Hlavní obsah

VIDEO: Švédští hokejisté na MS s mušketýrskou hymnou. Modlí se, aby nezpůsobila další propadák

Stockholm/Praha

Švédská hokejová reprezentace má pro blížící se domácí mistrovství světa ve Stockholmu svou oficiální hymnu. Nazpívala ji populární švédská glam-metalová skupina The Poodles, právě s hráči a trenérem Tří korunek Pärem Mårtsem, kteří sloužili jako doprovodný vokál. A všichni se modlí, aby Švédům přinesla štěstí a nezpůsobila sportovní propadák, jako když právě The Poodles udělali hymnu švédským olympionikům pro Hry 2008 v Pekingu.

Song švédské hokejové reprezentace

 
Článek

Hymna švédských hokejistů pro mistrovství světa nese v překladu mušketýrský název Jeden za všechny, všichni za jednoho. Textem se na ní podíleli Fredrik Thomander, který psal slova i pro skladby německé heavymetalové kapely Scorpions, a Anders Wikström.

Doprovodný vokál vytvořili hráči Tre Kronnor i trenér Pär Mårts a členové The Poodles si spolupráci chválili. „Vedli si skvěle a byli z toho opravdu nadšení. Většina z nich ještě v nahrávacím studiu nikdy nebyla. V minulosti jsme se ještě nesetkali, všechno šlo ale hladce," řekl pro stránky Mezinárodní hokejové federace iihf.com Jakob Samuel, frontman The Poodles.

„Podle mě je to fantastický song, jeho úspěch se však vždy odvíjí od toho, jak si na turnaji vedl tým. Vnímám to jako klasickou hymnu, jako když to udělali Queeni. Vzpomínáte, jak Freddie Mercury nahrál píseň pro olympiádu 1992 v Barceloně?" vyprávěl Samuel a prozradil, že dva ze čtyř členů kapely, bubeník Christian Lundqvist a basista Pontus Edberg, se v mládí aktivně věnovali hokeji.

Hymna pro Peking úspěch nepřinesla

Sportovní hymnu však The Poodles nenazpívali poprvé. V roce 2008 totiž skladbou Raise the Banner (Zvedněte transparenty) vypravili olympioniky na Hry v Pekingu. „A pak z toho byla nejhorší olympiáda pro Švédsko od roku 1930. Takže tu písničku radši moc často nehrajeme," připomíná Samuel, že z Pekingu se Švédové vraceli jen se čtyřmi stříbrnými a jednou bronzovou medailí.

Teď celé Švédsko věří, že mušketýrské moto prolomí prokletí pořadatelských zemí a Tři korunky ve Stockholmu dosáhnou na zlato. Vyhrát hokejové mistrovství světa se domácímu týmu naposledy podařilo v roce 1986, kdy v Moskvě triumfoval Sovětský svaz. Švédové na nejcennější kov ze světového šampionátu čekají sedm let od zlata 2006 v lotyšské Rize.

Líbí se vám hymna švédských hokejistů pro MS?
Ano
64,6 %
Ne
35,4 %
Celkem hlasovalo 931 čtenářů.

Reklama

Související témata: