Hlavní obsah

Rusko - Lotyšsko 6:0Rusové na MS vyhráli pojedenácté za sebou, Dánové potrápili kanadského favorita

Aktualizováno

Jedenácté vítězství v základní hrací době v řadě si na mistrovství světa připsali hokejisté Ruska, kteří ve svém prvním vystoupení na letošním šampionátu porazili Lotyšsko vysoko 6:0. Trápili se naopak další favorité turnaje Kanaďané, kteří ještě v polovině zápasu s Dány prohrávali a houževnatého soupeře nakonec udolali jen 3:1. Hokejisté USA zvítězili ve svém úvodním utkání na světovém šampionátu nad Rakouskem 5:3 a Norsko přehrálo poměrem 3:1 Slovinsko.

Foto: Martti Kainulainen, ČTK/AP

Ruský útočník Kiril Petrov (vlevo) zkouší přes snahu obránce Marise Jasse ohrozit lotyšského gólmana Marise Jučerse.

Článek
Fotogalerie

V utkání skupiny hrané v Helsinkách drželi Lotyši s obhájcem prvenství krok pouze do 29. minuty. Poté sborná zvýšila jednobrankový náskok třemi góly ještě před druhou přestávkou na 4:0 a bylo rozhodnuto. Čisté konto vychytal v brance vítězů Ilja Bryzgalov.

Dominovat duelu začala sborná ve druhé třetině, v níž přestřílela soupeře vysoko 15:3 a především přidala tři góly, aniž by sama inkasovala. Pětiminutové oslabení po faulu Berzinše, který musel zamířit pod sprchy s trestem do konce zápasu, i dvouminutovku ve třech během tohoto trestu ještě Lotyši s vypětím sil zvládli.

Krátce po jeho skončení ale napřáhl Medveděv od modré čáry a zvýšil na 2:0. Ve 33. minutě se sice neprosadil Svitov, ale jeho zaváhání napravil o pár vteřin později Radulov. Když ještě 65 sekund před druhou pauzou pokořil Jučerse počtvrté Rjasenskij, bylo zřejmé, kdo si připíše první body v turnaji.

Jučerse zastoupil od začátku třetího dějství Masalskis, ale s čistým kontem vydržel pouhých 17 vteřin, než ho překonal Kovalčuk. Zkázu Lotyšů dokonal ve 45. minutě při úspěšně sehrané přesilovce Petrov.

Dánové trápili Javorové listy

Vyrovnané úvodní dějství mezi Dány a Kanadou končili radostněji Seveřané, kteří na posledních šampionátech dokázali vždy potrápit některého z favoritů. V páté minutě musel za sekání pykat kanadský kapitán Eric Staal a už po 24 vteřinách se vrátil do hry, neboť gólmana Dubnyka překonal pohotově Green.

Dánové s těsným náskokem v zádech odolávali střelecké převaze favorita až do poloviny utkání. V krátkém sledu za sebou přečkali dvě oslabení, ale pár vteřin po skončení druhého z trestů se prosadil Duchene a vyrovnal. Přišla další přesilovka, z níž stačilo Kanadě 35 sekund a Stamkos poslal svůj celek do vedení.

Na začátku 48. minuty se podruhé mezi střelce zapsal Duchene, jemuž pomohla ke gólu výtečná souhra s Eberlem. Definitivně rozhodnout mohl Read, ovšem neuspěl. Dánové i proto sáhli v čase 58:13 k oddechovému času, aby zkusili hru v šesti bez brankáře, kontaktní gól však nedali.

Americký obrat přišel ve druhé třetině

Američané působili v úvodu utkání s Rakušany hodně vlažně a kombinace nesehraného výběru vázly, čehož soupeř dokázal rychle využít. Po velké chybě při americké rozehrávce získal puk Hundertpfund, prostrčil ho Latusovi a ten ranou pod horní tyč propálil Bishopa. Uběhlo pouze 40 vteřin, Bishop vyrazil po střele kotouč pouze k Welserovi, jenž snadno dorážel do prázdné branky.

Druhým inkasovaným gólem favorit hodně procitl, začal více bruslit a zvýšená aktivita přinesla i první přesilovku. Tu dokázal už po 13 sekundách využít Moss, když z hranice brankoviště dorazil puk ležící pod betony gólmana Starkbauma po Faulkově ráně od modré čáry.

Ve druhé třetině vzali Američané dění na ledě a především vývoj skóre pevně do rukou. Nejprve si asi hodně oddechli poté, co Vanek neproměnil své sólo proti Starkbaumovi, a ve 24. minutě mohli slavit vyrovnání. Johnson se trefil od modré čáry. Před polovinou zápasu úspěšně dorážel Stapleton a krátce nato zvýšil Palushaj.

Ve 34. minutě snížil Schuller a Rakušané znovu ožili. Jenže v 39. minutě napřáhl při přesilovce v kruhu pro vhazování opět Johnson a zacílil přesně do bližšího horního růžku Starkbaumovy branky.

Norové se třásli o výhru

Norští hokejisté ve Stockholmu se štěstím udolali Slovince 3:1. Seveřané vedli po dvou gólech Anderse Bastiansena 2:0, po snížení nováčka elitní skupiny ještě v závěru první třetiny se ale strachovali o výsledek.

Čtvrtfinalista loňského šampionátu začal hodně sebevědomě a přesvědčivě, což mu již po 62 vteřinách vyneslo vedení. Skröder šanci na zvýšení náskoku ještě nevyužil, ale na začátku 15. minuty ujel Slovincům Bastiansen a přidal druhou trefu. Norové pak trochu polevili a přestože první třetinu vyhráli na střely vysoko 11:4, jejich vedení bylo nakonec pouze jednobrankové, neboť 17 sekund před první sirénou snížil Jeglič.

Gól do šatny Nory neprobudil, naopak pouze nastartoval Slovince a ti začali favorita přehrávat. Poměr střel na branku ve druhé části vyzněl 10:2 pro Slovince. Jeglič s Razingarem ovšem ztroskotali na skvělém Haugenovi. Ve třetím dějství byla hra vyrovnaná, pojistku pro Nory mohl přidat Holtet, jenže zazvonil pouze na brankovou konstrukci. V 48. minutě ujeli Slovinci v oslabení ve dvou proti jednomu, jenže Razingar nezasáhl puk před prázdnou brankou.

Poté se vyznamenali oba gólmani. Bastiansen mohl litovat, že nedovršil hattrick. Minutu a půl před vypršením základní hrací doby neproměnil Hansen trestné střílení, ale nakonec si spravil chuť. Střelou do prázdné branky v čase 59:55 završil výsledek.

Slovinci litovali nepovedeného úvodu zápasu. "Prvních deset minut o všem rozhodlo. My jsme působili mdle, zatímco oni dali dva góly. To nebyl start, který jsme chtěli. Nehráli jsme do těla a vůbec neukázali svůj potenciál. Ale to je hokej. Poté jsme už hráli dobře, jenže jsme dali jen jeden gól, což bylo málo," zhodnotil duel útočník Slovinců Gašper Kopitar.

Skupina A (Stockholm):
Kanada - Dánsko 3:1 (0:1, 2:0, 1:0)
Branky a nahrávky: 31. Duchene (Eberle), 32. Stamkos (E. Staal, Giroux), 48. Duchene (Eberle) - 5. Green (K. Staal, D. Nielsen). Rozhodčí: Brüggemann, Piechaczek (oba Něm.) - Šeljanin (Rus.), Suominen (Fin). Vyloučení: 3:6. Využití: 1:1. Diváci: 5577.
Kanada: Dubnyk - Robidas, Dillon, Schenn, Campbell, Brodie, Harrison, Schultz - Ladd, Giroux, Stamkos - Read, E. Staal, Simmonds - Hall, Duchene, Eberle - Skinner, J. Staal, O'Reilly. Trenér: Lindy Ruff.
Dánsko: S. Nielsen - D. Nielsen, Lassen, O. Lauridsen, Jesper B. Jensen, Mads Boedker, M. Lauridsen, R. Nielsen - Starkov, Green, Hardt - Christensen, Jakobsen, Mikkel Boedker - Storm, Jesper Jensen, Poulsen - Björkstrand, Madsen. Trenér: Per Bäckman.
Norsko - Slovinsko 3:1 (2:1, 0:0, 1:0)
Branky a nahrávky: 2. Bastiansen (K. A. Olimb, M. Olimb), 15. Bastiansen (M. Olimb, K. A. Olimb), 60. Hansen (Forsberg) - 20. Jeglič (Tičar). Rozhodčí: Baluška (SR), Kaval (USA) - Dahmén (Švéd.), Dehaen (Fr.). Vyloučení: 4:5. Bez využití. Diváci: 3832.
Norsko: Haugen - Holös, Bonsaksen, Trygg, Tollefsen, Sörvik, Solberg - Skröder, Hansen, Thoresen - K. A. Olimb, Bastiansen, M. Olimb - Holtet, Forsberg, Röymark - Spets, Ask, Roest - Martinsen. Trenér: Roy Johansen.
Slovinsko: Kristan - Gregorc, Robar, Kranjc, Kovačevič, Tavželj, Pavlin, Pretnar - Jeglič, Tičar, Sabolič - D. Rodman, M. Rodman, Urbas - Razingar, Pajič, G. Kopitar - Pance, Mušič, Goličič. Trenér: Matjaž Kopitar.
Skupina B (Helsinky):
USA - Rakousko 5:3 (1:2, 4:1, 0:0)
Branky a nahrávky: 11. Moss (Faulk, P. Stastny), 24. Johnson (Bjugstad, Kristo), 30. Stapleton (LeBlanc, Faulk), 31. Palushaj (Kristo, Bjugstad), 39. Johnson (McBain, LeBlanc) - 5. Latusa (Hundertpfund), 6. Welser (M. Iberer), 34. Schuller (Peintner, Lukas). Rozhodčí: Johansson (Švéd.), Rantala (Fin.) - Blümel (ČR), Dědulja (Běl.). Vyloučení: 1:3. Využití: 2:0. Diváci: 8202.
USA: Bishop - Carle, Faulk, Johnson, Hunwick, Trouba, Ch. Butler, Petry, McBain - Moss, P. Stastny, Smith - B. Butler, LeBlanc, Stapleton - Gionta, Thompson, Carter - Kristo, Bjugstad, Palushaj. Trenér: Joe Sacco.
Rakousko: Starkbaum - Pöck, Lakos, Unterluggauer, F. Iberer, Schumnig, Lukas, Klimbacher, Altmann - Welser, Schuller, M. Iberer - Raffl, Koch, Vanek - Latusa, Hundertpfund, Baumgartner - Peintner, Oberkofler, Herburger. Trenér: Manny Viveiros.
Rusko - Lotyšsko 6:0 (1:0, 3:0, 2:0)
Branky a nahrávky: 14. Birjukov (Soin, Svitov), 29. Medveděv (Petrov), 33. Radulov (Kovalčuk, Birjukov), 39. Rjasenskij (Pěrežogin, Bělov), 41. Kovalčuk (Loktionov), 45. Petrov (Těreščenko, Medveděv). Rozhodčí: Reiber (Švýc.), Zalaski (Kan.) - Hunnius (Něm.), Käck (Švéd.). Vyloučení: 2:3, navíc Berzinš (Lotyšsko) 5 min. a do konce utkání. Využití: 1:0. Diváci: 5293.
Rusko: Bryzgalov - Nikulin, Birjukov, Tjutin, Medveděv, Denisov, Bělov, Rjasenskij - Radulov, Loktionov, Kovalčuk - Popov, Anisimov, Pěrežogin - Mozjakin, Těreščenko, Petrov - Kokarev, Svitov, Soin. Trenér: Zinetula Biljaletdinov.
Lotyšsko: Jučers (41. Masalskis) - Redlihs, Kulda, Saviels, Pujacs, Sotnieks, Jass, Freibergs - Darzinš, Sprukts, Cipulis - Keninš, Indrašis, Jekimovs - Berzinš, Pavlovs, Meija - Džerinš, Štals, Širokovs. Trenér: Ted Nolan.

Reklama