Hlavní obsah

Odplata za mistrovství? Tak Hadamczik před duelem se Slováky nepřemýšlí. Emoce ale budou, tuší

Praha

Poprvé od prohraného semifinále na loňském světovém šampionátu nastoupí česká hokejová reprezentace proti Slovensku. Kouč Alois Hadamczik sice dodnes na duel v Helsinkách, který jeho svěřencům zavřel finálovou bránu, nezapomněl, čtvrteční utkání v pražských Holešovicích v rámci Euro Hockey Challenge (EHCh) však nebere jako možnost odplaty.

Foto: Petr Horník, Právo

Petr Čáslava (vlevo) stíhá slovenského útočníka Pánika - ilustrační foto.

Článek

„Jako revanš to brát nemůžeme. To by byla hodně malá odplata," uvědomuje si Hadamczik a zároveň přiznává, že ani po necelém roce prohru 1:3 ze semifinále šampionátu v Helsinkách ještě z hlavy nevytěsnil. „Byl to náš špatný zápas, vyřadilo nás to z možnosti hrát finále. Hodně nerad na něj vzpomínám."

Přestože důležitost zápasů v EHCh se s těmi na mistrovství světa srovnávat nedá, o náboj bude v bitvě dvou bývalých federálních partnerů postaráno. „Česko-slovenské zápasy mají vždy náboj a stejné to bude i ve čtvrtek. "Když se známe, tak je to trošku jiné, než když přijedou Němci nebo Bělorusko. Že bychom si z toho trhali vlasy, to ale ne. To až na mistrovství. Je to ale derby a budou tam emoce. Někteří hráči se musejí projevit. I pro trenéry je to velmi zajímavé utkání," říká Hadamczik.

Utkání Euro Hockey Challenge začíná v holešovické Tipsport Aréně v 18 hodin, přímý přenos vysílá ČT Sport. Podrobnou on-line reportáž můžete sledovat na Sport.cz.

Zatímco Češi ještě ve čtyřech letošních zápasech EHCh neztratili ani bod, když dvakrát porazili Lotyšsko i Německo, bilance našich východních sousedů je o poznání horší. Svěřenci českého kouče Vladimíra Vůjtka dvakrát vysoko prohráli ve Švédsku, ze dvou zápasů s Běloruskem si odnesli jedno vítězství.

Slováci v jubilejním 500. zápase i se Šatanem

Ve čtvrtek v Holešovicích i v sobotní odvetě v Bratislavě však Slováci vyrukují s posilněnou sestavou. V národním týmu se po roce objeví obránce finské Raumy Milan Jurčina a hlavně velký návrat chystá Miroslav Šatan. Muž, který právě na loňském šampionátu přispěl k vyřazení Čechů dvěma góly, nehrál od listopadu, kdy si v zápase KHL poranil v souboji s krajanem Zdenem Chárou krční páteř.

Ve čtvrtek budou chtít Slováci uspět i proto, že odehrají jubilejní pětistý zápas ve své samostatné historii. Útočník Jozef Stümpel navíc nastoupí ke stému utkání za slovenský nároďák.

Předpokládaná sestava ČR:
Jakub Kovář - Čáslava, Nakládal, Mojžíš, Krejčík, Kutlák, Trončinský - Irgl, Novotný, Hubáček - Gulaš, Koukal, Vondrka - Kašpar, Hertl, Tenkrát - T. Rachůnek, Vrána, I. Rachůnek

Reklama