Hlavní obsah

Elitní formace pokulhává. Je to úplně jiný hokej, vysvětluje Vrbata a na pomoc si bere i video

Jan Škvor (Stockholm)Sport.cz

Měli platit za údernou ofenzivní formaci, která v potřebných chvílích týmu pomůže a zařídí důležité branky, zatím však zůstávají za očekáváním. Elitní útočná řada české hokejové reprezentace ve složení Vrbata, Hanzal, Fleischamnn se na MS ve Stockholmu hledá. „Zatím to opravdu není nic moc, spíš hledání,“ přiznává Radim Vrbata.

Foto: Vít Šimánek

Elitní útočná formace (vyjma obránce Šmída - druhý zleva) české reprezentace na mistrovství světa 2013. Vlevo Vrbata, zprava Fleischmann a Hanzal.

Článek

V čem vidíte hlavní příčinu?

Pro mě osobně je největší důvod ve větší šířce kluziště. Je to úplně jiný hokej. Všechny automatismy, které v sobě člověk má, jsou mu k ničemu, tady je to o něčem jiném. V NHL je to všechno založené na stylu jeden dva kroky sem a tam, kdežto tady člověk nesmí ztratit rychlost. Protože jak se zastavíte, jste prostě za hrou. V zámoří uděláte v útočné třetině tři kroky od mantinelu a jste v dobré střelecké pozici. Tady jste i tak strašně daleko od branky.

Dalo se čekat, že přechod na evropský styl hokeje nebude jednoduchý. Nepřekvapilo vás ale, že rozdíl bude až tak markantní?

Možná jsem si to opravdu představoval jednodušší. Protože když jsem byl naposledy na mistrovství, tak to bylo v pohodě. Ale to bylo v Kanadě (v roce 2008), takže tam bylo menší hřiště. Tam si nebylo na co zvykat. Vždyť já ani nepamatuju, kdy jsem naposledy, vyjma letošních pár zápasů za Boleslav během výluky, hrál na velkém kluzišti.

Přitom v lajně nastupujete s Martinem Hanzalem, se kterým hrajete i ve Phoenixu. Ani to není výhodou?

Vůbec, tady se to maže. Návyky jsou úplně jiné.

Nepomohlo by tedy, kdyby trenér Hadamczik vaši řadu rozdělil a zařadil do ní alespoň jednoho hráče z Evropy?

Nevím, tohle je na trenérovi. S Hanzym mám zažité automatismy, vím, co můžu předpokládat, že udělá. Akorát si tady musíme zvyknout.

Sedli jste si spolu s Hanzalem a Fleichamnnem, kolegy z formace, abyste svou hru rozebrali a snažili se ji vylepšit?

Samozřejmě, o tom my mluvíme furt. Snažíme se vymyslet něco, co by nám pomohlo.

A podařilo se?

Já sám jsem si řekl o to, aby nám videotrenér sestříhal naše střídání. Abych viděl, kde je prostor, kde není a kde je lepší podržet puk. Chci si udělat přehled, jak to na tom ledě vlastně vypadám. Doufám, že nám to něco ukáže.

Snaží se vám poradit i trenér Hadamczik, který po zápase se Švédy připustil, že právě od vás s Fleischmannem čeká větší příspěvek?

Mítinky máme neustále, pořád na tom pracujeme. Jde jen o to, abychom si to přenesli co nejrychleji i do zápasů. Proti Švédsku jsme sehráli druhý zápas ve dvou dnech, což pro nás s ohledem na přelet a časový posun bylo dost těžké. Je to všechno dohromady. Musíme si zvyknout co nejrychleji, abychom se do toho dostali.

Nesráží vám současná složitá situace sebevědomí?

Určitě sráží. Byli bychom radši, kdybychom dávali tři góly za zápas a vypadalo to jinak. Ale nedá se nic dělat. Musíme se s tím poprat a být lepší.

Skupina A (Stockholm)

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Švýcarsko 7 29 : 10 20
2 Kanada 7 25 : 10 18
3 Švédsko 7 17 : 11 15
4 Česko 7 19 : 12 11
5 Norsko 7 12 : 26 9
6 Dánsko 7 13 : 20 6
7 Bělorusko 7 10 : 21 3
8 Slovinsko 7 12 : 27 2

Skupina B (Helsinky)

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Finsko 7 23 : 14 16
2 Rusko 7 29 : 14 15
3 USA 7 24 : 16 15
4 Slovensko 7 18 : 17 10
5 Německo 7 13 : 16 9
6 Lotyšsko 7 14 : 25 7
7 Francie 7 13 : 21 7
8 Rakousko 7 18 : 29 5

Reklama

Související témata: