Hlavní obsah

Kovář se chystá na svůj první start na mistrovství. Proti Švédsku má nastoupit

Stockholm

Hokejový útočník Jan Kovář již třikrát odjel s reprezentací do dějiště mistrovství světa, dnes by se ale na šampionátu měl poprvé dočkat startu. V roce 2010 ani loni se na soupisku nedostal a předčasně odjel domů. Tentokrát už opora extraligových mistrů z Plzně šanci dostane.

Foto: Václav Šálek

Reprezentační forvard Jan Kovář (v pozadí) se chystá na svůj první start.

Článek

První zápas proti Bělorusku sice Kovář proseděl na střídačce v pozici třináctého útočníka, dnes večer proti Švédsku by ale měl nastoupit. Kouč Alois Hadamczik to uvedl bezprostředně po skončení pátečního duelu, který Češi vyhráli 2:0.

Třiadvacetiletý Kovář se poprvé do kádru pro MS dostal před třemi lety. Kouč Vladimír Růžička ale musel krátce po začátku šampionátu řešit problémy v obranných řadách a rodák z Písku se na soupisku nedostal. Přišel tak o zlatou medaili.

„Tehdy mi bylo čerstvě dvacet, měl jsem po dvacítkách. Neměl jsem žádné zkušenosti a byl jsem rád, že jsem s týmem vůbec odcestoval, že jsem se dostal až takhle daleko," vzpomínal na turnaj v Německu.

Loni s mužstvem sice odcestoval stejně jako letos na sever Evropy, ale příliš nepočítal s tím, že by se do konečné nominace dostal. „Šance byla minimální. Skoro se dá říct, že pro mě bylo úplně bez motivace i samotné trénování," přiznal Kovář. Tým totiž z NHL posílili Tomáš Plekanec, Milan Michálek, David Krejčí, Martin Erat nebo Aleš Hemský.

Letos je Kovářova situace lepší. V play off se vydatně podílel na historickém triumfu Plzně a následně podle očekávání dostal pozvánku do reprezentace. Na Českých hrách v Brně si místo v jedné ze čtyř základních formací pro mistrovství světa nevybojoval, ale hned po prvním zápase na šampionátu se kouč Hadamczik rozhodl dát nové posile Magnitogorsku šanci.

Reklama