Hlavní obsah

Proti Norům rozhodl úvod, Švýcaři nás podruhé neporazí, tvrdí Augusta

Praha

Povedený úvod rozhodl podle bývalého reprezentačního trenéra Josefa Augusty o přesvědčivé úterní výhře 7:0 českých hokejistů v přímé bitvě o čtvrtfinále mistrovství světa proti Norům. Za důležité označil poslední posílení výběru Aloise Hadamczika o útočníka Tomáše Plekance a tvořivého beka Marka Židlického. Před čtvrtečním čtvrtfinále Augusta věří, že Švýcaři podruhé za sebou proti českému celku neuspějí. Rozhodovat se podle něj bude hlavně v úvodu zápasu.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Trenér Josef Augusta v dobách svého působení na střídačce české hokejové reprezentace.

Článek

"Myslím, že hodně důležitých bylo prvních 12 minut, kdy jsme dali tři góly a donutili Nory střídat gólmana. Pak už nebylo o co hrát, Norové nic nepředvedli, nám se naopak chytily všechny pětky, což je pro další průběh šampionátu jedině dobře," zhodnotil pro ČTK zápas Augusta. Líbil se mu hlavně výkon formace Tomáš Fleischmann - Plekanec - Jiří Tlustý.

"Postarali se o první tři góly. Tomáš Plekanec ukázal, jak je silný a že je top hráč s neskutečným hokejovým myšlením. A pomohlo to i Fleischmannovi s Tlustým," uvedl Augusta. Kouč, jenž byl u zlatého hattricku v letech 1999 až 2001, ocenil rovněž Židlického. "Je to u něj to samé jako u Plekyho, i když teď několik dnů nehrál a ještě to nebyl úplně ten Židla, jak ho známe," doplnil Augusta.

K velkému zlepšení oproti některým zápasům ve skupině přispěl podle jeho názoru nedělní duel s Kanadou. "Přestože jsme ho prohráli, bylo to po dobrém výkonu, hráči si zvedli sebevědomí. A hodně pomohla takhle zvládnutá první třetina, na turnaji se nám takhle ještě nepodařila."

Změna přišla proti Kanadě

Při celkovém ohlédnutí za vystoupením Hadamczikova týmu ve skupině netajil Augusta rozpaky. "Samozřejmě se nám to nepodařilo. Byla tam spousta věcí, které se nepovedly. K týmu se připojilo 10 hráčů přímo z Ameriky, hodně se o nich psalo, jak tým povedou, ale místo toho se hledali a zvrtlo se to. Časový posun, přechod z úzkého kluziště na širší, trošku v tom tápali. Změna přišla až proti Kanadě," konstatoval.

"Je to ale turnaj, kde je to o těch čtyřech místech, aby se člověk dostal do čtvrtfinále, což se nakonec povedlo," dodal Augusta.

Před čtvrtečním čtvrtfinále předpovídá, že Švýcaři svoji roli nezvládnou. "Myslím, že neunesou, že jdou na nás z prvního místa a měli by potvrdit svou formu postupem mezi čtyři nejlepší. V té situaci ještě nebyli a nevěřím tomu, že to zvládnou, i když to bude samozřejmě jiný soupeř než Norsko, které už šlapalo vodu. Budou určitě lépe připravení."

Záležet bude na úvodu zápasu. "Od toho se to bude hodně odvíjet. Kdyby se nám povedlo dát první gól, určitě to hodně pomůže. Jsem přesvědčený o tom, že Švýcaři nás dvakrát během čtrnácti dnů neporazí. Navíc máme teď docela jiné mužstvo oproti prvnímu zápasu. V bráně je Pavelec, přibyli Plekanec a Židlický, také útoky jsou přeházené," porovnával Augusta se zápasem ze 6. května, kdy Švýcaři vyhráli přesvědčivě 5:2.

Podaří se Česku složit ve čtvrtfinále MS proti Švýcarsku reparát?
Ano, Česká republika postoupí
89 %
Ne, Švýcarsko naváže na svou neporazitelnost
11 %
Celkem hlasovalo 135787 čtenářů.

Reklama