Hlavní obsah

Trio Kojotů Vrbata, Michálek a Hanzal se shodlo: Nejlepší místo pro hokej i život? Phoenix!

Marek Burkert (Stockholm)Právo

Je to největší enkláva našich hokejistů v NHL. Tři ze čtyř českých hráčů, kteří nastupují za Phoenix Coyotes, se teď sešli i v reprezentačním dresu. Radim Vrbata, Zbyněk Michálek a Martin Hanzal nedají na život pod arizonským sluncem dopustit.

Foto: Vít Šimánek

Útočná formace (vyjma obránce Šmída - druhý zleva) české reprezentace - vlevo Vrbata, zprava Fleischmann a Hanzal.

Článek

Vybavíte si, kdy jste byli poprvé takhle pěkně všichni tři pohromadě?

Vrbata: S Hanzim to bylo asi na tom kempu.Hanzal: To byl můj druhý kemp ve Phoenixu, při tom prvním jsem viděl jen Zbynďu, který tam hrál delší dobu.

Jaké to bylo, Zbyňku, mít pak spoluhráče nastěhované v domě?

Vrbata: Nejdřív jsem tam byl já.Michálek: No, oba jste ke mně vlezli...Vrbata: My si ale našli s (manželkou) Petrou barák a šel tam Hanzi místo mě.Hanzal: Já byl chvilku na hotelu, až pak mi klub řekl, že si mám taky hledat bydlení.

Čili jste, Zbyňku, plnil roli bytného?

Michálek: No já už tam byl déle, tak to je normální, že si pomůžeme. Hanzi byl novej, mladej, nevěděl vůbec, co se kolem něj děje.

Tak jste mu nabídl gauč.

Michálek: Ne, ne, měl svůj pokoj. Byl tam teda hroznej nepořádek, ale to je u něj normální. On po sobě neuklízí.Vrbata: Já naopak ten pokoj zanechal v lepším stavu, než původně byl.

Brali jste to vždycky jako výhodu, že jste jako Češi pohromadě?

Vrbata: Určitě. Já měl štěstí, ať v Coloradu, v Carolině nebo i v Chicagu, kde hrál Špágr (Jaroslav Špaček), že tam byli Češi. Vždycky je to výhoda pokecat si o českých věcech česky.Michálek: V Pittsburghu jsem byl úplně sám, jediný Evropan byl Malkin. Určitě je veselejší, když je tam aspoň jeden Čech nebo Slovák. Ve Phoenixu jsme čtyři (ještě s Rostislavem Kleslou), tak to je úplně super. Asi je to taky rarita.

Nějak jste se, Martine, odmlčel...

Hanzal: Jooo, je to dobrý mít tam Čechy. Já byl mladej, nevěděl, jak to chodí. Zbyňa se o mě staral, vzal si mě do baráku.Michálek: Taky jsem ti prodal auto! Zadarmo skoro.Hanzal: No, hrozně mě natáhnul, pak se mi kluci smáli.

Čím to je, že si české hokejisty ve Phoenixu tak hýčkají?

Michálek: No, udělali jsme Phoenixu dobré jméno! Posledních pět sedm let tam vždycky minimálně dva tři Češi byli. Je tam stejný manažer, který ten tým mění, ale Češi zůstávají. Prostě jsou s námi spokojení.

Takže vám ani nezakazují mluvit česky v kabině, jak tomu je v jiných klubech?

Vrbata: Jak doma, tak i na tripech máme čtyři místa vedle sebe, takže se bavíme česky.

Umějí už něco česky i vaši spoluhráči?

Michálek: No, oni už znají sprostá slova. To si pamatuje každý, kdo měl spoluhráče z Česka v juniorce nebo v NHL.Hanzal: Zbyňa je tím známej, že je učí sprostý slova.Michálek: Já jsem hrozně sprostej... Oni třeba rozumí jedno slovo z našeho souvětí, což je pochopitelně to sprostý, a to hned zopakují.

Vizitky českých Kojotů:
Radim Vrbata 31 let, pravé křídlo
V dresu Coyotes hrál v sezóně 2007–08 a od roku 2009 dosud. Smlouvu na 3 mil. dolarů má ještě na příští sezónu. S manželkou Petrou má syna Kryštofa. Je spoluvlastníkem klubu v Ml. Boleslavi, za nějž hraje jeho bratr David.
Zbyněk Michálek 30 let, obránce
Za Coyotes hrál v letech 2005– 2010. Po dvou sezónách v Pittsburghu se vrátil. Kontrakt na 4 mil. dolarů má do sezóny 2014/15. S manželkou Helenou má syna Andrease a dceru Ellu. Mladší bratr Milan je útočníkem Ottawy.
Martin Hanzal 26 let, centr
V barvách Phoenixu Coyotes nastupuje od roku 2007. Smlouvu má s klubovým vedením podepsanou až do roku 2016. S manželkou Lenkou má syna Martina. Dráze hokejisty se věnuje také jeho starší bratr Jiří.

Jaké to je být hokejistou ve Phoenixu, který není považovaný za hokejovou destinaci?

Michálek: Pro hokej, pro rodinu i pro život je to jedno z nejlepších míst. Bezpečno, hezké počasí, všude uklizeno a přes zimu sluníčko. Podpora fanoušků třeba není taková, návštěvy nejsou velké, ale až přijde nový vlastník, tak se to může změnit. Hlavně doufám, že tam tým zůstane, všem se nám tam líbí.Vrbata: Už jsem na pár místech byl a rozhodně ne špatných, ale Phoenix je suverénně nejlepší, hlavně když už člověk má děti. Myslel jsem, že někde v teple bych žít nemohl, ale sluníčko mi naopak každé ráno dodá energii. Když pak přiletíme někam do Edmontonu nebo do Calgary, kde na konci března sněží... Tam je to asi někdy na sebevraždu.Michálek: Pro mě byl šok, když jsem šel po pěti letech ve Phoenixu do Pittsburghu. Tam to bylo podobný jako v Česku za inverze. Zataženo, na člověka to dolehne. Přitom jsem hrál pět let ve Phoenixu a tři roky AHL v Houstonu. To se pak na jiné podnebí těžko zvyká.

Berete po těch letech Phoenix víc jako svůj domov než Česko?

Michálek: Kdybych mohl říct, kde bych chtěl žít a nebylo by to v Čechách, tak ve Phoenixu. Hanzal: Nevím, uvidíme co děti, ale spíš se chci vrátit jednou do Čech. Vyrostl jsem tam, mám tam rodinu, kamarády...Vrbata: Ty jsi ještě mladej. To já dřív říkal taky, ale teď už je to jiný. Náš mladej je tam čtyři roky a cítí se tam víc doma než v Čechách. Ty úvahy se odvíjejí od dětí. Až budou ve škole, uvidíš to taky trochu jinak.Michálek: Uděláme to nejlepší pro naše děti. Když bude pro ně lepší zůstat v Americe, tak... Ale je dobré mít na výběr, v tom máme výhodu.

Vyrazili jste v Arizoně s dětmi třeba do indiánských rezervací?

Michálek: Hanzi hlavně.Hanzal: Počkej, já ani nevím, že tam jsou.Michálek: Přece indiánská kasina, ne?Hanzal: Jo. S mladým tam chodím, rád hraje ruletu. Hele, já jsem rád, když s malým můžu strávit chvíli volného času, v bazénu nebo v parku na pískovišti. Vyjížďky nepraktikujeme. Vrbata: Tohle taky neznám. Když někdo přijede na návštěvu, tak to s ním absolvuje manželka, já nebyl vůbec nikde.

Přemýšleli jste někdy o tom, že byste si koupili hokejový klub jako Radim?

(Vrbata je spoluvlastníkem BK Mladá Boleslav - pozn. red.)

Hanzal: No já určitě ne.

Vrbata: Však taky nemáš peníze!

Michálek: Když vidíme, kolik je s tím starostí a jaké má Radim nervy. Někdy po konci kariéry možná, ale teď rozhodně ne.

Radime, jste nervóznější, podrážděnější?

Hanzal s Michálkem: Jo, dost!Vrbata: Naopak. Pro mě je to příjemný odreagování od hokeje. Loni, když jsem se tomu začal věnovat pořádně, tak jsem měl nejlepší sezónu v kariéře. Neřídím ale každodenní věci, od toho tam jsou placeni lidé. Chci být spíš v obraze, zabývat se 82 zápasů v sezóně jen svými výkony není zase tak zdravé.

Až skončí mistrovství, uvažovali byste o společné dovolené?

Vrbata: Já bych nejel!Hanzal: Jak to? Vždyť jsme spolu byli na Havaji.Michálek: To bylo pěkný, taková romantika... My se ale s Hanzim vidíme v Budějovicích i přes léto. Trénujeme spolu. Celý rok ho vidím.Vrbata: To se navštěvujeme i třeba s Kleslovými nebo s Michalem Rozsívalem, který ve Phoenixu taky hrál.

Golf taky hrajete společně?

Hanzal: (se uculuje) Než jsme odletěli na mistrovství, tak jsme měli turnaj a zeptejte se tady kluků, jak to dopadlo.Michálek: Já teprve začínám, takže se tady Hanzimu nemůžu rovnat.Hanzal: V Česku já golf moc nehraju, ale ve Phoenixu to není špatný.

Reklama

Související témata: