Hlavní obsah

Místo maturity na MS! Kvůli splnění snu vystavil Hertlovi omluvenku do školy hokejový svaz

Praha

Když se po skončení klubové sezóny se Slavií připojil k reprezentaci, říkal, že probojovat se na mistrovství světa do švédského Stockholmu by pro něj bylo splněním dětského snu. Útočník Tomáš Hertl svými výkony kouče nároďáku Aloise Hadamczika přesvědčil, že si účast na šampionátu zaslouží. Dokonce i maturitu musel kvůli premiérovému MS odložit.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Útočník Tomáš Hertl přichází na sraz hokejové reprezentace v holešovické Tipsport Areně.

Článek

Jak si nyní užíváte, že sen se stal realitou?

Je to neskutečný pocit, ještě jsem si ani pořádně neuvědomil, že už ve středu odlétáme na mistrovství světa. Hrozně moc se těším, každý zápas si budu užívat a snad uděláme nějaký úspěch.

Kdo všechno vám gratuloval?

Volali mi všichni známí a kamarádi, dokonce i pan Růžička se ozval a popřál mi hodně štěstí, ať se mi daří. Kluci ze Slavie říkali, abych hlavně neudělal ostudu, tak uvidíme.

Jak jste se cítil, když kouč Hadamczik v neděli po posledním zápase Českých her v Brně zavřel dveře od kabiny a přečetl konečnou nominaci pro šampionát?

Seděli jsme v šatně a celkem dlouho trvalo, než pan Hadamczik přišel. Nervozita samozřejmě byla, ale když přečetl mé jméno, úplně mě zahřálo. Bylo to něco krásného... To hlavní mi ale dojde, až budu v pátek před prvním zápasem s Běloruskem stát na modré čáře, pokud teda nastoupím.

Mrzelo by vás, pokud byste se nevešel mezi dvanáctku útočníků, které trenér zapíše na soupisku před prvním duelem?

Byl bych rád, kdybych mohl nastoupit hned od začátku, ale uvidíme. Trenér ještě čeká, jestli nepřijede Marek Židlický nebo Patrik Eliáš. Ale i kdyby to nakonec nevyšlo, pro mě je čest už jen to, že jsem byl vybraný mezi čtrnáct útočníků. Pořád budu připravený.

Vám měla 3. května, právě v úvodní den šampionátu, začít ústní část maturity. Jak složité bylo přijít do školy a omluvit se s tím, že přijdete až na podzim?

Domluvil jsem se s hokejovým svazem, který mi napsal omluvenku, že reprezentuju. Ve škole to vzali v pohodě, problémy mi nedělali.

Berete si s sebou do Stockholmu učení, abyste se už připravoval na náhradní termín?

Nic s sebou mít nebudu, nechávám to doma. Sezóna je dlouhá a fakt na to nemám sílu. Možná bych si jedině mohl přečíst něco v angličtině, abych procvičil slovíčka.

Studujete střední odbornou školu stavební a zahradnickou. Bude z vás tedy stavař, nebo zahradník?

Dělám stavební management, takže spíš stavař. Něco bych asi možná postavil.

V devatenácti  letech jste v současném výběru nejmladším hráčem. Už jste si zjišťoval, jaké povinnosti budete coby benjamínek mít?

Takhle to mám všude, i ve Slavii a jsem na to už dlouhodobě zvyklý. Pomáhám kustodům nosit věci, když se někam přemísťujeme, sbírání puků je klasika. Nic nového mě v tomto směru nečeká.

Už se vám ozval pokladník, jestli tedy v reprezentaci nějaký je, aby vás zkasíroval za účast na premiérovém MS?

Doufám, že ne, protože tohle bych zrovna nepotřeboval (směje se). Ale až se pak vrátím na Slavii, hned na mě vyběhnou a nějakou svačinu po mně chtít budou.

Jak vnímáte, když se o vás kvůli vašemu talentu mluví a píše jako o druhém Jágrovi?

Samozřejmě je to hezký, když to slyším, ale snažím se to nevnímat a soustředit se na to, abych předváděl svůj nejlepší hokej. K Jágrovi bych se nepřirovnával, to je úplně jiný hráč. Už v osmnácti letech válel v NHL, prostě to nejde srovnávat. Ale nemůžu říct, že by to nebylo příjemné.

Reklama

Související témata: