Hlavní obsah

Hadamczikovo dilema aneb jak poskládat útoky. Pomůže promíchání hráčů z Evropy a NHL?

Stockholm

Devět hráčů absolvovalo dnešní dobrovolný trénink hokejové reprezentace v tréninkové hale Hovet ve švédském Stockholmu. Hodinový nácvik vedl z ledu Slavomír Lener, hlavní kouč Alois Hadamczik vše pečlivě pozoroval vestoje ze střídačky. A po tréninku přiznal, že hlavou se mu honí myšlenky, jak nejlépe poskládat útoky pro čtvrteční souboj s Dánskem.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Útočník Jakub Voráček a trenér Alois Hadamczik ve Stockholmu na tréninku reprezentace před startem MS.

Článek

S výkonem některých svých svěřenců v prohraném zápase se Švýcarskem příliš spokojený nebyl. Víc očekával zejména od druhé útočné řady a i proto během poslední třetiny stáhl ze hry Radima Vrbatu s Tomášem Fleischmannem, borce z NHL.

„Když se podíváte na statistiky střelby a produktivity, není co komentovat. To je měřitelné. První lajna (Voráček, Hudler, Tlustý) dává góly z přesilovek, dala branku ze hry pět na pět, hraje aktivně. Je úplně někde jinde (než druhá ve složení Vrbata, Hanzal, Fleischmann)," vysvětluje kouč, proč oba křídelníky posadil na střídačku.

Kdo se dnes zúčastnil dobrovolného tréninku:
Brankáři
Ondřej Pavelec, Pavel Francouz, Jakub Kovář
Obránci
Jakub Krejčík, Marek Trončinský
Útočníci
Tomáš Hertl, Jan Kovář, Petr Vrána, Petr Koukal

„Měli jsme takový krátký pohovor, kde jsme si řekli, co se nám od některých kluků nelíbí. Od některých útočníků z NHL čekáme větší energii," pravil Hadamczik a obratem dodal, že snahu nemůže upřít nikomu. „Já vím, že chtějí, morální stránka funguje, ale musíme hodnotit to, co předvedou. Agresivita a touha porážet soupeře vší vůlí mi u nich chybí."

Jisté tak je, že zatímco Hudlerova formace vyjede do duelu s Dánskem v totožném složení, tu Hanzalovu čekají změny. Variant má kouč v hlavě několik, během úterka se chce rozhodnout pro tu, kterou bude považovat za nejprospěšnější. „Je na zvážení, jestli je propojit (Vrbatu s Fleischmannem) s hráči z Evropy, nebo nechat hrát čtvrtý útok ve složení Koukal, Kovář, Vrána," přemítal nahlas Hadamczik.

Stále doufá v Židlického

Pakliže by se rozhodl pro druhou volbu, znamenalo by to, že Vrbata s Fleischmannem by proti Dánům nejspíše nehráli a do centra třetí formace k Hertlovi s Tenkrátem by zamířil Hanzal. „Rozhodnu se během dneška, a tak jak bude tým trénovat ve středu, tak i nastoupí proti Dánům," prohlásil Hadamczik, který kromě gólmana Pavelce zapíše na soupisku už pro čtvrteční zápas i útočníka Koukala.

„Není na co čekat. Je třeba si uvědomit, že každý zápas tady je jako sedmý duel v play off NHL. Není čas hledat formu deset zápasů. Potřebujeme každý gól, každý bod," apeluje trenér a Vrbatu s Fleischmannem nezatracuje. „Momentálně se jim nedaří, ale neodsuzoval bych je. Turnaj běží dál, my teď musíme udělat v našem rozhodnutí ty správné kroky."

Hadamczik stále ještě doufá v příjezd obránce Marka Židlického, který v zámoří jedná o nové smlouvě s New Jersey. „Mluvil jsem s ním, ale pořád čeká, jak agent dokončí jednání. Marek je hráč, který vůbec neřeší velké nebo malé hřiště. Má velké srdce pro hokej a pro reprezentaci. Může přijet kdykoliv, naskočit a okamžitě hrát. Toho se vůbec nebojím." Již dříve trenér reprezentace prohlásil, že jasno by chtěl mít okolo 10. května.

Skupina A (Stockholm)

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Švýcarsko 7 29 : 10 20
2 Kanada 7 25 : 10 18
3 Švédsko 7 17 : 11 15
4 Česko 7 19 : 12 11
5 Norsko 7 12 : 26 9
6 Dánsko 7 13 : 20 6
7 Bělorusko 7 10 : 21 3
8 Slovinsko 7 12 : 27 2

Skupina B (Helsinky)

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Finsko 7 23 : 14 16
2 Rusko 7 29 : 14 15
3 USA 7 24 : 16 15
4 Slovensko 7 18 : 17 10
5 Německo 7 13 : 16 9
6 Lotyšsko 7 14 : 25 7
7 Francie 7 13 : 21 7
8 Rakousko 7 18 : 29 5

Reklama