Hlavní obsah

Švýcarský rekordman Seger konec v reprezentaci neplánuje. Sní o Soči

Stockholm

Hokejový obránce Mathias Seger po vyrovnání rekordu Fina Petteriho Nummelina s 15 účastmi v elitní kategorii na mistrovství světa rozhodně neplánuje brzký konec reprezentační kariéry. Pětatřicetiletý švýcarský zadák Curychu se chce v příští sezóně poprat o nominaci na olympijských hrách v Soči, na MS v Bělorusku se pak může stát absolutním rekordmanem.

Foto: Arnd Wiegmann, Reuters

Švýcarský kapitán Seger (vpravo) v utkání proti Švédsku.

Článek

„Vždycky, když to číslo slyším, cítím se starý," usmíval se Seger při rozhovoru pro stránky mezinárodní federace. „Hokejová kariéra běží strašně rychle. Je to neuvěřitelné, že už je to patnáct let," doplnil zadák, který od své premiéry v roce 1998 chyběl na jediném šampionát před šesti lety.

Na první start má nezapomenutelné vzpomínky. Švýcaři se dostali na domácím turnaji do semifinále a v boji o bronz podlehli Česku 0:4. „Bylo to pro nás úžasné mistrovství. Skončili jsme čtvrtí, což byl pro švýcarský hokej docela úspěch. Byl to začátek nové éry a byl jsem rád, že jsem toho byl součástí. Když se ohlédnu, byla to nejvýznamnější událost mé kariéry," vracel se ke svému nejlepšímu umístění v kariéře.

Těší ho vzestup švýcarského hokeje

Od té doby se podle něj hokej hodně změnil. „Když se podíváte na patnáct let starou nahrávku, vypadá to jako zápas veteránů," prohlásil Seger s tím, že zlepšení švýcarského hokeje je neuvěřitelné. „Ale nejen jeho. Když se člověk podívá na letošní mistrovství světa, týmy jsou vyrovnanější než kdykoliv předtím. Bude to velký boj o čtvrtfinále."

Také švýcarská liga, v níž v dresu Rapperswilu a od roku 1999 nepřetržitě v barvách Curychu strávil celou kariéru, má prý také daleko větší kvalitu, než když začínal. „Před patnácti lety první tým tabulky porážel poslední výsledky 8:0, ale teď je vyrovnaný boj o play off. Je důležité, že máme hráče jako je Mark Streit s kariérou v NHL. To pomáhá hodně zvednout zájem o švýcarský hokej. Je skvělé, že hráči odcházejí hrát do zámoří," uvedl Seger.

Chce hrát, ale ne zabírat místo

Nezabývá se tím, jak dlouho bude sám ještě v kariéře pokračovat. „Snažím se vždycky hrát co nejlíp a pomoci týmu. To je moje role. Hokej pořád miluju. Dokud cítím, že mohou hrát na stejné úrovni jako ostatní kluci, budu se snažit udržet v reprezentaci," prohlásil Seger. Uvědomuje si ale, že přijde výměna generace. „Přichází řada dobrých mladých hokejistů. Já jsem s kariérou v reprezentaci šťastný a vždy budu přát národnímu týmu jen to nejlepší."

Na konec však aktuálně rozhodně nemyslí. Bude se snažit dostat na olympiádu v Soči v příštím roce. „Je to můj cíl, ale bude to opravdu těžké. Máme hodně obránců v NHL. Pokusím se," dodal Seger. Vítěz Ligy mistrů z roku 2009 a čtyřnásobný mistr švýcarské ligy s Curychem na olympijských hrách startoval už třikrát.

Na MS ve Stockholmu se Švýcaři pokusí vylepšil loňské 11. místo. První krok udělali výhrou v úvodním utkání proti Švédsku 3:2. Seger právě výsledek týmu staví nad svůj rekordní zápis. „Možná po mistrovství světa si uvědomím, co se stalo. Je to hezká věc, ale daleko důležitější je vyhrávat zápasy," dodal.

Reklama

Související témata: