Hlavní obsah

Hertl na MS válí a teď i stoupá sestavou. Spolupráce s Hanzalem by mohla fungovat, říká

Jan Škvor (Stockholm)Sport.cz

Hraje na svém prvním seniorském mistrovství světa, není to však na něm vůbec poznat. Na ledě hýří sebevědomím, nebojí se hrát s pukem a vytváří si i šance. Devatenáctiletý útočník Tomáš Hertl patří v české reprezentaci k těm nejlepším. „Chtělo by to ale ještě nějaký gól,“ říká před dnešním soubojem s Dánskem, v němž se posune do druhé útočné formace. Utkání sledujte v on-line reportáži na Sport.cz.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Manažer národního týmu Slavomír Lener (vlevo), trenér Alois Hadamczik (uprostřed) a útočník Tomáš Hertl (vpravo).

Článek

Jak svůj premiérový šampionát prožíváte?

Jsem rád, že si vytvářím šance a že se do toho dostávám. Stejně tak mě těší, že mi pan Hadamczik dává důvěru, posílá mě na led a teď mě dokonce postavil do druhé lajny. Jen by to konečně chtělo i nějaký gól. Protože i ty ode mě nám v předchozích zápasech chyběly.

Cítíte s posunem do druhé formace i zvýšenou zodpovědnost?

Na tohle se nechci soustředit, chci hrát prostě nejlépe. Nemůžeme se spoléhat na tahouna, musíme hrát jako tým. Gól chci dát, ale nikdo tady ze sebe nechce dělat tahouna. Musíme jít za vítězstvím společně a ne rozebírat, kdo bude tým táhnout.

Proti Dánsku si v jedné formaci zahrajete s Martinem Hanzalem. Může tato spolupráce klapat?

Myslím, že to bude dobré. S Martinem jsem hrál i závěr posledního zápasu se Švýcary a bylo to dobré. Jsme oba velcí a silní na puku, když si ho vyměníme a udržíme se na něm, do šancí se dostaneme. Martin dohrává souboje, půjdeme do toho a Dánům to znepříjemníme.

Právě Hanzal by vám mohl pomoci už jen tím, že se nebojí chodit před branku a dorážet vaše střely, což se v minulých zápasech ne vždy dařilo...

Martin je super! On před brankou zakotví a nikdo s ním nehne. Brankář pak nic nevidí a to by mohlo fungovat. I když tam dám něco po zemi, třeba to tam i spadne!

Kouč Hadamczik vám důvěřuje, o čemž svědčí i to, že proti Dánům budete nastupovat i v přesilovkové formaci. Těší vás to hodně?

Samozřejmě. Hrál jsem je i ve Slavii a dával v nich góly, tak snad mi to v nich začne konečně padat i tady.

Jak se vyrovnáte s tím, že jste se zatím branky nedočkal?

Letos už to ani neřeším. Ať mi tam klidně spadne i nějaká haluz bruslí, aby se to zlomilo. Do příští sezóny na tom ale musím pořádně zapracovat. Nemůžu dávat gól z každé třicáté šance, ale třeba alespoň z každé páté.

Jinak ale na ledě nejste k přehlédnutí. Nepřekvapuje vás, jak dobře tempo MS zvládáte?

Mám už za sebou i turnaje Euro Hockey Tour a tam ti hráči byli taky. Vím tedy, že to zvládám a umím se jim vyrovnat. Před sezónou jsem vůbec nepočítal s tím, že bych mohl hrát za nároďák a teď jsem i na mistrovství světa. To mě těší nejvíc.

Skupina A (Stockholm)

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Švýcarsko 7 29 : 10 20
2 Kanada 7 25 : 10 18
3 Švédsko 7 17 : 11 15
4 Česko 7 19 : 12 11
5 Norsko 7 12 : 26 9
6 Dánsko 7 13 : 20 6
7 Bělorusko 7 10 : 21 3
8 Slovinsko 7 12 : 27 2

Skupina B (Helsinky)

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Finsko 7 23 : 14 16
2 Rusko 7 29 : 14 15
3 USA 7 24 : 16 15
4 Slovensko 7 18 : 17 10
5 Německo 7 13 : 16 9
6 Lotyšsko 7 14 : 25 7
7 Francie 7 13 : 21 7
8 Rakousko 7 18 : 29 5

Reklama

Související témata: