Hlavní obsah

Šmíd letěl s mužstvem už z Prahy: Mistrovství světa beru jako play off a moc se těším

Praha

Jako druhá posila z NHL se ještě v Praze, těsně před odletem na mistrovství světa, připojil k hokejové reprezentaci obránce Ladislav Šmíd z Edmontonu. Na palubě speciálu letícího do Stockholmu byl vedle něj a patnácti hráčů z evropských lig i brankář Ondřej Pavelec z Winnipegu, jenž dokonce absolvoval s národním mužstvem už úterní trénink.

Foto: Sport.cz

Ladislav Šmíd (druhý zprava) oslavuje se spoluhráči branku do sítě Colorada. Teď se těší na MS ve Švédsku.

Článek

Dalších osm hokejistů ze zámoří se přidá až přímo ve Stockholmu, kam všichni přicestují během středy. Trio z Phoenixu Zbyněk Michálek, Martin Hanzal a Radim Vrbata ale až pozdě večer, takže první trénink v dějišti šampionátu ještě nestihne.

Šmíd v rozhovoru pro Sport.cz na ruzyňském letišti líčil, že nad pozvánkou na MS neváhal ani vteřinu a že účast na něm bere tak trochu jako play off, kam se Oilers v NHL nedostali.

Proč jste se rozhodl letět ze zámoří ještě do Prahy a nedorazil rovnou do Stockholmu?

Nepřemýšlel jsem ani nad tím, že bych letěl rovnou do Švédska, protože mám ze zámoří vždycky hodně tašek, tak jsem je chtěl dopravit domů a taky mi záleželo na tom, abych cestoval s mužstvem společně.

Když přišla nabídka jet na mistrovství, rozmýšlel jste se dlouho?

Určitě ne, okamžitě jsem dával kladnou odpověď. Už když se přijel podívat generální manažer Lener, tak jsme se bavili, že když Edmonton neudělá play off, rád přijedu na mistrovství. Pan Lener se o tom bavil i s naším prezidentem a manažerem klubu a ti oba měli zájem, abych reprezentoval taky. Trenér mi řekl to samé, takže bylo jasné, že když budu zdravý, tak stoprocentně jedu.

Cítíte na sobě nějak tu porci osmačtyřiceti zápasů v NHL během necelé stovky dnů?

Bylo toho hodně, tělo je unavený, ale teďka jsem měl tři dny volna bez hokeje, nic moc jsem nedělal, odpočinul si. Moc se těším na tréninky i zápasy s národním mužstvem.

Jak moc jste sledoval český tým v přípravě?

Hodně jsem se zajímal, sledoval jsem pozorně internet. Hodně jsem si psal na to téma s Martinem Hanzalem i Ondrou Pavelcem. Bavili jsme se, že se těšíme a na kluky jsem se díval i přes net, v Brně podle mě odehráli slušný turnaj. Teď na letišti někteří říkali, že jim to tam moc nepadalo, tak jsem jim řekl, že si to aspoň nevystříleli na mistrovství.

Fanoušci čekají góly právě od borců z NHL...

Tak to nevím, jestli zrovna ode mě, ale od Vorase a Tlusťocha (Jakub Voráček a Jiří Tlustý - pozn. aut.) asi jo, ti měli oba výbornou sezónu. Tak doufám, že si střeleckou formu přivezou i na mistrovství a hodně nám pomůžou.

Může být devízou českého týmu i pečlivá defenzíva, k jejímž pilířům byste měl patřit?

Myslím, že se všechno začíná s dobrou defenzívou. Nemůžeme hrát hurá hokej, stoprocentně máme výborné útoky, kluci mají spoustu talentu, nejen ti z NHL, ale bude to začínat od brankáře s dobrou defenzívou.

Jaká jsou vaše osobní očekávání ohledně mistrovství světa?

Já osobně beru mistrovství světa trochu jako play off. Jeden zápas a jste venku nebo můžete vyhrát medaili. Šampionát je tak trochu náplast za to, že nemohu hrát o Stanley Cup. Mistrovství vnímám jako nesmírně kvalitní turnaj a já jsem rád, že na něm budu. Všichni doufáme, že přivezeme medaili, ale podle mě musíme jít krok za krokem a pomalu budovat to mužstvo. Doufám, že na konci šampionátu uděláme nějaký úspěch.

Dostal jste nějaké rady od krajana a spoluhráče z Edmontonu Aleše Hemského, jenž loni získal bronz na mistrovství světa?

Říkal, ať se snažím, ať bojuju a hraju to, na co jsem zvyklý z Oilers. Samozřejmě byl zklamaný, že nemůže jet kvůli zraněné noze. Bohužel, je to skvělý hráč i kluk do kabiny, škoda.

Z Edmontonu jede na šampionát ale hodně hráčů, proběhlo nějaké hecování?

Jede asi pět Kanaďanů i můj americký spoluhráč z obrany, tak jsme se hecovali. Navíc z Oilers jedou i kustodi ke kanadské reprezentaci, ti asi budou chtít dělat nějaké sázky. Když je ale porazíme, bude klid. V Edmontonu všichni berou mistrovství hodně pozitivně a chtějí, aby hráči byli v zápřahu, kdybychom se příští rok konečně dostali do play off.

Zavládlo v Edmontonu velké zklamání, že v něm znovu chybíte?

Obrovské. Ještě někdy 12 zápasů před koncem sezóny jsme byli na osmém místě konference se šancí udělat play off, jenže pak se prohrálo šestkrát v řadě a bylo hotovo. Všichni jsou z toho smutní, už sedm let se klub marně snaží o play off a všichni očekáváme asi velké změny. Okamžitě po sezóně přišel nový generální manažer a asi se tam bude spousta věcí měnit.

Reklama