Hlavní obsah

Bělorusko - Švýcarsko 1:4Švýcaři vyhráli skupinu a ve čtvrtfinále narazí na Česko, v Helsinkách vítězem domácí Finsko

MinutaMin. Tým Hráč Akce
2. Josi 0 : 1
42. Kovyršin 1 : 1
51. Bieber 1 : 2
55. Walker 1 : 3
60. Walker 1 : 4

Stockholm
Aktualizováno

Hokejisté Švýcarska zdolali na mistrovství světa Bělorusko 4:1 a vyhráli základní skupinu ve Stockholmu o dva body před Kanadou. Svěřenci trenéra Seana Simpsona zůstávají jediným neporaženým celkem na turnaji a ve čtvrtfinále je ve čtvrtek čeká český tým, který v přímém souboji o postup deklasoval Norsko 7:0. Ve druhém souboji o semifinále se ve Stockholmu utkají večer Kanada s domácím Švédskem, které ve svém závěrečném vystoupení v základní skupině zdolalo Dánsko 4:2. V odpoledním utkání skupiny B v Helsinkách zvítězilo Německo nad Francií 3:2 v prodloužení, večer pak udolalo domácí Finsko bojovné Lotyše 3:2 v prodloužení a díky dvoubodovému zisku, o němž v čase 63:46 rozhodl útočník Antti Pihlström, si zajistilo vítězství ve skupině. Ve čtvrtfinále čekají Finy hokejisté Slovenska, Rusko změří síly s USA.

Foto: Arnd Wiegmann, Reuters

Švýcar Roman Josi (vlevo) uniká běloruskému hokejistovi Alexandrovi Kulakovi.

Článek
Fotogalerie

Švýcaři se dostali do vedení v 73. vteřině utkání, když si po průniku Josiho při obranném zákroku srazil puk do vlastní branky Šinkevič. Vzápětí trefil ještě Seger tyč. Ve 12. minutě dělal běloruské obraně problémy Suri, vzápětí mohl z protiútoku vyrovnat Andrjuščenko, ale Berra jeho únik kryl.

V druhé třetině se Švýcaři nejdříve ubránili při Blindenbacherově trestu a po polovině utkání mohli zvýšit náskok. Bělinského ale nepřekonal Niederreiter a ve dvou šancích ani Walker. Pak se Bělorusové neprosadili ani při vyloučení Josiho a Bělinskij zneškodnil i Ambühlův únik.

Před druhou pauzou přišlo Švýcarsko o útočníka Suriho, jemuž spadl na koleno Černook. Ještě před odchodem do kabin byl blízko vyrovnání Kitarov, skórovat se ale podařilo až po 95 vteřinách závěrečné části Korvyšinovi, který dotlačil puk za Berrova záda.

Odpovědět mohl o chvíli později Niederreiter, v 49. minutě ujel v oslabení Ambühl, ale po blafáku trefil jen beton běloruského gólmana. Švýcaři se dočkali v 51. minutě, kdy po Kitarovově vyloučení zavezl puk do útočného pásma Josi a Bieber po jeho přihrávce z levého kruhu překonal Bělinského.

Výsledek potvrdil dvěma góly Walker, který se nejdříve trefil šest minut před koncem a v čase 59:02 ještě při power play Běloruska zamířil do prázdné branky.

Švýcaři si sedmou výhrou vytvořili nový rekord. Dosud vyhráli šest utkání po sobě na MS v roce 1939, kde získali bronz. Nyní mají možnost ukončit dlouhé čekání na cenný kov, které trvá již 60 let. V roce 1953 brali v domácím prostředí také bronz, jenže tento úspěch trochu zastiňuje fakt, že turnaje se zúčastnily pouze čtyři země.

"Máme za sebou skvělou šňůru, jenže to v tuto chvíli už nic neznamená," řekl kouč Sean Simpson. "Už se musíme soustředit na čtvrtfinále. Zatím máme na turnaji stabilní výkonnost, což se nám ne vždy dařilo," doplnil Simpson.

Švédům se v severském derby povedl obrat

Výběr Tre kronor se v duelu s Dány na tříbodový zisk, který už nemohl mít vliv na jeho postavení ve skupině a složení čtvrtfinálových dvojic, hodně nadřel. Ještě po druhé části prohrával 1:2, rozhodující gól dala čerstvá posila Lva Praha Martin Thörnberg, který se zapsal mezi střelce dvakrát.

Ve švédské sestavě již byli útočníci Daniel a Henrik Sedinové i bek Edler, kteří posílili jednoho z favoritů šampionátu z Vancouveru. Na ledě byla jejich přítomnost patrná, ale na své chvíle slávy si museli počkat.

Už po 104 vteřinách musel na dvě plus deset minut pykat Danielsson za zásah do oblasti hlavy a krku. Švédové se však ubránili. V osmé minutě ale Starkov vyškolil za Markströmovou brankou dva protivníky a zakončující Madsen poslal ranou z úhlu Dány do vedení. S domácími mohlo být i hůře, po Lassenově střele ovšem zazvonila pouze tyč.

V polovině 25. minuty už byl stav severského derby smírný. Eriksson za brankou vyčkal s přihrávkou na správný okamžik, kdy dánská trojice spustila z dohledu Daniela Sedina a ten už si věděl rady. Ve 37. minutě při signalizovaném vyloučení na straně Švédů našel Madsen střílenou přihrávkou nastavenou hůl Starkova a Dánové měli znovu navrch.

Po 22 sekundách ze třetí třetiny bylo opět vyrovnáno. Po ráně Daniela Sedina a následné skrumáži se dokázal nejlépe zorientovat jeho bratr Henrik s přehledem uklidil puk za Galbraithova záda. Jen o 74 vteřin později Dánové trestuhodně zapomněli na osamoceného Thörnberga a favorit šel poprvé v utkání do vedení.

Ve 47. minutě ho mohl smazat Starkov, Markström byl proti. Naopak svou možnost na druhé straně nevyužil Danielsson. Chvilku nato se však dánskou obranou prohnal rozjetý Thörnberg a tváří v tvář Galbraithovi zakončením mezi betony zvýšil 4:2. Další šance už skórem nepohnuly.

Symbolické rozlučky na dánské střídačce se dočkal kouč Per Bäckman, jenž byl vyhlášen nejlepším "hráčem" zápasu.

Finové urvali výhru až v prodloužení

Úvod duelu Finsko - Lotyšsko patřil domácím, Korpikoski ale pálil těsně vedle a Salminena vychytal ve dvou krátce po sobě jdoucích přesilovkách lotyšský gólman Gudlevskis. Trochu jako blesk z čistého nebe přišel úvodní gól Lotyšů - na konci rychlého brejku a přečíslení dvou na jednoho byl precizně zakončující Meija.

Odpověď domácích však na sebe nenechala dlouho čekat. Korpikoskiho přihrávku už o 59 vteřin později zužitkoval Salminen a konečně uspěl v minisouboji s Gudlevskisem. Finové hráli ještě před přestávkou další dvě přesilovky, cestu k vedoucí trefě ovšem nenašli.

Na začátku druhého dějství se připomněl Granlund, na gólovou radost si však musel počkat až do 31. minuty, kdy se parádně trefil pod horní tyč. Seveřané se tak dočkali prvního úspěchu v šesté početní výhodě, kterou v utkání hráli. Ve 37. minutě se Finové radovali ze třetí trefy po Salminenově teči bruslí, jenže videorozhodčí byl proti a stav 2:1 se neměnil.

Třetí třetinu zahájil slibnou příležitostí Cipulis, na druhé straně neuspěl Hagman. Finové doplatili na svůj vlažnější přístup v 57. minutě, kdy padající Meija dokázal přihrávkou před brankoviště najít Jekimovse a ten i v tísni prostřelil gólmana Raantu.

V prodloužení si Lotyši zkusili půlminutovou přesilovku po trestech v krátkém sledu na obou stranách v závěru základní hrací doby. Sice neuspěli, ale Finy poté nadlouho uzamkli před Raantou a domácí se štěstím odolávali. Pak ovšem Savinainen posunul puk našlápnutému Pihlströmovi a ten zaskočil Gudlevskise.

Němci těsně za pozicemi pro play off

Duel Německa s Francií, který po výhře Slováků nad Američany již nemohl nijak významně ovlivnit skupinu v Helsinkách, rozhodl svým druhým zásahem v utkání kapitán vítězů Christian Ehrhoff. Němci skončí ve skupině pátí, jen těsně za postupovými pozicemi do vyřazovacích bojů.

Přesně po minutě hry musel za držení na trestnou lavici Baxmann a po povedené souhře Francouzů otevřel skóre Desrosiers. Zvýšit mohl Raux, jenže jeho rána skončila na brankové konstrukci. Druhá polovina první části se nesla ve znamení přesilovek a stihli se v ní proti pravidlům provinit hned čtyři hráči Francie.

I díky tomu zaznamenali Němci za první dějství 17 střel. V 17. minutě Nikolai Goc pálil pouze do tyče. O chvilku později musel soupeř do tří a přestože 27 vteřin tohoto oslabení Francouzi ubránili, v klasické početní výhodě už se do horního rohu trefil z mezikruží Ehrhoff.

Nedisciplinovanost málem přišla Francouze draho i na začátku druhé dvacetiminutovky po prohřešku Bertranda, ale svůj tým podržel gólman Huet. Také díky němu mohl dorážející Roussel vrátit v 35. minutě Francii vedení.

Již po 84 sekundách třetí třetiny bylo znovu vyrovnáno, když přečíslení tří na dva zakončil úspěšnou dorážkou Wolf. Francouzi měli poté několik náznaků dalších šancí, německý gólman Zepp byl ovšem pozorný. Bezchybně si vedl i Huet, a tak dospěl zápas do prodloužení.

To ale nemělo dlouhého trvání - v čase 61:05 získal za Huetovou brankou kotouč Marcel Goc, předložil ho Ehrhoffovi a ten zamířil zblízka přesně pod horní tyčku.

Mistrovství světa v ledním hokeji:
Skupina A (Stockholm):
Dánsko - Švédsko 2:4 (1:0, 1:1, 0:3)
Branky a nahrávky: 8. Madsen (Starkov), 37. Starkov (Madsen, Green) - 25. D. Sedin (L. Eriksson, H. Sedin), 41. H. Sedin (L. Eriksson, D. Sedin), 42. Thörnberg (Lindberg, Pettersson), 51. Thörnberg (Pettersson, Edler). Rozhodčí: Jeřábek (ČR), Zalaski - Carlson (oba Kan.), Suominen (Fin.). Vyloučení: 4:3, navíc Danielsson (Švédsko) 10 min. Bez využití. Diváci: 11.568.
Dánsko: Galbraith - Larsen, Lassen, Jesper B. Jensen, O. Lauridsen, M. Lauridsen, Mads Boedker - N. Jensen, Jakobsen, Mikkel Boedker - Green, K. Staal, Hardt - Storm, Björkstrand, Madsen - Dresler, Poulsen, Starkov - J. Jensen. Trenér: Per Bäckman.
Švédsko: Markström - Granberg, Edler, E. Gustafsson, Tallinder, Fransson, S. Kronwall, Fälth - D. Sedin, H. Sedin, L. Eriksson - S. Hjalmarsson, Persson, Landeskog - Danielsson, Lindberg, Thörnberg - Pettersson, Lundqvist, Järnkrok - Jämtin. Trenér: Pär Marts.
Bělorusko - Švýcarsko 1:4 (0:1, 0:0, 1:3)
Branky a nahrávky: 42. Korvyšin (Andrjuščenko, Šinkevič) - 2. Josi, 51. Bieber (Josi, Berra), 55. Walker (Bieber), 60. Walker. Rozhodčí: Fraňo (ČR), Vinnerborg (Švéd.) - Valach (SR), Woodworth (USA). Vyloučení: 3:4. Využití: 0:1. Diváci: 2206.
Bělorusko: Bělinskij - Kaznaděj, Černook, Graborenko, Jeronov, Šinkevič, Goroško - Kulakov, Kolcov, Kitarov - Ugarov, Meleško, Stas - Andrjuščenko, Kovyršin, Gavrus - Demkov, Stefanovič, Kislyj - Solomonov. Trenér: Andrej Skabelka.
Švýcarsko: Berra - Seger, Vauclair, Josi, Von Gunten, Blindenbacher, Furrer, Diaz, Blum - Niederreiter, M. Plüss, Moser - Gardner, Suri, Ambühl - Bodenmann, Cunti, Hollenstein - Walker, Bieber, Traschler. Trenér: Sean Simpson.
Skupina B (Helsinky):
Francie - Německo 2:3 v prodloužení (1:1, 1:0, 0:1 - 0:1)
Branky a nahrávky: 2. Desrosiers (Besch, Y. Treille), 35. Roussel - 18. Ehrhoff (Ullmann, Greilinger), 42. M. Wolf (Hördler), 62. Ehrhoff (M. Goc). Rozhodčí: Baluška (SR), Reiber (Švýc.) - Blümel (ČR), Morrison (USA). Vyloučení: 7:2, navíc Roussel (Francie) 10 min. Využití: 1:1. Diváci: 5062.
Francie: Huet - Manavian, Auvitu, Bachet, Hecquefeuille, Janil, Besch, Moisand - Y. Treille, Meunier, Desrosiers - Fleury, Bellemare, S. Treille - B. Henderson, Roussel, Da Costa - Ritz, Raux, Bertrand. Trenér: Dave Henderson.
Německo: Zepp - Ankert, Ehrhoff, Baxmann, Hördler, N. Goc, M. Müller, Krueger - Rankel, M. Goc, Schütz - M. Wolf, Ullmann, Gogulla - Tripp, Kink, Y. Seidenberg - Mauer, Hager, Pietta - Greilinger. Trenér: Pat Cortina.
Lotyšsko - Finsko 2:3 v prodloužení (1:1, 0:1, 1:0 - 0:1)
Branky a nahrávky: 9. Meija (Džerinš, K. Jass), 57. Jekimovs (Meija, Dřerinš) - 10. Salminen (Korpikoski, Mäntylä), 31. Mikael Granlund (Salminen, Laakso), 64. Pihlström (Savinainen, Mäntylä). Rozhodčí: Bulanov (Rus.), Piechaczek - Hunnius (oba Něm.), Arm (Švýc.). Vyloučení: 8:4. Využití: 0:1. Diváci: 12.289.
Lotyšsko: Gudlevskis - K. Redlihs, Sotnieks, Kulda, Freibergs, Andersons, Saviels, M. Jass - Darzinš, Sprukts, Cipulis - Keninš, Girgensons, Indrašis - Džerinš, Meija, Jekimovs - K. Jass, Štals, Berzinš - Širokovs. Trenér: Ted Nolan.
Finsko: Raanta - Lepistö, Hietanen, Laakso, Mäntylä, Väänänen, Jalasvaara, Kukkonen, Melart - Pesonen, Kontiola, Aaltonen - Salminen, Korpikoski, Koskiranta - Savinainen, Mikael Granlund, Pihlström - Anttila, Hagman, Hytönen. Trenér: Jukka Jalonen.

Skupina A (Stockholm)

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Švýcarsko 7 29 : 10 20
2 Kanada 7 25 : 10 18
3 Švédsko 7 17 : 11 15
4 Česko 7 19 : 12 11
5 Norsko 7 12 : 26 9
6 Dánsko 7 13 : 20 6
7 Bělorusko 7 10 : 21 3
8 Slovinsko 7 12 : 27 2

Skupina B (Helsinky)

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Finsko 7 23 : 14 16
2 Rusko 7 29 : 14 15
3 USA 7 24 : 16 15
4 Slovensko 7 18 : 17 10
5 Německo 7 13 : 16 9
6 Lotyšsko 7 14 : 25 7
7 Francie 7 13 : 21 7
8 Rakousko 7 18 : 29 5

Reklama

Pavouk - Mistrovství světa v ledním hokeji 2013

  • Čtvrtfinále

  • 16.05.13      12 : 00 Helsinky
    Ruská federace Rusko Spojené státy USA
    3 : 8
  • 16.05.13      14 : 45 Stockholm
    Švýcarsko Švýcarsko Česká republika Česko
    2 : 1
  • 16.05.13      17 : 30 Helsinky
    Finsko Finsko Slovensko Slovensko
    4 : 3
  • 16.05.13      20 : 15 Stockholm
    Kanada Kanada Švédsko Švédsko
    2 : 3
  • Semifinále

  • 18.05.13      19 : 00 Stockholm
    Švýcarsko Švýcarsko Spojené státy USA
    3 : 0
  • 18.05.13      15 : 00 Stockholm
    Švédsko Švédsko Finsko Finsko
    3 : 0
  • Finále

  • 19.05.13      20 : 30 Stockholm
    Švýcarsko Švýcarsko Švédsko Švédsko
    1 : 5
  • 19.05.13      16 : 00 Stockholm O 3. místo
    Finsko Finsko Spojené státy USA
    2 : 3