Hlavní obsah

Paleček se po zranění kyčle vrátil k reprezentaci, těší se na MS

Brno

Asistent trenéra české hokejové reprezentace Josef Paleček se ve středu po zranění kyčelního kloubu vrátil k mužstvu a na Českých hrách v Brně bude už ve čtvrtečním utkání proti Finsku stát na lavičce po boku Aloise Hadamczika. Třiašedesátiletý Paleček je rád, že se natolik doléčil, že nepřijde o mistrovství světa ve Stockholmu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český trenér Alois Hadamczik (vlevo) a Slavomír Lener během utkání Euro Hockey Challenge se Slovenskem.

Článek

"Dostal jsem svolení od lékaře, že můžu jít na střídačku. Rána se hojí, ze dvou třetin je ta prasklina zacelená. Chodí se mi dobře," řekl novinářům Paleček, který ještě při chození používá jednu berli. "Nechci to moc zatěžovat, doba léčení by měla být šest týdnů, byly to teď teprve čtyři. Na střídačce to půjde bez," usmíval se Paleček.

Na led při tréninku chodit nemůže, pozici asistenta od jeho zranění ze soustředění v Kravařích z konce března zastává také generální manažer týmu Slavomír Lener. Jinak se ale Palečkova náplň práce nemění. "Je stejná, budu koučovat při zápase," podotkl Paleček, jenž se zranil při tréninku v Kravařích po srážce s útočníkem Vladimírem Svačinou. "Bylo to nezaviněné a trošičku i moje nepozornost. Mužstvo provádělo nácvik, stál jsem metr od mantinelu, vyhýbali jsme se, ale nestačili jsme to úplně," uvedl Paleček.

Měl obavy, že o mistrovství světa přijde. "První okamžiky po té srážce byly nepříjemné a bolestivé. První týden hodně, pak to ustupovalo a začal jsem věřit, že by se to mohlo dát do kupy," popisoval minulé týdny Paleček, který se jako asistent podílel na zisku stříbra na MS v roce 2006 v Rize a na bronzech z posledních dvou šampionátů.

První tři dny v Kravařích jen ležel

Měl naordinovaný klid a národní tým tak sledoval na dálku. "Díval jsem se na všechny zápasy, které byly v televizi. Výhoda byla, že jsem viděl i závěr KHL, i spoustu zápasů NHL," podotkl Paleček, který se tak věnoval sledování hráčů a konzultoval s hlavním trenérem Aloisem Hadamczikem, jak sestavovat mužstvo.

Přes stálý kontakt je rád, že už může s týmem být. "Přišel jsem o šest zápasů. I když to člověk sleduje, tak přímý kontakt je něco jiného. Už se na to samozřejmě těším, že budu zase s týmem," doplnil Paleček.

Tradiční vtipy, které patří k hokejové kabině, na svou adresu se po zranění moc neslýchal. "V tu chvíli, kdy se to stalo, tak bolest byla taková, že jsme první tři dny v Kravařích jen ležel a odpočíval. Určité narážky už byly, ale myslím, že spíš na Svačinu, který mi to udělal," usmíval se Paleček.

Vůbec to ale vítkovickému nováčkovi v národním týmu, který už přípravu v minulých dnech opustil, nedává vinu. "On se mi samozřejmě omluvil, ale bylo to nechtěné. Řekl jsme mu, že to byla trošičku i moje vina, takže se omlouvat nemusí, stane se to. Hokej je rychlý sport," dodal Paleček, sám bývalý hokejista a mistr světa z roku 1972.

Reklama