Hlavní obsah

Česko - Slovensko 2:3Slováci uštědřili reprezentaci v přípravě na MS první prohru, nestačil ani dvougólový náskok

MinutaMin. Tým Hráč Akce
20. Novotný 1 : 0
24. Novotný 2 : 0
27. Sýkora 2 : 1
51. Surový 2 : 2
54. Miklík 2 : 3
Záznam online reportáže

Praha
Aktualizováno

První porážku utrpěla v pátém přípravném zápase před mistrovstvím světa česká hokejová reprezentace. V utkání Euro Hockey Challenge podlehla Slovensku 2:3, přestože ještě ve druhé třetině po trefách Novotného vedla o dva góly. Slováky, které vede český kouč Vladimír Vůjtek, nastartovala paráda útočníka Sýkory, který vstřelil gól á la Granlund. V 51. minutě pak srovnal stav Surový a obrat dokonal o tři minuty později Miklík. Oba týmy se znovu utkají už v sobotu v Bratislavě.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Čeští hokejisté ztratili dvougólové vedení a Slovensku nakonec podlehli 2:3.

Článek
Fotogalerie

Poprvé od prohraného semifinále na loňském světovém šampionátu narazila česká reprezentace na tu slovenskou. Kouč Hadamczik odmítal brát souboj jako odplatu za Helsinky, sám však přiznával, že derby bývalých federálních partnerů jsou vždy emotivní.

Češi byli od úvodních minut aktivnější, na vyložené šance však přes pět tisícovek přítomných fanoušků dlouho čekalo. Až v poslední minutě úvodní třetiny předvedl Novotný parádní sólo přes celé hřiště a ačkoliv byl faulovaný, procpal puk za slovenského gólmana Staňu, což následně stvrdil i videorozhodčí.

Ve 22. minutě schytal ránu pukem do obličeje slovenský kapitán Šatan, pro kterého je snad holešovická hala prokletá. Na konci listopadu si zde po střetu s krajanem Chárou poranil krční páteř a od té doby nehrál. Až nyní, v jubilejním 500. zápase Slovenska v samostatné historii, a znovu na stejném místě.

Sýkora předvedl parádu

Ještě v téže minutě mohl srovnat Miklík, Kovář ale jeho střelu na vyrážečku zlikvidoval. Na druhé straně naopak udeřilo a znovu u toho byl Novotný. Jeho první střelu sice Staňa vyrazil, proti dorážce už však neměl nárok. Jenže už za tři minuty se blýskl parádní fintou Ján Sýkora, když po vzoru finského forvarda Mikaela Granlunda nabral za brankou puk na čepel a následně jej hodil za Kovářova záda.

Do třetí třetiny vstoupili hosté velkým náporem, který ještě umocnilo vyloučení Trončinského. Sersenovu skrytou střelu od modré nejprve Kovář vyrazil, pak měl i štěstí, že Surový z ideální pozice nezamířil mezi tři tyče. Tým vedený českým koučem Vůjtkem nepolevoval a v 51. minutě se Surového zásluhou dočkal zaslouženého vyrovnání.

To ale ještě nebylo ze slovenské strany všechno. O tři minuty později napřáhl na pravém kruhu Miklík a trefil mezeru u bližší tyče Kovářovy branky. Češi sice v závěru zkusili hru bez brankáře, na vyrovnání to však nestačilo.

Hokejová Euro Hockey Challenge v Praze:
Česko - Slovensko 2:3 (1:0, 1:1, 0:2)
Branky a nahrávky: 20. Novotný, 24. Novotný (Hubáček) - 27. Sýkora (Radivojevič), 51. Surový (Ölvecký, Sloboda), 54. Miklík (Záborský, Bližňák). Rozhodčí: Minář, Šindler - Bláha, Pešek. Vyloučení: 2:3. Bez využití. Diváci: 5148.
ČR: Jakub Kovář - Čáslava, Nakládal, Mojžíš, Krejčík, Trončinský, Kutlák - Irgl, Novotný, Hubáček - Tenkrát, Hertl, Kašpar - Gulaš, Koukal, Vondrka - T. Rachůnek, Vrána, I. Rachůnek. Trenéři: Alois Hadamczik, Slavomír Lener a Jan Procházka.
Slovensko: Staňa - Ďaloga, Mezei, Švarný, Brejčák, Sersen, Vydarený, Sloboda, Mihálik - Radivojevič, Stümpel, Sýkora - Šatan, Kukumberg, L. Hudáček - Záborský, Bližňák, Miklík - Bartek, Ölvecký, Surový. Trenéři Vladimír Vůjtek a Peter Oremus.

Reklama