Hlavní obsah

Švédsko - Švýcarsko 2:3Trápení hostitelů MS! Švédové klopýtli se Švýcary, Finové udolali Německo až v prodloužení

Helsinky
Aktualizováno

Velké problémy měli v úvodních zápasech letošního světového šampionátu hokejisté pořadatelských zemí. Švédové vstoupili do turnaje ve Stockholmu překvapivou prohrou se Švýcarskem 2:3, ani závěrečný finiš jim nestačil k vyrovnání, o které se ještě snažili po snížení Simona Hjalmarssona 22 vteřin před koncem. Švédové budou v sobotu hrát s českou reprezentací. Finové zase v Helsinkách vyhráli nad Německem 4:3 až v prodloužení, v čase 61:58 rozhodl zápas Sakari Salminen. Tým Suomi dvakrát vedl, ale soupeř ve třetí třetině otočil stav a svěřenci Jukky Jalonena si vynutili prodloužení až v 59. minutě díky druhé trefě Petriho Kontioly v utkání.

Foto: Anders Wiklund, ČTK/AP

Švýcarského hokejistu Nina Niederreitera (uprostřed) stíhá Švéd Gabriel Landeskog (vpravo) v utkání MS skupiny A.

Článek
Fotogalerie

V dresu švýcarských vítězů si vychutnal úspěch i obránce Mathias Seger z Curychu, který startuje už na 15. mistrovství světa, čímž vyrovnal rekord Fina Petteriho Nummelina. Naposledy Švýcaři porazili na světovém šampionátu Švédsko v roce 2008 v Québeku a paradoxně to bylo jedno z mála utkání, v kterém Seger chyběl.

Švédové měli hned v úvodní minutě výhodu přesilové hry po Moserově faulu a brankáři Gerberovi pomohla po Franssonově střele pravá tyč. Výběr Tří korunek nevyužil ani další přesilovku a v 15. minutě trefil tyč i Jämtin. Švýcaři byli blízko branky při vyloučení Jimmieho Ericssona.

Domácí odolali i v dalším oslabení na přelomu první a druhé třetiny, ale ve 23. minutě už inkasovali. Bieberovo nahození si nešťastně srazil bruslí do vlastní branky Granberg. Ve 29. minutě zvýšil po individuální akci Niederreiter, který se prokličkoval před Markströma, jehož překonal bekhendem.

Po sérii přesilovek na obou stranách se radovali poprvé Švédové. Naskytla se jim po vyloučeních Segera a Furrera převaha pěti proti třem na minutu a půl a po 59 vteřinách ji využil ránou od modré čáry obránce Fransson.

V úvodu třetí třetiny mohl zvýšit po úniku v oslabení Suri. Švédové se marně tlačili za vyrovnáním a v čase 59:27 naopak při jejich power play trefil prázdnou branku Gardner. Hned za 11 vteřin ještě vykřesal naději Seveřanům Hjalmarsson, ale v závěrečném tlaku už Gerber znovu neinkasoval.

Švédský kouč Pär Marts byl po utkání nespokojený hlavně s obranou. "Situace při druhém gólu, to se nesmí stávat," řekl Marts k akci, kdy si Niederreiter pohrál se švédskou defenzívou. "Musíme se zvednout. Garantuji, že pro to uděláme všechno, co je v našich silách," hecoval před duelem s Českem útočník Dick Axelsson.

Houževnatí Němci padli až v prodloužení

Zatímco Němci se mohli spoléhat na obě své posily z NHL, beka Christiana Ehrhoffa z Buffala a útočníka Marcela Goce z Floridy, Finové ještě svou jedinou akvizici ze slavné soutěže využít nemohli. Útočník Lauri Korpikoski z Phoenixu se zapojí až v dalším průběhu.

Němci doplatili na časté vylučování. V úvodním dějství v prvním oslabení při Hagerově trestu ještě odolali, ale pak pykali svěřenci kanadského trenéra Pata Cortiny za Ehrhoffovo vyhození puku mimo led a už inkasovali. Kombinaci Suomi zakončil v 11. minutě po Aaltonenově přihrávce Kontiola do odkryté branky.

Vyrovnat mohl vzápětí Marcel Goc, na druhé straně neskončila gólem rána Savinainena, která se odrazila od horní tyče. Český sudí Martin Fraňo a Kanaďan Matt Kirk si u videorozhodčího prověřili, že o gól nešlo.

V polovině utkání Němci vyrovnali. Marcel Goc našel před brankou Schütze, který si pohotově přehodil puk z bekhendu na forhend a překonal Ortia. Následně šli Němci třikrát za sebou pykat a 33 vteřin před koncem druhé třetiny inkasovali, kdy Hietanenovu přihrávku usměrnil za Zeppova záda Pesonen.

Ve 43. minutě Němci bleskově využili Väänänenovo vyloučení, když Marcel Goc vyhrál buly a Ehrhoff přesnou ránou vrátil potrestaného Fina zpět z trestné lavice. Po šancích na obou stranách v 57. minutě dokonce otočil stav Ankert, ale za 96 sekund vyrovnal Kontiola, který si ze vzduchu zpracoval puk a Zepp na jeho zakončení nestačil zareagovat. V nastavení rozhodl tři vteřiny po vypršení trestu Marcela Goce Salminen.

"Je těžké ztratit takovým způsobem tři body, ale doufejme, že zítra získaný bod trošku více oceníme," řekl oficiálním stránkám Mezinárodní hokejové federace Ehrhoff. Finský brankář Joni Ortio byl rád, že jeho debut na mistrovství světa nakonec byl vítězný. "Nebyl to lehký zápas, ale to jsem očekával. Máme ale dva body, dokázali jsme otočit výsledek, což je skvělé," prohlásil.

Skupina A (Stockholm):
Švédsko - Švýcarsko 2:3 (0:0, 1:2, 1:1)
Branky a nahrávky: 39. Fransson (Danielsson, L. Eriksson), 60. S. Hjalmarsson (Tallinder) - 23. Bieber (Walker, Blum), 29. Niederreiter (M. Plüss), 60. Gardner. Rozhodčí: Croft (USA), Rönn - Suominen (oba Fin.), Valach (SR). Vyloučení: 5:7. Využití: 1:0. Diváci: 12.500.
Švédsko: Markström - S. Kronwall, Fälth, Tallinder, E. Gustafsson, Granberg, Fransson - Axelsson, Persson, L. Eriksson - Jämtin, Lundqvist, S. Hjalmarsson - J. Ericsson, Lindberg, Landeskog - Danielsson, Järnkrok, Thörnberg. Trenér: Pär Marts.
Švýcarsko: Gerber - Vauclair, Seger, Blindenbacher, Furrer, Von Gunten, Josi, Blum, Grossmann - Niederreiter, M. Plüss, Moser - Cunti, Bodenmann, Hollenstein - Ambühl, Suri, Gardner - Traschler, Bieber, Walker. Trenér: Sean Simpson.
Skupina B (Helsinky):
Finsko - Německo 4:3 v prodl. (1:0, 1:1, 1:2 - 1:0)
Branky a nahrávky: 11. Kontiola (Aaltonen, Pesonen), 40. Pesonen (Hietanen, Kontiola), 59. Kontiola (Pesonen), 62. Salminen (Mäntylä, Laakso) - 11. Schütz (M. Goc, Rankel), 43. Ehrhoff (M. Goc), 57. Ankert (M. Goc, Gogulla). Rozhodčí: Fraňo (ČR), Kirk (Kan.) - Arm (Švýc.), Vyloučení: 3:9. Využití: 2:1. Diváci: 12.115.
Finsko: Ortio - Lepistö, Hietanen, Laakso, Mäntylä, Väänänen, Jalasvaara, Kukkonen, Melart - Pesonen, Kontiola, Aaltonen - Salminen, Haataja, Vitaluoma Savinainen, Koskiranta, Pihlström - Hagman, Anttila, Hytönen. Trenér: Jukka Jalonen.
Německo: Zepp - Ehrhoff, Hördler, N. Goc, M. Müller, Baxmann, Ankert, Kohl - Rankel, Schütz, M. Goc - M. Wolf, Ullmann, Gogulla - Tripp, Kink, Y. Seidenberg - Mauer, Hager, Greilinger - Noebels. Trenér: Pat Cortina.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články