Hlavní obsah

Hokejisté už trénovali s první posilou z NHL, na led vyjela brankářská jednička Pavelec

Praha

Hokejová reprezentace se v úterý odpoledne v Praze sešla před odletem na mistrovství světa ve Stockholmu. K národnímu týmu se připojila první posila ze zámořské NHL, plánovaná brankářská jednička Ondřej Pavelec. Obránce Ladislav Šmíd se k mužstvu připojí ve středu krátce před odletem přímo na letišti, dalších osm hráčů se bude kouči Aloisi Hadamczikovi hlásit na večerním tréninku přímo ve Stockholmu.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Útočník Petr Koukal (vlevo) a brankář Ondřej Pavelec v úterý v Praze na posledním tréninku české hokejové reprezentace před odletem na mistrovství světa.

Článek

"Se všemi jsme v kontaktu a jsou (zdravotně) v pořádku," řekl Hadamczik novinářům. V úterý se mu hlásilo šestnáct hráčů z pětadvacetičlenné nominace, kterou zveřejnil v neděli večer po skončení Českých hokejových her. V pořádku jsou i obránce Zdeněk Kutlák a útočník Zbyněk Irgl, kteří byli v posledních dnech nemocní. Oba nechyběli na ledě Tipsport areny.

Hadamczik připravil pro hráče kratší trénink na vstřebání únavy po brněnském turnaji. Na led se těšil i Pavelec, který se vrátil do Česka z Winnipegu. "Sice jsem mohl letět přímo do Stockholmu, ale skončili jsme (v NHL) brzy, takže jsem využil možnost přiletět přímo do Čech. Potřeboval jsem přivézt nějaké věci, něco si zařídit a navíc si můžu i zatrénovat s týmem," uvedl Pavelec, kterého čeká třetí start na mistrovství světa. Ve sbírce má zlato z roku 2010 a bronz z roku 2011.

Šedesátiletého Hadamczika čeká šesté MS v pozici hlavního kouče, nadcházející turnaj je pro něj ale specifický. Podstatná část týmu se k ostatním hráčům připojí až přímo v dějišti šampionátu.

"V posledních dvou letech jsme měli hráče už v Brně, teď přiletí poprvé v takovém hojném počtu až na mistrovství. Ne dva tři hráči jako v minulosti. Přicházejí tam ale kvalitní hráči, kteří chtějí uspět. Věřím, že se rychle adaptují a vytvoříme tým, který bude mít za cíl vyhrát každé utkání," uvedl Hadamczik.

Dvojice z New Jersey se kouč stále nevzdal

Optimismus mu dodává i fakt, že většina ze zámořských posil hrála na začátku sezóny při výluce NHL v Evropě. "Navíc se kluci znají, byli s námi na mistrovstvích nebo na turnajích Euro Hockey Tour. Znají systém, jakým chceme hrát. Musíme počítat s tím, že se musí sehrát a být trpěliví."

Dvě útočné formace vytvoří z hráčů z Evropy a další dvě z posil z NHL. Spolu by měli hrát Irgl, Novotný, Hubáček a Hertl, Vrána (Kovář), Tenkrát. Zámořské formace vytvoří Vrbata, Hanzal, Fleischmann a Voráček, Hudler, Tlustý.

Na začátku turnaje plánuje kouč nahlásit na soupisku dvanáct útočníků, mimo sestavu by měl zůstat Koukal. "Jsem přesvědčený, že hráčům jde o tým a neřeší, jestli budou první nebo třináctý útočník," uvedl Hadamczik.

Stále se nevzdal možnosti, že by tým ještě dodatečně posílila dvojice z New Jersey Patrik Eliáš - Marek Židlický. "Během jednoho dvou dnů budeme vědět, jestli nějaká šance je," řekl na adresu hráčů, kteří čekají, zda s Devils podepíšou v brzké době nové smlouvy.

Národní tým bude ve Stockholmu usilovat o prodloužení medailové série. Od roku 2010 se domů bez cenného kovu nevracel. "Medaile je cíl vždy. Když neuhrajeme čtvrtfinále, tak je to neúspěch. Medaili chceme a uděláme i vše pro to, aby výkon byl co nejlepší," dodal Hadamczik. První zápas čeká reprezentaci v pátek proti Bělorusku.

Reklama

Související témata: