Hlavní obsah

Hertl nadchnul i spoluhráče. Jednou to bude pan hráč, klobouk dolů, říká Vrbata

Stockholm

Nastoupit v pouhých devatenácti letech na mistrovství světa, mnozí hráči by z toho byli rozklepaní a vyjukaní. Ne však Tomáš Hertl. Jeden z největších talentů českého hokeje si včera odbyl premiéru na šampionátu a na ledě patřil k nejlepším. Nebál se hrát s pukem, vytvořil si několik šancí, Bělorusové na něm spáchali tři nedovolené zákroky. A i spoluhráči po skončení duelu před Hertlem smekali...

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Tomáš Hertl v hale Globen ve Stockholmu na prvním tréninku české hokejové reprezentace.

Článek

Už před odletem do Stockholmu přiznával, že si účastí na MS splnil dětský sen. Sen, kterému však definitivně uvěří až tehdy, když bude před zápasem s Běloruskem stát na modré čáře a poslouchat státní hymnu. „Při ní jsem si doopravdy uvědomil, že reprezentuju svou zemi na mistrovství světa. Je to neskutečný zážitek, užíval jsem si každou vteřinu," svěřoval se útočník Slavie, kterého před zápasem nervozita nesvazovala.

„Já na ni netrpím, spíš jsem natěšený," říkal Hertl a definitivně se uklidnil už v šesté minutě. V té době se blýskl pohlednou individuální akcí, když se stahovačkou zbavil obránce, pak ale vystřelil do bruslí dalšího běloruského zadáka.

Hadamczik: Půjde ještě nahoru

„V ten moment jsem si dokázal, že to půjde i na mistrovství světa. Jen mě mrzí, že jsem selhal, protože jsem spíš mohl přihrát Jirkovi Novotnému. Nebál jsem se, chtěl jsem v plné síle ukázat svůj hokej, který hraju v celé sezóně," těšilo Hertla a pochvaloval si spolupráci s kolegy z útoku - Tenkrátem a Vránou. „Jsem rád, že si naše lajna sedla, góly snad přijdou v dalších zápasech. Na koncovce ale speciálně já musím zapracovat, tam mám největší rezervy. Šancí mám dost, tak snad se to nějak poddá."

Hertlův výkon ocenil i kouč Alois Hadamczik. „Je sice mladý, ale hokejově to umí. Jen byla škoda, že nedal gól, protože šance si vypracoval. Mou důvěru vrací svým dobrým výkonem. Navíc je příslib, že půjde ještě nahoru," věští trenér nároďáku.

Z představení mladého útočníka byl unešený i jeho spoluhráč Radim Vrbata. „Klobouk dolů před ním. Viděl jsem ho párkrát v televizi, ale když ho teď sleduju tady ve Stockholmu, co on si na ledě dovolí v devatenácti letech... Jednou to bude pan hráč!"

Bělorusko nebylo lehkým soupeřem

Choďte však s chválou za Hertlem. Ten své výkony řešit nechce, důležitější je pro něj tým. „Hlavně jsem chtěl vyhrát, a to se splnilo. Bělorusko nebylo lehkým soupeřem. Hokej se vyrovnává a už neplatí, že někomu dáte deset gólů a jde se domů."

Co by za tříbodový vstup do turnaje dali v pátek pořadatelské země Finsko a Švédsko...

Reklama