Hlavní obsah

Hadamczik chce do reprezentace Kováře a Straku z Plzně, ze Zlína povolal Linharta

Praha
Aktualizováno

Trenér národního týmu Alois Hadamczik se snaží obnovit před pěti lety už ukončenou reprezentační kariéru Martina Straky. Lídra plzeňských hokejistů, jehož trefa rozhodla sedmý finálový duel extraligového play off, by rád pozval koncem týdne na České hokejové hry do Brna a při oboustranném zájmu klidně i na květnové mistrovství světa do Stockholmu.

Foto: Petr Eret, ČTK

Plzeňský kapitán Martin Straka by se znovu mohl objevit v reprezentačním dresu.

Článek

Hadamczik už se Strakou předběžně o takové možnosti mluvit, teď se mu chystá znovu zavolat. „Chci mu nabídnout jasnou roli v týmu. Záleží vyloženě na něm. Chápu, že bude chtít historický úspěch klubu oslavit a trochu si také orazit. Nepočítám tedy, že by začal hned v úterý v Brně s námi trénovat, ale chtěl bych, aby si tam zkusil na turnaji odehrát dva zápasy, a pak jsme si spolu řekli co a jak," uvedl trenér.

Bezprostředně po finále Straka nechtěl přemýšlet o možnosti návratu do reprezentace. „O tom se teď nemá cenu bavit. Teď si chci především užívat mistrovskou radost. A co budu dělat v dalších dnech, to fakt neřeším."

S odstupem pár hodin pak plzeňský hrdina přece jen připustil: "S trenérem jsem nedávno mluvil, ale teď si hlavně potřebuju trochu odpočinout, jsem dost polámanej. Kdo musí na mistrovství jet, je Kovi (Jan Kovář – pozn. red.). To je nejlepší hráč, co ve finále byl."

Povolal také Linharta

Kdyby se 40letý Straka vrátil na mezistátní led, byla by to docela bomba. Plzeňský kapitán se totiž loučil v listopadu 2008 při pražském utkání se Slovenskem, které se hrálo v rámci stoletých oslav českého hokeje. Na jaře 2011 ale zvažoval návrat, právě když ho před šampionátem v Bratislavě oslovil Hadamczik, jenže Straka se nešťastně zranil při golfu a ze záměru sešlo.

Nominace se dočkal i Jan Kovář, král kanadského bodování extraligového play off. Ze Zlína Reprezentační kouč uvažoval o obránci Petru Zámorském, který ale musí na operaci s ramenem a útočníkovi Petru Holíkovi, jenže toho zase zlobí třísla.

Nakonec byl do mužstva pro České hokejové hry zařazený bek Tomáš Linhart, který má na kontě jediný mezistátní start z utkání proti Francii před devíti lety.

Reklama