Hlavní obsah

Trable s brankáři na šampionátu nekončí, Salák má zlomený prst na ruce! Proti Švýcarům ale chytat bude

Stockholm

Už když po zápase se Švédskem podával Alexander Salák soupeřům levou ruku, bylo jasné, že něco není v pořádku. Před sobotním utkáním s Tre Kronor utrpěl šestadvacetiletý gólman zlomeninu prsteníčku na pravé ruce, v níž drží vyrážečku. V neděli ani dnes dopoledne nebyl Salák na ledě, odpoledne proti Švýcarům ale má být přichystaný.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Brankář Alexander Salák na tréninku české hokejové reprezentace.

Článek

Salák si problém přivodil při rozbruslení před duelem se Švédy. Okamžitě zamířil do stockholmské nemocnice, kde se zlomenina potvrdila. I tak ale večer proti Třem korunkám nastoupil, ani jeho výborný výkon ale prohře 1:2 nezabránil.

"Je to zlomenina konečného článku čtvrtého prstu. Měl bolesti, takže jsem aplikoval mesocain přímo do toho místa zlomeniny. Půlku zápasu ho to nebolelo, ale pak měl otok. Kolega Zdeněk Ziegelbauer mu tam dával speciální protiotokový jíl, který zabral," popisoval týmový lékař Radek Holibka.

Salák má nyní problémy s držením hokejky. „Bolí ho, když to stiskne. Uvidíme, jak zabere Zdeňkův jíl. Každopádně s tejpováním je to složité, tlačilo to a Sašu ten prst bolel. Anestetikum do místa zlomeniny ale dočasně pomůže a díky adrenalinu se dá zápas odchytat," vysvětloval Holibka.

Podobný příběh psal v roce 2005 ve Vídni Jaromír Jágr. Jeho zlomený malíček zpevněný dlahou tehdy vešel do hokejových dějin a Češi slavně vyválčili zlato.

Není to jediný problém s gólmany, který musí Alois Hadamczik na šampionátu řešit. Ještě před odletem mu kvůli hnisavé angíně vypadl z nominace Jakub Kovář, kterého nahradil Pavel Francouz. Kovář do Stockholmu přesto v neděli dorazil, neboť Ondřej Pavelec, plánovaná jednička, léčí bolavý kotník.

Pavelec se po tréninku cítil dobře

Pondělní přípravu na ledě absolvoval Pavelec bez viditelných potíží. „Je to velké zlepšení, cítil jsem se dobře. Doktoři odvedli výbornou práci," tvrdil brankář Winnipegu, jenže měl problémy s kotníkem.

„Ondra měl po distorzi zánět šlachy. Dávali jsme mu protizánětlivé léky a poté jsme se s Pavlem Kolářem domluvili, že budeme na to postižené místo aplikovat plazmu. Ondra se pak hned cítil lépe," vysvětloval Holibka. „Plazma má hojivý efekt a Pavelec žádné větší problémy při tréninku neměl."

Co bude s Pavelcem dál a kdy bude přichystaný na utkání, ale zatím jisté není. „Z tribuny týmu nepomůžu, takže jsem rád, že jsem tu přípravu přežil bez potíží," řekl brankář, který poprvé sám přiznal, že postiženým místem byl kotník.

„Já to nechtěl vůbec říkat. Aby mi pak nějaký blbec po odpískání nebo v závaru na to schválně nespadl a měl jsem po turnaji. Z toho důvodu jsem nechtěl, aby ostatní věděli, co mi je. Tutlal jsem to, dařilo se mi to, ale asi bylo jen otázkou času, kdy se to provalí," povzdechl si Pavelec.

Reklama

Související témata: