Hlavní obsah

Hokejisté Slovinska se musejí obejít na MS bez obou hráčů z NHL

Bez posil z NHL se musejí na mistrovství světa ve Stockholmu obejít hokejisté Slovinska. Kouč Matjaž Kopitar nemůže využít služby svého syna Anžeho, protože hvězda Los Angeles bojuje s Kings o obhajobu Stanleyova poháru. I druhý zástupce ze slavné zámořské soutěže není dispozici. Útočník Jan Muršak hraje play off nižší AHL na farmě Detroitu v Grand Rapids.

Článek

V kádru Slovinska jsou tři hráči, kteří působili v Česku. Sedmadvacetiletý útočník Rok Pajič z italského klubu Val Pusteria Brunico působil v tuzemsku od juniorských let až do loňska i se v Česku oženil. Extraligu hrál za Liberec, Ústí nad Labem a Mladou Boleslav, v první lize hrál za Beroun, Vrchlabí a také Ústí nad Labem.

Čtyřiatřicetiletý forvard Tomaž Razingar z německého druholigového Ravensburgu v letech 2003 až 2006 hájil barvy Vsetína, Pardubic i Třince a objevil se i v prvoligovém Hradci Králové. O tři roky mladší obránce Aleš Kranjc z Kolína nad Rýnem hrál v sezóně 2011/12 za České Budějovice. V přípravě byli v týmu i obránci Matic Podlipnik a Miha Štebih, kteří působí v prvoligové Dukle Jihlava, ale do konečné nominace se nedostali.

Kouč Matjaž Kopitar má ve výběru i při absenci Anžeho syna. Dvacetiletý útočník Gašper Kopitar, který působil ve švédském druholigovém celku Mora IK, se chystá na svůj první světový šampionát.

Slovinci mají za sebou šest utkání v přípravě a čtyři z nich vyhráli. Sehráli doma dva zápasy s Itálií (4:3 po sam. nájezdech a 0:1), s Kazachstánem (1:2 a 2:1) a jeden s Rakouskem (5:2). Ve Vídni pak Rakušany porazili 1:0 po sam. nájezdech.

Do turnaje vstoupí Slovinci v sobotu proti Norsku, v dalších zápasech v základní skupině ve Stockholmu je čeká Bělorusko, Dánsko, Švýcarsko, v pátek 10. května narazí na Českou republiku, a dále pak na Švédsko a Kanadu.

Nominace hokejistů Slovinska na MS ve Stockholmu (3.-19. května):
Brankáři:
Luka Gračnar (Salcburk/EBEL)
Andrej Hočevar (Sokol Kyjev/Ukr.)
Robert Kristan (Medveščak Záhřeb/EBEL),
obránci:
Sabahudin Kovačevič (Poprad/SR)
Aleš Kranjc (Kolín nad Rýnem/Něm.)
Mitja Robar (Krefeld/Něm.)
Klemen Pretnar (Villach/EBEL)
Luka Tošič (Alleghe/It.)
Andrej Tavželj (Rouen/Fr.)
Žiga Pavlin (Rögle/Švéd.)
Blaž Gregorc (Odense/Dán.),
útočníci:
David Rodman, Marcel Rodman (oba Bietigheim/oba Něm.)
Luka Bašič (Amiens/Fr.)
Boštjan Goličič (Briancon/Fr.)
Žiga Jeglič (Södertälje/Švéd.)
Gašper Kopitar (Mora/Švéd.)
Gal Koren (Medveščak Zahřeb/EBEL)
Rok Leber (Pantern/Švéd,)
Rok Pajič (Val Pusteria Brunico/It.)
Žiga Pance (Olimpija Lublaň/EBEL)
Tomaž Razingar (Ravensburg/Něm.)
Aleš Mušič (Olimpija Lublaň)
Robert Sabolič (Ingolstadt/Něm.)
Rok Tičar (Kolín nad Rýnem/Něm.).

Reklama

Související témata: