Hlavní obsah

Rusko - Finsko 2:3Rusové podruhé za sebou prohráli! Sbornou zdolali Finové, Kanada vyhrála nad Bělorusy

MinutaMin. Tým Hráč Akce
4. Kontiola 0 : 1
24. Radulov 1 : 1
28. Kontiola 1 : 2
36. Aaltonen 1 : 3
59. Kovalčuk 2 : 3
Záznam online reportáže

Helsinky
Aktualizováno

Ruští hokejisté zažili na světovém šampionátu v Helsinkách už druhou porážku za sebou. Jeden z hlavních aspirantů na celkové prvenství nestačil po senzační prohře s Francií ani v pátečním zápase na domácí Finy, s kterými prohrál 2:3. Seveřané se dostali se do čela základní skupiny B o dva body právě před sbornou i USA, které mají ještě zápas k dobru. Dvěma góly se na výhře podílel útočník Petri Kontiola, který si připsal minimálně dva kanadské body ve čtyřech z pěti utkání na turnaji. Hokejisté Kanady zvítězili na mistrovství světa bez problémů nad Běloruskem 4:1 a dostali se do čela základní skupiny ve Stockholmu o dva body před Švýcarsko, které má ale zápas k dobru. Třemi body za gól a dvě asistence se na tom podílel Claude Giroux. Kanaďané budou v neděli dalším soupeřem českých hokejistů.

Foto: Grigory Dukor, Reuters

Fin Petri Kontiola přiráží na mantinel Alexandera Radulova z Ruska.

Článek
Fotogalerie

Poprvé se předvedl Kontiola ve čtvrté minutě, kdy jej našel Aaltonen mezi kruhy a útočník Čeljabinsku tvrdou a přesnou ránou do levého horního rohu otevřel skóre. Následně při Bělovově vyloučení ruský gólman Varlamov podržel svůj tým při Pesonenově ráně. Pak odolali v oslabení Finové a krátce po něm pomohla brankáři Raantaovi tyč po Kokarevově střele.

V úvodu druhého dějství zase pomohla tyč sborné při Aaltonenově šanci. Ve 24. minutě bylo vyrovnáno, když při Pihlströmově trestu dorazil puk po Kovalčukově střele Radulov. Finové hnaní zaplněnou Hartwall Arenou ale opět strhli vedení na svou stranu. Pesonen ještě sám před Varlamovem minul, ale ve 28. minutě se prosadil tečí Lepistöovi střely Kontiola a zaznamenal pátý gól na turnaji.

Náskok zvýšil ve 36. minutě střelou z levého kruhu Aaltonen. Potom při ruské přesilovce Raanta trošku kuriózně po zakopnutí chytil Kovalčukovu střelu. Finský gólman puk za záda nepustil ani ve třetí třetině po ráně Nikulina či velké šanci Radulova. Překonal ho až 108 sekund před koncem při power play Ruska Kovalčuk, který zakončil povedenou kombinaci.

Kovalčuk se tak udržel v čele produktivity s devíti body i na prvním místě mezi kanonýry se šesti góly, ale Rusové už ztrátu nedotáhli. Tři vteřiny před koncem ještě lídr kanadského bodování po předchozí strkanici před brankovištěm srazil pěstí Pesonena a inkasoval stejně jako finský útočník trest na pět minut a do konce utkání.

Kanada je v čele stockholmské skupiny

Bělorusové nastoupili po třídenní pauze teprve ke svému čtvrtému utkání a proti favoritovi nerozšířili svou sbírku tří bodů, což by ještě více zkomplikovalo boj o čtvrtfinále českého týmu. Svěřencům trenéra Andreje Skabelky ještě pomohla po střele Jordana Staala v šesté minutě horní tyč, ale ve 12. minutě se už prosadil po Skinnerově přihrávce osamocený O'Reilly.

Potom Bělorusové odolali při Maslenikovově trestu, ale Kaznadějovo vyloučení už potrestal Ladd, který z mezikruží zužitkoval Girouxovu přihrávku. Další možnost měl Duchene, za outsidera poprvé vážněji zahrozil Jefimenko.

Snížit mohlo Bělorusko ve 24. minutě při Schennově trestu, ale Kitarov trefil tyč. Na druhé straně ještě neuspěl Ladd, ale vzápětí při dalším Maslenikovově pobytu na trestné lavici skóroval Stamkos. V úvodu závěrečné třetině využil další přesilovku Giroux, Kanaďané se tak prosadili v početní výhodě už potřetí v utkání.

Bělorusové se dočkali alespoň čestného úspěchu, když si jeden z kanadských obránců srazil puk do vlastní branky po Jefimenkově pokusu a pokazil Dubnykovi čisté konto. Bělorusové i přes porážku stále mají naději útočit na čtvrtfinále, pokud by zvládli zápasy s Norskem, Dánskem a Švýcarskem.

Mistrovství světa v ledním hokeji:
Skupina B (Helsinky):
Finsko - Rusko 3:2 (1:0, 2:1, 0:1)
Branky a nahrávky: 4. Kontiola (Aaltonen, Lepistö), 28. Kontiola (Lepistö), 36. Aaltonen (Pesonen) - 24. A. Radulov (Kovalčuk), 59. Kovalčuk (Těreščenko, Nikulin). Rozhodčí: Croft (USA), Vinnerborg (Švéd.) - Morrison (USA), Wilmot (Kan.). Vyloučení: 8:5, navíc Pesonen - Kovalčuk oba 5 min a do konce utkání. Využití: 1:1. Diváci: 12.283.
Finsko: Raanta - Lepistö, Hietanen, Laakso, Mäntylä, Väänänen, Jalasvaara, Kukkonen, Melart - Pesonen, Kontiola, Aaltonen - Salminen, Korpikoski, Koskiranta - Savinainen, Viitaluoma, Pihlström - Anttila, Hagman, Hytönen. Trenér: Jukka Jalonen.
Rusko: Varlamov - Nikulin, Birjukov, Tjutin, Medveděv, Denisov, Bělov, Rjasenskij - Loktionov, A. Radulov, Kovalčuk - Popov, Pěrežogin, Anisimov - Mozjakin, Těreščenko, Petrov - Kokarev, Soin. Trenér: Zinetula Biljaletdinov.
Skupina A (Stockholm):
Bělorusko - Kanada 1:4 (0:2, 0:1, 1:1)
Branky a nahrávky: 56. Jefimenko (Demkov) - 12. O'Reilly (Skinner, J. Staal), 17. Ladd (Giroux, Schultz), 26. Stamkos (Giroux, Schultz), 43. Giroux (Stamkos, Ladd). Rozhodčí: Jeřábek (ČR), Kaval (USA) - DeHaen (Fr.), Schrader (Něm.). Vyloučení: 7:4. Využití: 0:3. Diváci: 4927.
Bělorusko: Milčakov - Černook, Kaznaděj, Graborenko, Filičkin, Goroško, Šinkevič, Maslenikov - Kulakov, Kitarov, Meleško - Ugarov, Kovyršin, Kolcov - Stefanovič, Stas, Jefimenko - Andrjuščenko, Demkov, Solomonov - Kislyj. Trenér: Andrej Skabelka.
Kanada: Dubnyk - Robidas, Dillon, Schenn, Campbell, Harrison, Schultz, Brodie - Ladd, Giroux, Stamkos - Read, E. Staal, Simmonds - Hall, Duchene, Eberle - Skinner, J. Staal, O'Reilly. Trenér: Lindy Ruff.

Skupina A (Stockholm)

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Švýcarsko 7 29 : 10 20
2 Kanada 7 25 : 10 18
3 Švédsko 7 17 : 11 15
4 Česko 7 19 : 12 11
5 Norsko 7 12 : 26 9
6 Dánsko 7 13 : 20 6
7 Bělorusko 7 10 : 21 3
8 Slovinsko 7 12 : 27 2

Skupina B (Helsinky)

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Finsko 7 23 : 14 16
2 Rusko 7 29 : 14 15
3 USA 7 24 : 16 15
4 Slovensko 7 18 : 17 10
5 Německo 7 13 : 16 9
6 Lotyšsko 7 14 : 25 7
7 Francie 7 13 : 21 7
8 Rakousko 7 18 : 29 5

Reklama

Související témata: