Hlavní obsah

Švýcaři riskují, do brány proti Čechům pošlou Gerbera. Suriho start je s otazníkem

Stockholm

Trenér švýcarské hokejové reprezentace Sean Simpson pošle do klíčového čtvrtfinále světového šampionátu proti Česku do brány Martina Gerbera, ačkoli má horší statistiky než Reto Berra. Informoval o tom ve středu server deníku 20 Minuten.

Foto: Arnd Wiegmann, Reuters

Švýcarský brankář Martin Gerber (vpravo) v utkání proti Kanadě.

Článek

Gerber dostane přednost před Berrou, přestože skoro všechny ukazatele hovoří ve prospěch jeho kolegy. Osmatřicetiletý gólman se zkušenostmi z NHL, který v této sezóně hájil klec švédského Rögle, vychytal zemi helvétského kříže hned na úvod šampionátu dvě výhry nad silnými celky Švédska a Kanady.

Ve třetím utkání proti Česku se mezi tři tyče postavil Reto Berra a výtečným výkonem přispěl k cenné výhře Švýcarska 5:2. Od té doby se oba brankáři v kleci pravidelně střídali.

Gerber odchytal čtyři duely s průměrem 1,47 obdržených branek na zápas. Jeho úspěšnost zákroků činí 92,77%. O jedno utkání méně má na kontě Berra, jenž letos dovedl Biel do play off. Ve Stockholmu inkasoval z 93 střel jen čtyřikrát s úspěšností zákroků 95,70%.

Berra, který je o dvanáct let mladší než Gerber, čtvrtfinále velkého turnaje na ledě dosud neokusil. Gerber zase v barvách reprezentace klíčový čtvrtfinálový duel vždy prohrál. V roce 2004 podlehli Švýcaři na mistrovství světa Slovensku 1:3, o rok později rovněž na MS Švédsku 1:2 a na stejného soupeře nestačili ani na olympiádě v Turíně 2006 (2:6). V roce 2008 pak prohráli na světovém šampionátu s Ruskem vysoko 0:6 a v roce 2010 podlehli na mistrovství světa v Německu domácímu týmu 0:1. Pokaždé byl v kleci Gerber.

Švýcarský kormidelník přesto sází na ostříleného borce Gerbera, byť Berra proti výběru Aloise Hadamczika zazářil. "Prostě jsem se tak rozhodl," uvedl krátce a stručně Simpson.

Simpson věří v Suriho start

Ten věří, že v důležitém vyřazovacím souboji bude moci využít služeb útočníka Reta Suriho, jenž pro zranění nedohrál poslední duel proti Bělorusku.

Suri utrpěl pohmoždění pravého kolena a lehké natažení vnitřních vazů. Šikovný forvard absolvoval dnešní trénink, nad jeho startem však stále visí otazník. "Vezmu si ortézu, abych koleno stabilizoval a doufám, že budu moci hrát," řekl Suri.

Jeho absence by pro Švýcary znamenala výraznou ztrátu. Šikovný útočník Zugu je společně s Nino Niederreiterem nejlepším střelcem mužstva (dal už čtyři góly), navíc přidal i dvě asistence. Na druhou stranu Švýcaři patří na turnaji k nejlépe střílejícím týmům. Tlak neleží pouze na jedné formaci, ale rozhodnout zápas může kterákoli lajna. Ve Stockholmu zatím ani jednou neprohráli a zaslouženě ovládli skupinu A.

Drobné změny by měly nastat ve složení zadních řad. Posila z Montrealu Raphael Diaz nastoupí v obranné dvojici s Romanem Josim. Von Gunten se přesune do čtvrtého obranného páru k Eriku Blumovi.

Čtvrtfinálový zápas mistrovství světa mezi Českou republikou a Švýcarskem se hraje ve čtvrtek od 14:45 a přímým přenosem ho vysílá ČT Sport. Podrobnou on-line reportáž z utkání budete moci sledovat na Sport.cz.

Podaří se Česku složit ve čtvrtfinále MS proti Švýcarsku reparát?
Ano, Česká republika postoupí
89 %
Ne, Švýcarsko naváže na svou neporazitelnost
11 %
Celkem hlasovalo 135787 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Pavouk - Mistrovství světa v ledním hokeji 2013

  • Čtvrtfinále

  • 16.05.13      12 : 00 Helsinky
    Ruská federace Rusko Spojené státy USA
    3 : 8
  • 16.05.13      14 : 45 Stockholm
    Švýcarsko Švýcarsko Česká republika Česko
    2 : 1
  • 16.05.13      17 : 30 Helsinky
    Finsko Finsko Slovensko Slovensko
    4 : 3
  • 16.05.13      20 : 15 Stockholm
    Kanada Kanada Švédsko Švédsko
    2 : 3
  • Semifinále

  • 18.05.13      19 : 00 Stockholm
    Švýcarsko Švýcarsko Spojené státy USA
    3 : 0
  • 18.05.13      15 : 00 Stockholm
    Švédsko Švédsko Finsko Finsko
    3 : 0
  • Finále

  • 19.05.13      20 : 30 Stockholm
    Švýcarsko Švýcarsko Švédsko Švédsko
    1 : 5
  • 19.05.13      16 : 00 Stockholm O 3. místo
    Finsko Finsko Spojené státy USA
    2 : 3