Hlavní obsah

Jedinou zámořskou posilou hokejistů Finska na MS je zatím Korpikoski

Helsinky

Útočník Lauri Korpikoski z Phoenixu posílí hokejisty Finska na mistrovství světa v Helsinkách a ve Stockholmu. Jediný hráč z NHL ve výběru Jukky Jalonena prošel výstupní zdravotní prohlídkou a v pátek se připojí k týmu Suomi. Do úvodního pátečního utkání proti Německu ještě šestadvacetiletý Korpikoski nenastoupí.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Finský brankář Joni Ortio inkasuje v utkání s českým týmem na Českých hrách první gól z hole Petra Hubáčka.

Článek

Korpikoski, který si v této sezóně NHL připsal ve 36 zápasech 11 bodů za šest branek a pět asistencí, hrál zatím jen na světovém šampionátu v roce 2010. Ostatní hráči z NHL i přesto, že se svými kluby nepostoupili do play off, z různých důvodů v kádru chybějí. Finové spolupořádají šampionát stejně jako loni se Švédskem, letos však turnaj vyvrcholí ve Stockholmu.

Po potvrzení příjezdu Korpikoskiho vypadl z finského výběru útočník Pekka Jormakka z Pelicans Lahti, který tak přijde o svůj debut na mistrovství světa.

V týmu Suomi je i obránce Sami Lepistö, který na konci této sezóny působil ve Lvu Praha. V kádru byl i další zástupce českého klubu Kontinentální ligy zadák Mikko Mäenpää, ale neprošel posledními škrty po Českých hrách v Brně.

Lepistö je také jedním ze šesti hráčů současného výběru, kteří se podíleli na zisku zlata na mistrovství světa v Bratislavě před dvěma roky. Nejcennější kov mají i zadáci Lasse Kukkonen a Ossi Väänänen a útočníci Juhamatti Aaltonen, Janne Pesonen a Antti Pihlström.

Na loňském šampionátu, kde Finové skončili po porážce s Českem v boji o bronz čtvrtí, byli jen Kukkonen, Väänänen, Pesonen, Pihlström, zadák Juuso Hietanen a útočník Petri Kontiola.

V přípravě si Finové připsali v devíti duelech čtyři výhry a pět porážek. V Euro Hockey Challenge se představili v Dánsku (3:1 a 7:0), Norsku (1:3 a 5:1) a doma se Švýcarskem (2:1 a 4:5 po sam. nájezdech). Na Českých hrách v Brně prohráli s Českem (2:3), Ruskem (1:2 po sam. nájezdech) i se Švédskem (1:2)

Finové se utkají na úvod domácí části turnaje v pátek s Německem a v dalších zápasech v základní skupině v Helsinkách je čeká Slovensko, Francie, Spojené státy americké, Rusko, Rakousko a Lotyšsko.

Nominace hokejistů Finska na MS v Helsinkách a Stockholmu (3.-19. května):
Brankáři:
Atte Engren (TPS Turku)
Joni Ortio (IFK Helsinky)
Antti Raanta (Ässät Pori),
obránci:
Ilari Melart (IFK Helsinky)
Tuukka Mäntylä (Tappara Tampere)
Ossi Väänänen (Jokerit Helsinky)
Sami Lepistö (Lev Praha/KHL)
Juuso Hietanen (Nižnij Novgorod/KHL)
Janne Jalasvaara (Dynamo Moskva/KHL)
Lasse Kukkonen (Rögle/Švéd.)
Teemu Laakso (Čerepovec/KHL),
útočníci:
Ville Viitaluoma (Hämmenlinna)
Marko Anttila (TPS Turku)
Juha-Pekka Haataja (Kärpät Oulu)
Miika Lahti (Jyväskylä)
Sakari Salminen (KalPa Kuopio)
Jarno Koskiranta (Tappara Tampere)
Veli-Matti Savinainen (Ässät Pori)
Juhamatti Aaltonen (Rögle/Švéd.)
Niklas Hagman (Jaroslavl/KHL)
Juha-Pekka Hytönen (Chabarovsk/KHL)
Petri Kontiola (Čeljabinsk/KHL)
Janne Pesonen (Kazaň/KHL)
Antti Pihlström (Ufa/KHL)
Lauri Korpikoski (Phoenix/NHL).

Reklama

Související témata: