Hlavní obsah

Michálek: Ve Švýcary jsem doufal, jen jsem si myslel, že k tomu dojde jinou cestou

Jan Škvor (Stockholm)Sport.cz

Když si před začátkem mistrovství světa prohlížel soupeře ve skupině, tajně doufal, že ve čtvrtfinále český tým narazí na Švýcary. Přání se obránci Zbyňku Michálkovi splnilo, nečekal ale, že skupinu vyhraje tým Helvétského kříže a Češi skončí až čtvrtí. „Myslel jsem si, že tomu bude naopak,“ prohlásil po suverénní výhře 7:0 v klíčovém souboji o postup proti Norům.

Foto: Claudio Bresciani, ČTK/AP

Obránce Zbyněk Michálek (uprostřed) slaví svoji trefu s Petrem Hubáčkem a kapitánem týmu Jiřím Novotným.

Článek
Fotogalerie

Před začátkem turnaje byste Švýcary do čtvrtfinále nejspíš brali, neboť byste se vyhnuli silné Kanadě a domácímu Švédsku. To se povedlo, asi jste ale nečekali, že k tomu dojde po takovém průběhu, že?

Je pravda, že jsme k tomu došli úplně jinou cestou. Když jsem se na skupinu díval předtím, než jsme sem přijeli, tak jsem doufal, že právě na Švýcary ve čtvrtfinále narazíme. Akorát jsem si myslel, že tomu bude naopak - že my budeme první a oni čtvrtí. Ale nakonec to dopadlo takhle.

Jejich výsledky ve skupině ale budí respekt...

Sice možná nemají takové renomé, hrají tady ale výborný hokej. To, co tady zatím předvádějí, je úžasné. Porazili Kanadu, Švédy i nás a zůstávají jediným neporaženým týmem v turnaji. Určitě to nebude nic lehkého, oni do zápasu půjdou s tím, že nemají co ztratit. Myslím, že bude na nás, abychom ukázali, že jsme lepší tým. Když budeme hrát svoji hru, tak si myslím, že lepší tým jsme.

Nebyl nakonec duel s Nory snazší, než jste původně čekali?

My jsme si to udělali snazší svou hrou. Nastoupili jsme na ně od první minuty, dali rychlé góly a to potom takovéto týmy odpadnou. Norové už pak neměli o co hrát a šlo jen o to, aby se nikdo nezranil a abychom si vyzkoušeli některé věci, které budeme dělat dál v turnaji.

Pomůže vám psychicky, že jste konečně odehráli poklidný zápas?

Určitě. Po první třetině jsme si říkali, že je to snad poprvé, kdy jsme přišli do šatny a byli v klidu a nenervovali se. Z tohoto pohledu to byl pohodový zápas, který nám dodá sebevědomí do dalšího průběhu turnaje.

Za celou letošní sezónu jste v NHL nedal ani jeden gól, na MS už máte tři, včetně toho proti Norsku. Čím si vysvětlujete, že jste se tak rozstřílel?

Asi jsem si to šetřil, nevím, čím to je. Dneska jsem puk jen nahodil na bránu a on do ní spadl. Za každý gól jsem samozřejmě rád, hlavní je pro nás ale vítězství a to, že jsme postoupili do čtvrtfinále. Po celých šedesát minut jsme byli lepší tým a myslím, že do čtvrtfinále můžeme jít s velkým sebevědomím. Když budeme hrát stejný hokej, můžeme myslet na úspěch.

Jak hodně týmu pomohli Marek Židlický s Tomášem Plekancem?

Jsou to dva ohromně zkušení hráči, od první minuty bylo vidět, že týmu dodali klid, který předtím trošku chyběl. Židla třeba nebyl dva týdny na ledě, i když to na něm nebylo poznat. Pleky vletěl na led, nemusel si na nic zvykat a hned dominoval. Určitě jsme s nimi silnější. A myslím, že se ještě budou zlepšovat, stejně jako celý tým.

Berete to nyní tak, že všechno, co se doposud stalo, je zapomenuté a začíná se o začátku?

Přesně tak, turnaj začíná až teď. Všechno je smazané, všichni začínají od nuly. Co bylo, se zapomene a koukáme před sebe. Vyhrát zlato je pro nás velký cíl, kvůli tomu tady jsme. Tým máme dobrý, zvedáme se a uděláme pro to všechno.

Zocelily vás potíže ze začátku turnaje?

Myslím, že jo. Pokaždé, když přijde kritika na tým, kluky to spojí. Chceme vyhrát jeden pro druhého, protože i přes to, co se píše a říká, máme výbornou partu a užijeme si plno srandy. Už jenom kvůli tomu chceme všem dokázat, že neměli pravdu, že jsme dobrý tým.

Podaří se Česku složit ve čtvrtfinále MS proti Švýcarsku reparát?
Ano, Česká republika postoupí
89 %
Ne, Švýcarsko naváže na svou neporazitelnost
11 %
Celkem hlasovalo 135787 čtenářů.

Skupina A (Stockholm)

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Švýcarsko 7 29 : 10 20
2 Kanada 7 25 : 10 18
3 Švédsko 7 17 : 11 15
4 Česko 7 19 : 12 11
5 Norsko 7 12 : 26 9
6 Dánsko 7 13 : 20 6
7 Bělorusko 7 10 : 21 3
8 Slovinsko 7 12 : 27 2

Skupina B (Helsinky)

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Finsko 7 23 : 14 16
2 Rusko 7 29 : 14 15
3 USA 7 24 : 16 15
4 Slovensko 7 18 : 17 10
5 Německo 7 13 : 16 9
6 Lotyšsko 7 14 : 25 7
7 Francie 7 13 : 21 7
8 Rakousko 7 18 : 29 5

Reklama

Související témata: