Hlavní obsah

Sehraná švýcarská mašina na MS jede. Podaří se ji zastavit Čechům?

Stockholm

Nepatří sice mezi nejužší hokejovou špičku, v současném tisíciletí ještě ani jednou neproklouzli na světových šampionátech do semifinále, takřka pokaždé jsou ale pasovaní na černého koně turnaje. Nejinak je tomu u Švýcarska i letos. A země Helvétského kříže zatím ve Stockholmu udivuje. Po skalpu domácích Švédů zdolala rovněž Kanadu a dnes si brousí zuby i na Hadamczikův tým. Dokážou Češi rozjetou mašinu zastavit?

Foto: Arnd Wiegmann, Reuters

Radost švýcarských hokejistů z gólu proti Švédsku.

Článek

Ve svém výběru sice mají jen dvě posily ze zámoří (Češi oproti tomu hned deset), z nichž pouze obránce Roman Josi působí v NHL (Nashville), hlavní síla Švýcarů však spočívá v sehranosti. Vždyť hned devatenáct z dvaadvaceti hráčů zapsaných na soupisce ve Stockholmu hraje v domácí soutěži.

Což je obrovská výhoda. Takřka totožný tým objíždí během sezóny všechny turnaje, před šampionátem pak nepotřebuje dlouhou dobu na sladění se. „Hrozně jim pomáhá, že jsou pohromadě, celý tým je spolu od začátku přípravy," říká český reprezentační obránce Zdeněk Kutlák, který posledních šest sezón strávil ve Švýcarsku v dresu Ambri-Piotta.

Zkušenost i hvězdný mladík Niederreiter

A k tomu navíc připočtěte obrovskou zkušenost. Jména jako Julien Vauclair, Severin Blindenbacher, Martin Plüss, Andres Ambühl nebo Mathias Seger pravidelně každým rokem objíždějí mistrovství světa. Právě Seger, kapitán Švýcarů, startuje ve Stockholmu už na svém patnáctém šampionátu, čímž vyrovnal historický rekord Fina Petteriho Nummelina.

O slovo se navíc hlásí i mládí. Speciálně Nino Niederreiter, teprve dvacetiletá ofenzivní hvězdička. V roce 2010 si jej jako pátého pořadí v draftu NHL vybrali New York Islanders, čímž se stal nejvýše postaveným Švýcarem na draftu. Talentované pravé křídlo, které letošní sezónu odehrálo v zámořské AHL, dalo ve Stockholmu gól Švédům i Kanadě a aktuálně je nejlepším střelcem týmu.

Češi je nepodcení

Český tým se má před svým dnešním soupeřem na pozoru. „Byl jsem překvapený, jak výborně hráli proti Švédům a s jakým nasazením," říkal trenér Alois Hadamczik v době, kdy Švýcaři právě absolvovali svůj druhý zápas proti Kanadě. „Vůbec bych je nepodceňoval a nezařazoval do druhé garnitury. Je to jeden z top týmů, navíc na vzestupu," přidává se obránce Zbyněk Michálek.

Švýcaři sice přiznávají, že tak vydařený vstup do turnaje překvapil i je samotné, v oblacích prý ale nelítají. „Musím přiznat, že tohle je pro nás obrovské překvapení. Nikdo, kdo se pohybuje v týmu i okolo něj, to absolutně nečekal. Hlavně ale musíme zůstat nohama na zemi," tlumí nadšení Seger.

Samostatná česká hokejová reprezentace má na MS se Švýcary vysoce pozitivní bilanci, když z osmi zápasů prohrála jen jednou. To se stalo v osmifinálové skupině v roce 2010, kde nakonec národní tým slavil zlato. U porážky 2:3 byli i čtyři aktéři letošního šampionátu - Petr Čáslava, Jakub Voráček, Jiří Novotný a Petr Hubáček.

Předpokládaná sestava ČR:
Salák - Z. Michálek, Šmíd, Hejda, Nakládal, Čáslava, Kutlák - Vrbata, Hanzal, Fleischmann - Voráček, Hudler, Tlustý - Hertl, Jan Kovář, Tenkrát - Irgl, Novotný, Hubáček.

Skupina A (Stockholm)

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Švýcarsko 7 29 : 10 20
2 Kanada 7 25 : 10 18
3 Švédsko 7 17 : 11 15
4 Česko 7 19 : 12 11
5 Norsko 7 12 : 26 9
6 Dánsko 7 13 : 20 6
7 Bělorusko 7 10 : 21 3
8 Slovinsko 7 12 : 27 2

Skupina B (Helsinky)

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Finsko 7 23 : 14 16
2 Rusko 7 29 : 14 15
3 USA 7 24 : 16 15
4 Slovensko 7 18 : 17 10
5 Německo 7 13 : 16 9
6 Lotyšsko 7 14 : 25 7
7 Francie 7 13 : 21 7
8 Rakousko 7 18 : 29 5

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články