

Jste ještě unavený ze závěru švédské ligy?

Ne.

A spokojený se třetím místem?

My měli cíl vyhrát ligu, což se nepovedlo. Herně jsme neměli načasovanou formu. Vypadli jsme v semifinále, ale celkově sezónu hodnotíme kladně. Byli jsme vlastně druzí v Evropě (European Trophy) a třetí ve Švédsku. Nedá se to brát úplně negativně. Ani bílá, ani černá. Spíš taková zelená...

Byla to vaše nejlepší sezóna v kariéře?

Byla dobrá, ale nechci to dávat do nějakých šuplíků. Snažil jsem se odvádět co nejlepší práci, ale semifinále jsme bohužel prohráli 1:4 na zápasy. Nebylo se na co vymlouvat. Lulea nás přejela.

Bronz se ve Švédsku neslaví?

To moc nemůžu říkat, byli jsme hrozně zklamaní. Zakončili jsme to tradičně. Šli jsme s klukama ven, dali si večeři, pár piv. Ale ta únava se tam nakumulovala. Projdete celým play off a najednou je to během dne pryč. Všichni se rozprchli domů a spíš to bylo smutný.

Jak teď vidíte budoucnost? Udělal jste si už dříve jméno ve Finsku, pak jste vyrazil do zámoří, ve Švédsku vás vychvalují. Kde budete chytat příště?

Nechtěl bych moc dělat závěry. Jsou tam nějaké nabídky z východu, ze západu a nakonec se uvidí, jestli nezůstanu na severu... Sám nevím. Chci si vybrat, co bude nejlepší pro moji hokejovou kariéru a hlavně pro rodinu.

Takže Rusko spíš ne?

Nevím, zatím nechci nic prozrazovat.

V NHL jste si zachytal jen kraťoučce. Neláká vás zanechat v nejlepší lize světa trochu výraznější stopu?

Nebudu spekulovat.

V sezóně jste měl skvělé statistiky, chytal jste na Euro Hockey Tour, takže by vás teď neměla překvapit ani pozice jedničky na mistrovství světa...

Já to úplně takhle nevidím. Do tréninku půjdu naplno a uvidím, co z toho bude. Když mi trenér dá šanci chytat, tak se budu snažit odvádět to nejlepší a zbytek jde mimo mě.

Sledujete vývoj v zámoří? Pokud se Winnipeg nedostane do play off, o post prvního gólmana byste po příjezdu Ondřeje Pavelce nejspíš přišel.

Já teď klukům spíš závidím, že ještě můžou hrát na klubové úrovni. Ať v NHL, nebo finále ve Švédsku, v extralize. Hokej jsem teď ale na deset dnů vypustil, užíval jsem si rodiny, příbuzných. Nijak jsem to nesledoval.

Takže případné doplnění národního týmu o Pavelce by vás nechalo v klidu?

Bylo by to super, kdyby tady byl.

Ale určitě cítíte větší šanci na šampionátu něco odchytat než v roce 2009, kdy jste byl v závěrečné přípravě, ale nakonec jste se mezi tři gólmany pro mistrovství světa ve Švýcarsku nedostal.

Takhle nepřemýšlím. Jakoukoli pozici dostanu, bude to výborné. Když to bude první gólman, bude to výborné, když druhý, taky výborné, když třetí, tak taky. Pro mě je vůbec čest tu být mezi tolika skvělými hráči.

Reklama

Související témata: