Hlavní obsah

Začíná 77. mistrovství světa, Češi touží i počtvrté za sebou odjíždět s cenným kovem

Stockholm

77. mistrovství světa v ledním hokeji dnes startuje ve švédském Stockholmu a finských Helsinkách. Česká reprezentace touží navázat na úspěchy z posledních let, ze tří předchozích šampionátů se pokaždé vracela s medailovým umístěním.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Takto se Češi vraceli ze zlatého MS v roce 2010 v Německu. Podaří se jim stejný kousek i letos?

Článek

Obě severské země se o pořadatelství MS podělily již v loňském roce. Zatímco tehdy však semifinále a boje o medaile hostila helsinská Hartwall Arena, teď se vrchol šampionátu odehraje ve stockholmské Globe Areně.

Formát turnaje zůstává stejný. Šestnáct týmů je rozděleno do dvou osmičlenných základních skupin. V nich se hraje systémem každý s každým, všechny celky tak odehrají sedm zápasů. Čtyři nejlepší si zajistí postup do čtvrtfinále, ve kterém se utkají mužstva v rámci skupin (tedy vítěz skupiny A narazí na čtvrtého z téže skupiny, druhý se utká se třetím).

Účastníci mistrovství světa:
Skupina A (Stockholm):
Česko, Kanada, Švédsko, Švýcarsko, Norsko, Bělorusko, Dánsko, Slovinsko
Skupina B (Helsinky):
Finsko, Rusko, USA, Německo, Slovensko, Lotyšsko, Francie, Rakousko

Týmy, jež ve svých skupinách skončí na posledním osmém místě, automaticky spadnou do divize 1. Neplatí to však pro Bělorusko, které pořádá příští mistrovství světa a automaticky tak zůstává v elitní skupině. Pakliže by Bělorusko ve skupině A poslední místo obsadilo, o patro níže by putoval celek na sedmém místě.

Češi si brousí zuby, že i počtvrté v řadě přivezou ze šampionátu medaili. V roce 2010 podceňovaný tým získal v Německu překvapivé zlato, za další dva roky odjížděl s bronzem. „Česká reprezentace má vždycky za cíl medaili, a pakliže ji neuhraje, je to neúspěch. Máme morálně silný tým a myslím, že problémy nebudou," slibuje trenér Alois Hadamczik a zároveň tvrdí, že skupina A, ve které se jeho svěřenci nacházejí, je podstatně silnější než ta helsinská.

Program českého týmu v základní skupině:
pátek 3. května Česko - Bělorusko
sobota 4. května Česko - Švédsko
pondělí 6. května Švýcarsko - Česko
čtvrtek 9. května Česko - Dánsko
pátek 10. května Slovinsko - Česko
neděle 12. května Kanada - Česko
úterý 14. května Česko - Norsko

„Jsem přesvědčen, že naše skupina je těžší než ta druhá. Severské týmy, které tam máme, jsou hodně houževnaté, Kanada má kádr plný hvězd z NHL. Nebude to jednoduché, ale na to se nemůžeme vymlouvat," říká Hadamczik a říká, že šampionát je zároveň nominací na olympiádu v Soči na začátku roku 2014. „Pokud hráči podají na mistrovství nadprůměrný výkon, dá se tvrdit, že si řekli o pozvánku na olympiádu. Žádný velký turnaj už nás totiž po tomto nečeká."

Ve Stockholmu český tým využije i deseti posil z NHL. Žádný jiný evropský tým tolik zámořských hráčů ve svém výběru nemá. Hadamczik věří, že právě ofenzivní esa z NHL pomůžou vylepšit produktivitu mužstva, která na Českých hrách v Brně pokulhávala. „Ve svých klubech mají svou roli a góly dávají. Ale mistrovství je nová soutěž a pro nás padá všechno, co bylo předtím," uvědomuje si český lodivod.

V jeho nominaci figuruje hned sedm hráčů, kteří můžou na šampionátu zažít premiéru (brankáři Salák a Francouz, obránce Trončinský a útočníci Hertl, Vrána, Kovář a Tlustý). Šestice borců pak byla u loňského bronzu ve finských Helsinkách (obránci Čáslava, Nakládal, Krejčík a útočníci Novotný, Tenkrát a Koukal), rovněž půltucet hokejistů pak dokonce pamatuje zlato z Německa v roce 2010 (gólman Pavelec, obránce Čáslava a forvardi Voráček, Hubáček, Novotný a Koukal).

Nominace Česka pro MS ve švédském Stockholmu:
Brankáři:
Ondřej Pavelec (Winnipeg/NHL)
Alexander Salák (Färjestad/Švéd.)
Pavel Francouz (Litvínov)
Obránci:
Jan Hejda (Colorado/NHL)
Zbyněk Michálek (Phoenix/NHL)
Ladislav Šmíd (Edmonton/NHL)
Jakub Nakládal
Jakub Krejčík (oba Lev Praha/KHL)
Petr Čáslava (Čerepovec/KHL)
Marek Trončinský (Chanty-Mansijsk/KHL)
Zdeněk Kutlák (Ambri Piotta/Švýc.)
Útočníci:
Jakub Voráček (Philadelphia/NHL)
Jiří Tlustý (Carolina/NHL)
Tomáš Fleischmann (Florida/NHL)
Martin Hanzal
Radim Vrbata (oba Phoenix/NHL)
Jiří Hudler (Calgary/NHL)
Jiří Novotný
Petr Vrána (oba Lev Praha/KHL)
Zbyněk Irgl (Minsk/KHL)
Petr Hubáček (Jyväskylä/Fin.)
Petr Koukal (Nižněkamsk/KHL)
Tomáš Hertl (Slavia Praha)
Petr Tenkrát (Sparta Praha)
Jan Kovář (Plzeň)

Češi vstupují do šampionátu už dnes od 16:15 zápasem s Běloruskem, o den později je čeká první velký test, když změří síly s domácími Švédy.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články