Hlavní obsah

Hokejisté Slovenska mají v nominaci na MS dva hráče z NHL

Hokejisté Slovenska mají v konečné nominaci na mistrovství světa pouze dvě posily z NHL a čtyři hráče z českých klubů. Trenér Vladimír Vůjtek starší může počítat ze zámoří s bekem Andrejem Sekerou z Buffala a útočníkem Tomášem Kopeckým z Floridy. Forvard Marián Gáborík naopak neprošel v Columbusu výstupní zdravotní prohlídkou. Obhájci stříbrných medailí chtějí na turnaji v Helsinkách a Stockholmu postoupit do bojů o cenný kov.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Slovenští hokejisté slaví rozhodující gól nad českým výběrem.

Článek

"Kádr není tak zkušený jako loni, budeme oslabeni. Když si vzpomeneme na jména Zdeno Chára a Michal Handzuš..., ti nám dělali vynikající práci jak na ledě, tak v kabině. To nám letos bude chybět," řekl Vůjtek novinářům.

Český kouč upozornil, že slovenských hráčů v NHL ubývá, což se pak projevuje i v složení kádru na světový šampionát. Ještě před deseti lety se na MS představily v slovenských dresech bezmála dvě desítky hráčů z NHL.

Vůjtek řekl, že by neprotestoval, pokud by při sestavování nominace mohl vybrat z tolika hráčů z NHL jako jeho český kolega Alois Hadamczik. "Slyšel jsem nominaci Čechů. Už mají deset hráčů z NHL, na další čtyři čekají. Já bych si asi nestěžoval," poznamenal.

Z nominovaných hráčů působí v české extralize zadáci Marek Ďaloga v Pardubicích, René Vydarený v Českých Budějovicích a útočník Martin Bartek, jenž dosud hrál také za Pardubice. Dres Lva Praha v Kontinentální lize oblékal forvard Tomáš Surový. Sekera s Kopeckým i Vydarený se Surovým patří k dvanáctce hráčů, kteří byli u loňského zisku stříbra na šampionátu v Helsinkách.

Vůjtek sází především na hráče Slovanu

Z úspěšného kádru nechybějí také brankář Július Hudáček, bek Michal Sersen a útočníci Miroslav Šatan, Libor Hudáček, Mario Bližňák, Marcel Haščák, Michel Miklík a Branko Radivojevič. Při obhajobě stříbra bude naopak chybět kvůli poraněnému kolenu Ján Laco, který byl na loňském turnaji vyhlášen nejlepším brankářem.

V týmu jsou spolu se Šatanem také další dva mistři světa z Göteborgu z roku 2002 - brankář Rastislav Staňa a brzy jednačtyřicetiletý útočník Jozef Stümpel.

Nejpočetnější zastoupení ve Vůjtkově výběru mají hráči bratislavského Slovanu, který byl v uplynulém ročníku nováčkem KHL. Jedním z nich je osmnáctiletý forvard Marko Daňo, jenž naváže na svého otce Jozefa, který také hrál na světových šampionátech. V osmnácti letech se na MS v roce 1997 představili Marián Hossa a Jiří Bicek.

Do turnaje vstoupí Vůjtkovi svěřenci v pátek proti Francii. V dalších zápasech v základní skupině v Helsinkách je čekají Finsko, Německo, Lotyšsko, Rakousko, Rusko a Spojené státy americké.

"Každý tým se chce dostat do čtvrtfinále. My tam jedeme s tím samým cílem," řekl Vůjtek. Dodal ale, že ve srovnání s loňskem, kdy dovedl Slováky do finále šampionátu, mu v kabině bude chybět několik zkušených hráčů zejména v obraně.

Nominace hokejistů Slovenska na MS v Helsinkách a Stockholmu (3.- 19. května):
Brankáři:
Jaroslav Janus (Slovan Bratislava/KHL)
Rastislav Staňa (CSKA Moskva/KHL)
Július Hudáček (Frölunda/Švéd.)
Obránci:
Vladimír Mihálik
Ivan Švarný
Michal Sersen (všichni Slovan Bratislava/KHL)
René Vydarený (České Budějovice/ČR)
Marek Ďaloga (Pardubice/ČR)
Milan Jurčina (Lukko Rauma/Fin.)
Branislav Mezei (Jekatěrinburg/KHL)
Andrej Sekera (Buffalo/NHL)
Útočníci:
Mário Bližňák
Marko Daňo
Libor Hudáček
Roman Kukumberg
Michel Miklík
Peter Ölvecký
Miroslav Šatan (všichni Slovan Bratislava/KHL)
Marcel Haščák (Košice)
Jozef Stümpel (Nitra)
Martin Bartek (Pardubice/ČR)
Tomáš Kopecký (Florida/NHL)
Branko Radivojevič (Spartak Moskva/KHL)
Tomáš Surový (Lev Praha/KHL)
Tomáš Záborský (Omsk/KHL)

Reklama

Související témata: