Hlavní obsah

Čeští hokejisté prahnou proti Slovincům po třech bodech. Naposledy ale vyhráli jen o gól

Stockholm

Po utrápené výhře nad Dánskem nastoupí čeští hokejisté na světovém šampionátu ve Stockholmu proti outsiderovi ze Slovinska, které získalo na turnaji doposud jediný bod. Národní tým touží po povinných třech bodech, díky nimž by se o kousek přiblížil k účasti ve čtvrtfinále. Oba týmy čeká teprve třetí vzájemný duel v historii. Pokaždé se z výhry radovali Češi, naposledy ale zvítězili pouze o gól.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Čeští hokejisté zatím proti Slovinsům nezaváhali.

Článek

Vůbec první vzájemný souboj se uskutečnil před deseti lety na mistrovství světa ve Finsku. Český celek porazil Slovinsko 5:2. Zajímavostí je, že se do střelecké listiny tehdy zapsali Radim Vrbata a Jiří Hudler, kteří hrají i na letošním šampionátu.

Druhé a dosud poslední vzájemné měření sil proběhlo na mistrovství světa v Lotyšsku v roce 2006. Z plného bodového zisku se opět radovali Češi. Slovince však zdolali těsně 5:4. Dvakrát se trefil obránce Zbyněk Michálek, který na letošním turnaji nastupuje v elitní obranné dvojici s Ladislavem Šmídem. Branku a dvě asistence zaznamenal slovinský forvard Tomaž Razingar. Ani on nechybí na letošním šampionátu.

Vzájemná bilance zápasů mezi hokejisty Česka a Slovinska:
26.4.2003, MS v Helsinkách:
Česká republika - Slovinsko (7. Vrbata, 12. Sup, 14. Výborný, 33. Hudler, 36. Balaštík - 21. Rodman, 56. Por)
Česko: Málek - Richter, Špaček, Kadlec, Hejda, Trnka, Modrý - Hlaváč, Vašíček, Vrbata - Duda, Martin Straka, Sup - Balaštík, J. Hlinka, Kotrla - Výborný, Hudler.
Slovinsko: Glavič - Beslagič, Ciglenički, Zajc, Rebolj, Dervarič, Brodnik, Kranjc, Goličič - Razingar, Vnuk, Rodman - Zagar, Avguštinčič, Polončič - Terglav, Jan, Kontrenec - Rožič, Sivič, Por.
7.5.2006, MS v Rize:
Česká republika - Slovinsko 5:4 (14. a 25. Z. Michálek, 2. Plekanec, 4. Balaštík, 11. M. Erat - 15. Murič, 21. Sotlar, 35. Kranjc, 60. Razingar)
Česko: Hnilička - Z. Michálek, T. Kaberle, Krajíček, Škoula, Kutlák, Hejda, Richter - M. Erat, D. Výborný, Hlaváč - Tenkrát, Plekanec, Bulis - Bednář, Hlinka, Hubáček - Balaštík, Štefan, Rolínek.
Slovinsko: Glavič (14. Kristan) - Kranjc, Sotlar, Goličič, Vidmar, Robar, Ciglenečki, Groznik - Razingar, Kopitar, M. Rodman - D. Rodman, Avgustinčič, Šivic - Žagar, Varl, Terlikar - Murič, Hebar, Hafner.

Slovinci zatím vybojovali ve Stockholmu ze čtyř zápasů jen bod. Norsku podlehli 1:3, Bělorusku 3:4, Švýcarsku vysoko 1:7 a v důležitém souboji Dánsku 2:3 po prodloužení. Nejproduktivnějším hráčem mužstva je Rok Tičar, jenž zaznamenal čtyři body za dva góly a stejný počet asistencí.

Trenér Matjaž Kopitar má v kádru hned tři hráče, kteří v minulosti okusili českou nejvyšší soutěž (Pajič, Razingar, Kranjc).

Reklama

Související témata: