Hlavní obsah

Jsme ve srač.., ale věřím, že výhra nad Slovinci nás nakopne, řekl kapitán Novotný

Stockholm

Oddechli si, a jak, neboť Slovinci je potrápili víc, než sami před utkáním čekali. Čeští hokejisté však dokázali otočit nepříznivý vývoj zápasu, a přestože sami dobře vědí, že hra měla do ideálu pořádně daleko, radost z třech bodů převažovala. „Jsme ve srač.. a doufám, že nám tohle pomůže,“ říkal Jiří Novotný, kapitán týmu a autor čtvrté branky.

Foto: Arnd Wiegmann, Reuters

Jiří Novotný se raduje z branky do sítě Slovinska.

Článek

Slovince jste sice porazili, sami však musíte cítit, že to opět nebylo ono...

To víme všichni, ale je to výhra. Před třetí třetinou byla v kabině klidná atmosféra, řekli jsme si, že jsme lepším týmem a máme ještě před sebou dvacet minut, tak to musíme ukázat na ledě a ne jen o tom mluvit v kabině. Nakonec to tam zaplaťpánbůh spadlo Zbyňovi a potom i mně. Jsou to hrozně cenné tři body, protože bod nebo dva by pro nás svým způsobem nic neznamenaly.

Zejména v první třetině vás však Slovinci přehrávali. Museli jste si potom sáhnout až na dno?

Spíš než fyzicky jsme si na dno sáhli psychicky, protože každý viděl, v jakých sračkách jsme. Sice musím dát Slovincům kredit, jak hráli, ale furt je to jenom o nás. Pořád si to ještě nesedá a už máme za sebou pět zápasů. Jenom doufám, že nás tahle výhra nakopne po psychické stránce k mnohem lepším zápasům.

Ověřili jste si, že nejjednodušším receptem na gól je se po střelách tlačit před branku k dorážce, přesně jako jste to předvedl vy u čtvrté branky? Proč to takhle nejde vždycky?

Protože jsme si to zbytečně komplikovali, přidržovali puky. Možná právě tohle je návod, jak pokračovat do dalších zápasů. Jak už jsem říkal: Jsme ve srač.. a doufám, že nám tohle pomůže. Já tomu věřím.

Bude se vám po dnešní vydřené výhře s ohledem na postup do čtvrtfinále dýchat o něco lépe?

Máme osm bodů, což sice není žádná pecka, ale špatné to taky není. Pořád to máme ve svých rukách. Každý ví, že když se nám podaří udělat čtvrtfinále a přelézt přes něj, zase to bude úspěch a všichni nás budou plácat.

V neděli vás čeká Kanada, která je rozjetá, a čeští fanoušci se bojí, aby zápas neskončil debaklem. Jak je uklidníte?

Já se nedivím, že mají takové názory, protože naše hra není taková. Ale já si stojím za týmem a věřím mu. Hodně hráčů, včetně mě, ještě hraje pod svými možnostmi, ale máme se o co opřít, Ondra Pavelec chytá výborně. Když všichni podáme výkony na hranici svých možností, tak nemám strach, že bychom nemuseli s Kanadou uhrát dobrý výsledek. Bude to úplně jiný zápas.

Skupina A (Stockholm)

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Švýcarsko 7 29 : 10 20
2 Kanada 7 25 : 10 18
3 Švédsko 7 17 : 11 15
4 Česko 7 19 : 12 11
5 Norsko 7 12 : 26 9
6 Dánsko 7 13 : 20 6
7 Bělorusko 7 10 : 21 3
8 Slovinsko 7 12 : 27 2

Skupina B (Helsinky)

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Finsko 7 23 : 14 16
2 Rusko 7 29 : 14 15
3 USA 7 24 : 16 15
4 Slovensko 7 18 : 17 10
5 Německo 7 13 : 16 9
6 Lotyšsko 7 14 : 25 7
7 Francie 7 13 : 21 7
8 Rakousko 7 18 : 29 5

Reklama

Související témata: