Hlavní obsah

Slováci mají obrovskou kvalitu, ale takhle prohrát je trestuhodné, mrzelo střelce Novotného

Praha

Svými brankami Jiří Novotný zařídil českému národnímu týmu dvoubrankový náskok, ani to však na výhru proti Slovensku nestačilo. Svěřenci kouče Vladimíra Vůjtka skóre třemi góly otočili a připravili tak Čechům první porážku v letošním Euro Hockey Challenge.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český útočník Jiří Novotný vstřelil Slovensku dva góly.

Článek

Máte alespoň trochu radost ze svých dvou tref?

Osobně mě to moc nezajímá a neberu to tak. Nikdy jsem nebyl žádný velký střelec, hlavně si plním obranné povinnosti. Mrzí mě, že jsme za stavu 2:0 nedokázali zápas udržet. Bylo to perfektně rozjeté a nevím, z jakého důvodu jsme přestali hrát. Je to trestuhodné.

Už když Sýkora snížil na 1:2, obraz hry se změnil. Slováci převzali iniciativu a zdálo se, že se jen těžko dostáváte zpátky do tempa. Souhlasíte?

Ano. Jsme natolik zkušený tým, abychom si to dokázali pohlídat i tehdy, když dostaneme kontaktní gól. Vždyť se nic nedělo, pořád jsme vedli, dalo se hrát. Nějaké šance jsme i potom měli, a kdybychom odskočili na 3:1 nebo 4:1, bylo by to jiné. Ale nestalo se, Slováci nás dostali pod tlak a potrestali.

Měli jste v hlavách, že poprvé od mistrovství světa se potkáváte se Slováky, kteří vás v semifinále vyřadili?

Myslím, že ne. Byl to další přípravný zápas. My jsme minulý rok Slováky dvakrát porazili právě v Euro Hockey Challenge a nakonec ten rozhodující zápas na šampionátu prohráli. Samozřejmě jsme chtěli vyhrát, ale teď musíme jít dál. V sobotu nás čeká odveta. Hlavně potřebujeme vyhrávat na mistrovství světa.

Byli Slováci dosud nejsilnějším výběrem, na který jste v přípravě na MS narazili?

Sice jsem nebyl v Německu a hrál jen proti Lotyšům, ale i kluci v kabině říkali, že tohle byl jednoznačně nejtěžší soupeř. Slovensko už má na mistrovství světa poskládaný skoro celý tým a kvalitu mají obrovskou. Byl to hodně těžký zápas.

Poprvé od listopadové srážky s krajanem Chárou se na led vrátil Slovák Miroslav Šatan. Co jste říkal jeho comebacku?

Byl jsem docela překvapený, když jsem na soupisce viděl i Jožo Stümpela. Je vidět, že kluci hokej milují. Mají chuť, chtějí mužstvu pomoct a určitě jsou pro Slovensko moc důležití.

Reklama