Hlavní obsah

Děkujeme, Švýcaři, vzkázal Hadamczik, jenž místo klíčové bitvy koukal na zápas Slováků

Stockholm

Když po prohraném zápase s Kanadou zavítal kouč Alois Hadamczik mezi novináře s vědomím, že o osudu české hokejové reprezentace rozhodnou Švýcaři, jen smířlivě pokrčil rameny. „Nechám to osudu, jestli nám to Bůh dopřeje, nebo ne.“ Těžko říct, jestli rozhodl osud, tým helvétského kříže ale o pár hodin později porazil Nory, čímž Čechům zachoval naději na postup do čtvrtfinále. „Musíme jim na dálku poděkovat,“ přiznal pak trenér.

Foto: Arnd Wiegmann, Reuters

Kouč reprezentačního výběru Alois Hadamczik během utkání proti Kanadě.

Článek

„Jsme rádi, že při té konstelaci, která nastala, můžeme o čtvrtfinále pořád ještě bojovat," udělali Švýcaři Hadamczikovi výhrou 3:1 nad Nory radost. Utkání se vyvíjelo v český prospěch hned od první třetiny, kterou lídr skupiny A vyhrál 2:0. A trenér českých hokejistů nezapochyboval ani v momentě, kdy Norové ve třetí části snížili na 1:3 a následně hráli dvojnásobnou přesilovku. „Švýcaři tady mají famózní formu, a i když dostali gól, nic se nedělo. Věděli jsme, že to nic neznamená."

Hadamczik nebyl přítomný přímo na tribunách stadiónu Globen, místo toho zůstal na hotelu a společně s dalšími členy realizační týmu si pustil televizní přenos. „Hlavně jsme se ale dívali na zápas Slovenska s Ruskem. Jen sem tam jsme koukli, jak hrají Švýcaři. Prostě jsme to nechali na nich," říkal.

Bezprostředně po skončení zápasu mu však do zpěvu nebylo. Bez pomoci Švýcarů totiž mohli Češi vůbec poprvé ve své historii zůstat před branami čtvrtfinále. „Všechno je poprvé. Můžete vyhrát nečekaně turnaj, můžete prohrát s outsiderem. Mrzí mě, že jsme takovou situaci vůbec připustili, ale že bych se mezi tou dobou, než zápas Norů se Švýcary začal, oběsil?" snažil se odlehčit situaci.

Dobře, že Plekanec s Židlickým nepřijeli nadarmo

Reprezentace nakonec ve hře o postup do čtvrtfinále zůstává, v přímém souboji si to v úterý rozdá s Norskem. Vítěz bere vše, poražený na šampionátu končí. „Že vyhráli Švýcaři, to ještě nic neznamená. Teď jsme na řadě my, musíme se o to poprat, nemáme nic jistého," uvědomuje si a radost má i kvůli posilám ze zámoří Plekancovi s Židlickým.

„Je dobře, že nepřijeli nadarmo a budou hrát. Protože jinak by naše i jejich snaha vešla vniveč. S oběma kluky mám dobrý vztah, hlavním impulsem však bylo, že chtějí reprezentovat," řekl Hadamczik a odmítl prozradit, jestli Židlický přijel už s podepsaným kontraktem s New Jersey. „To nechte na něm, jestli má smlouvu, nebo ne. On mi jenom zavolal, že přijede."

Čtvrtfinále velkým motivem

Kouč nároďáku věří, že zlepšený výkon proti Kanadě mužstvo povzbudí i v klíčovém souboji s Nory. „Hráči si s Kanadou dokázali, že bariéra pohybu zmizela, hráli velice dobře. Musíme dávat góly a máme šanci postoupit do čtvrtfinále. A to je teď velký motiv."

Pakliže zápas s Nory nároďák skutečně zvládne, rýsuje se čtvrtfinále se Švýcarskem, které zatím na turnaji neprohrálo a míří za triumfem ve skupině. Hadamczik ale tak daleko nekouká. „Pojďme po schodech krok po kroku. Máme před sebou Nory, až je zvládneme, budeme se bavit dál."

Postoupí čeští hokejisté na letošním MS do čtvrtfinále?
Ano
49,2 %
Ne
50,8 %
Celkem hlasovalo 36963 čtenářů.

Skupina A (Stockholm)

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Švýcarsko 7 29 : 10 20
2 Kanada 7 25 : 10 18
3 Švédsko 7 17 : 11 15
4 Česko 7 19 : 12 11
5 Norsko 7 12 : 26 9
6 Dánsko 7 13 : 20 6
7 Bělorusko 7 10 : 21 3
8 Slovinsko 7 12 : 27 2

Skupina B (Helsinky)

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Finsko 7 23 : 14 16
2 Rusko 7 29 : 14 15
3 USA 7 24 : 16 15
4 Slovensko 7 18 : 17 10
5 Německo 7 13 : 16 9
6 Lotyšsko 7 14 : 25 7
7 Francie 7 13 : 21 7
8 Rakousko 7 18 : 29 5

Reklama