Hlavní obsah

Po deseti letech znovu na MS. Pořád si ale připadám jako puberťák, směje se Hudler

Stockholm

Po dlouhých deseti letech znovu okouší atmosféru světového šampionátu. Zatímco v roce 2003 přijížděl na MS ve Finsku jako devatenáctiletý zelenáč, nyní by měl hokejový útočník Jiří Hudler patřit k oporám reprezentace. „Strašně jsem se do Stockholmu těšil, chci udělat nějaký úspěch,“ řekl po dopoledním rozbruslení před úvodním zápasem s Běloruskem.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Útočník Jiří Hudler v hale Globen ve Stockholmu na prvním tréninku české hokejové reprezentace po příletu do dějiště hokejového mistrovství světa.

Článek

Přestože od jeho poslední účasti na MS uplynulo už deset let, Hudler si turnaj ve Finsku přesně vybavuje i nyní. „Dobře si na to vzpomínám. Přemýšlel jsem nad tím, je to fakt hrozně dlouhá doba. Bylo mi tehdy devatenáct, jako teďka Hertlíkovi. Měli jsme výborný tým, skvělou partu a byl jsem strašně šťastný, že jsem v něm vůbec mohl být. Je to takový divný, i teď si stejně pořád připadám jako puberťák," směje se Hudler.

Český tým tehdy skončil čtvrtý, když v boji o bronz podlehl Slovensku. Hudler od následující sezóny zamířil do NHL, kde si postupně vydobyl místo v základní sestavě Detroitu. Své bohaté zkušenosti ze zámoří i z KHL by chtěl zúročit právě ve Stockholmu.

„Od mého posledního mistrovství se toho opravdu hodně změnilo. V NHL jsem odehrál spoustu zápasů včetně play off a doufám, že mi to tady pomůže," říká rodák z Olomouce a roli jednoho z klíčových hráčů současné reprezentace přijímá. „Samozřejmě že bych měl hrát jinou roli než před deseti lety. Chci hrát dobře, na sto procent, aby se na to dalo dívat, o tom není žádná. A chci udělat úspěch. Protože mistrovství světa je pro české fanoušky velká věc," uvědomuje si.

Rád by si teď spravil chuť po nevydařené sezóně v Calgary, které se neprobojovalo do play off. „Bojovali jsme do poslední chvíle, hráli jsme dobře, ale často jsme prohrávali o gól. Když pak ale vyměnili zkušené hráče Iginlu a Bouwmeestera, začali se do týmu povolávat mladí kluci. Ne že bychom to zabalili, ale i když si to člověk nepřipouští, občas na to začne myslet. Play off jsme si nezasloužili, byl to letos smutný příběh, prostě sezóna na nic."

O napravení reputace nepřemýšlí, chce hrát naplno

Při nominační tiskové konferenci kouč národního týmu o Hudlerovi prohlásil, že má šanci napravit si svou reputaci. Loni se totiž Hudler z MS omluvil, protože neměl smlouvu v NHL, u zlata z 2010 v Německu zase nebyl, jelikož jej trenér Růžička nevzal v témže roce na olympiádu ve Vancouveru a Hudler se cítil zahořklý.

„S panem Hadamczik jsme před mistrovstvím mluvili na klasické úrovni. Říkal mi, co si ode mě představuje a tak. Nevím, že by říkal něco o napravení reputace. Nevím, jestli si ji mám napravovat, já jsem rád, že jsem tady a budu hrát naplno. Strašně se na to těším," říká Hudler, který bude nastupovat v centru útoku s Voráčkem a Tlustým na křídlech.

Olympiáda velkým lákadlem

„Mají výbornou formu, tak snad jim to nebudu kazit," usměje se a před úvodním vystoupením proti Bělorusku je ostražitý. „Máme dobrý tým, ale to samo o sobě nic neznamená. Skupina je těžká, nesmíme podcenit ani jedno střídání. Už to nefunguje tak, že bychom někoho přehráli 6:0 v suchém triku," zdvihá prst devětadvacetiletý forvard a přiznává, že by se ve Stockholmu rád prezentoval vydařenými výkony i s ohledem na příští rok.

Na jeho začátku se totiž v ruském Soči konají olympijské hry. „Každý sportovec chce hrát na olympiádě. A můj výkon tady mi k ní určitě může pomoci."

Reklama

Související témata: