Hlavní obsah

Z týmu jsem zklamaný, horší už to být nemůže, stýská si Hadamczik po trápení s Dány

Stockholm

Sliboval si od nich, jak pozvednou českou ofenzivu. V úvodních zápasech jim dával hodně prostoru a přestože se jim nedařilo, snažil se najít způsob, jak je nastartovat. Po trápení s Dány na MS si však trenér českého národního týmu Alois Hadamczik posteskl, že jím vloženou důvěru mu některé posily z NHL nevracejí a jejich výkony jsou pro něj zklamáním.

Foto: Claudio Bresciani, ČTK/AP

Trenér národního celku Alois Hadamczik koučuje v zápase proti Dánsku.

Článek
Fotogalerie

Dány jste sice nakonec po nájezdech porazili, s výkonem ale nemůžete být spokojený, že?

Jsem zklamaný z týmu, z toho, že jsme dali jen jeden gól. Hodně se natrápíme na to, abychom si vytvářeli šance a pak je i proměnili. Chybí nám lehkost, nasazení, větší srdce. Postrádám i větší emoce s cílem dát gól. Tým má daleko na víc, než co předvádí. Prostě mě ten zápas zklamal. Čekal jsem, že dáme čtyři pět gólů.

Jenže jste, nepočítáme-li nájezdy, dali jen jeden a vyjma zhruba tří situací jste si ani nevypracovali moc šancí. Což je pří vší úctě k Dánsku hodně slabá vizitka...

Je to vyloženě o útočné hře, udržení se v útočném pásmu. Když nás soupeř přitlačí, ztrácíme puky a musíme se vracet zpátky. Nejde nám z hráčů dostat víc, aby soupeře poráželi i v individuálních akcích. Dánové měli velmi dobré osobní bránění a bruslení, takže pokud se nenajde hráč, který se prosadí individuálně, těžko se pak vyhrává.

Neproblesklo vám před nájezdy hlavou, že pokud byste je nezvládli, byl by samotný postup do čtvrtfinále ještě víc ohrožen?

Já jsem byl tak naštvaný, když jsme inkasovali gól na 1:1, že se mi ta myšlenka ani neobjevila. Musíme si uvědomit, že ohrožení znamená ztráta každého bodu. Vyhráli jsme, ale nemůžeme to brát za úspěšný výsledek. Tohle není úspěšný výsledek! Nemůžu říct, že by náš výkon šel oproti předchozím zápasům nahoru.

Říkal jste, že od hráčů čekáte větší nasazení e emoční projev. Čím si vysvětlujete, že to z nich nemůžete dostat? Protože ve čtvrtek na ledě v určitých pasážích působili vyloženě mdlým dojmem.

Netroufnu si říct, čím to je. Tréninky jsme dělali krátké a takové, aby hráče nastartovaly. Těžko budu teď během mistrovství usuzovat co a jak. Musím s klukama znovu mluvit.

Vyčítáte si něco i vy, co jste mohl během zápasu udělat lépe?

Těžko jsem mohl v zápasech něco udělat jinak, mám limitovaný počet hráčů, které jsme sem vzali.

Není problém v psychice?

Máme tu zkušené hráče, ti by s psychikou neměli mít problém. Je to o bojovnosti, vyhrávání soubojů a o tom, jestli ještě mají co víc vytáhnout z kondice.

Naznačujete tím, že někteří hráči mají s kondicí problémy?

To je věc názoru a nechtěl bych to teď rozebírat.

Pro zápas s Dány jste promíchal útočné formace, jenže moc velký efekt to nepřineslo a některé hráče z NHL se moc nastartovat nepodařilo...

Pořád mi u těch (z NHL), od kterých čekám góly, chybí dynamika a taková ta jiskra. Morální vlastnosti a vůle tam jsou, ale to je málo. Důvěru, kterou jsme jim dali, nám zatím nevracejí.

Jenže už nemáte moc času, abyste onu jiskru našel...

Já to vím. Člověk o tom pořád přemýšlí, s kluky o tom mluvíme, jsou nažhavení, ale bohužel musím přiznat, že oproti ostatním evropským týmům nám pořád chybí takový půlkrok a větší agresivita v osobních soubojích. A je otázkou, jestli se z toho ti kluci dostanou, nebo nedostanou.

Přitom právě od posil ze zámoří jste si před šampionátem sliboval, jak vylepší vaše trápení v koncovce, se kterou se potýkáte prakticky celou sezónu. A to se zatím nestalo...

Skutečně jsem si to myslel. Nejde jim vyčítat, že by nechtěli, ale nejde jim to, nedaří se jim. Oni sami jsou z toho tak zklamaní, že není třeba na ně vyvíjet další tlak. Ale je pravda, že před mistrovstvím na turnaji v Brně (jehož se hráči NHL nezúčastnili), jsme sice neměli takovou kvalitu a prohráli dva zápasy, ale ono nasazení a vůle se s někým srazit byly daleko větší. Jako trenér musím věřit tomu, že to bude lepší. Kdybych tomu nevěřil, tak to bude špatný.

Nejste už bezradný, když zkoušíte všechno možné, ale k probuzení hráčů z NHL zatím nic nevede?

Jsem zklamaný z výkonů některých hráčů, ale bezradný nejsem. Určitě budu přemýšlet o tom, že už jsme některé řady nechali dost dlouho pohromadě, tak jak to trošku proměnit. Horší už to nemůže být, takže nějaké změny, které by vedly k motivaci, uděláme. Jestliže totiž hráči góly nedávají a ani nejsou v tolika vyložených šancích, jak bychom si přáli, tak to prostě změnit musíme.

Nemáte pocit, že mužstvu chybí přirozený vůdce, který by právě v současné situaci zavelel a strhl by tím i ostatní?

Přece nemusíme mít někoho, kdo bude ostatní strašit, že musí bojovat. Každý tu přeci bojuje za své jméno a svou zemi, všichni přijeli dobrovolně. Myslím, že Jirka Novotný (kapitán týmu) je příkladný bojovník. Já to vidím tak, že přidat musí každý jedinec. Říkat, že kdyby tu byl nějaký jiný lídr, že by to zvednul...

Už dnes vás čekají Slovinci, soupeř kvalitativně srovnatelný s Dány. Nebojíte se, aby nepřišlo další trápení?

Pokud chceme na turnaji uspět, tak se nemáme nárok vůbec bavit o tom, že bychom nemuseli Slovince porazit. Musíme vyhrát a nemůžeme si brát servítky. My se musíme koukat na svůj výkon, ne na Slovince.

Skupina A (Stockholm)

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Švýcarsko 7 29 : 10 20
2 Kanada 7 25 : 10 18
3 Švédsko 7 17 : 11 15
4 Česko 7 19 : 12 11
5 Norsko 7 12 : 26 9
6 Dánsko 7 13 : 20 6
7 Bělorusko 7 10 : 21 3
8 Slovinsko 7 12 : 27 2

Skupina B (Helsinky)

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Finsko 7 23 : 14 16
2 Rusko 7 29 : 14 15
3 USA 7 24 : 16 15
4 Slovensko 7 18 : 17 10
5 Německo 7 13 : 16 9
6 Lotyšsko 7 14 : 25 7
7 Francie 7 13 : 21 7
8 Rakousko 7 18 : 29 5

Reklama

Související témata: