Hlavní obsah

Nejlepší kamarád? Prášky na spaní! Zámořské posily se perou s časovým posunem

Jan Škvor (Stockholm)Sport.cz

Na světovém šampionátu se perou s přechodem na širší kluziště, posily ze zámoří však ve Stockholmu řeší i další problém: jak se vypořádat s časovým posunem. V NHL byli hokejisté zvyklí na zaběhnutý režim, který je teď pryč. V noci nemůžou zabrat, ráno se pak zase budí ještě před svítáním...

Foto: Vít Šimánek

Elitní útočná formace (vyjma obránce Šmída - druhý zleva) české reprezentace na mistrovství světa 2013. Vlevo Vrbata, zprava Fleischmann a Hanzal.

Článek

V českém týmu podobné trable řeší hned deset hokejistů. Na konci dubna jim v NHL skončila základní část, za pár dní už se hlásili ve švédském Stockholmu. Časový posun mezi Amerikou a Evropou dělá několik hodin, u trojice z Phoenixu Zbyňka Michálka, Radima Vrbaty a Martina Hanzala jde dokonce o devět hodin!

„Nejsem na tom moc dobře. Ještě jsem si na to nezvykl a cítím, že mi rychle docházejí síly," přiznává Michálek, že přestože je ve Stockholmu od středy, zaklimatizovat se ještě nestačil. „Dalo se čekat, že to nepůjde tak rychle. Cesta byla dlouhá a časový posun je velký. I ostatní kluci z NHL jsou na tom stejně."

Usínání činí největší problém právě Michálkovi. V posteli se převaluje, ponořit se do spánku však dlouho nemůže. „Není to jednoduchý. Po zápase s Běloruskem jsem byl utahanej jak pes, i tak jsem ale nemohl usnout. Mám s tím problém a nejlepším kamarádem jsou prášky na spaní. Alespoň během těch prvních dní při aklimatizaci."

Ani jeho spoluhráči z Phoenixu Radimu Vrbatovi nejde zabrat okamžitě, ještě víc však trpí ráno. „Každý den se budím v pět hodin, déle to nejde."

Michálek pak věří, že pomoct by hráčům ze zámoří mohla neděle, kdy má nároďák jen trénink a nemusí do zápasu. „Doufám, že když je volno, na časový posun si přivykneme a bude to lepší. Chce to jen čas, snad to ale přijde co nejdřív."

Reklama

Související témata: