Hlavní obsah

Hnisavá angína Kováře na MS nepustí, šampionátu se dočká Francouz

Praha
Aktualizováno

Hokejový brankář Českých Budějovic Jakub Kovář navzdory nedělní nominaci do dějiště mistrovství světa neodcestuje. Stopku mu vystavila hnisavá angína. Místo Kováře trenér národního celku Alois Hadamczik nominoval brankáře Litvínova Pavla Francouze. Dalšími gólmany v týmu jsou Alexander Salák a Ondřej Pavelec.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brankář Pavel Francouz pojede na mistrovství světa místo zraněného Jakuba Kováře.

Článek

Hadamczik už při nedělní nominaci připustil možnost, že pokud by Kovář nemohl ze zdravotních důvodů do Švédska odjet, sáhne po Francouzovi. Kovář odchytal ve čtvrtek vítězný zápas s Finskem (3:2), z Brna, kde se konaly České hokejové hry, však ze zdravotních důvodů odjel do Českých Budějovic.

"Francouz podával v přípravě velmi dobré výkony, nic nezkazil. Vzali jsme ale v potaz i to, co se stalo na olympiádě v Turíně, kde se zranil Hašek a zápas musel chytat Hnilička, který byl původně trojkou," vzpomněl v neděli Hadamzcik.

Francouz zastoupí Kováře na pozici týmové trojky. Jedničkou by měl být brankář Winnipegu Ondřej Pavelec, dvojkou Alexander Salák ze švédského Färjestadu.

Kovář bude mimo až dva týdny

Čtyřiadvacetiletý Kovář se omluvil dnes dopoledne, kdy se telefonicky spojil s Hadamczikem. Svoji situaci řešil i s reprezentačním lékařem Zdeňkem Ziegelbauerem. "Kubův stav se nezlepšil, i dnes měl zvýšenou teplotu a začal brát antibiotika. Deset až čtrnáct dní bude mimo," řekl Ziegelbauer ČTK.

Vedení národního týmu s možností, že se Kovářův stav zhorší, počítalo. Proto bylo domluveno s Francouzem na tom, že může být na MS dodatečně nominován. "Kovářův stav nebyl ideální, ale mysleli jsme, že se výrazně zlepší, což se nestalo," dodal Ziegelbauer.

Reklama