Hlavní obsah

MS: Boží dopuštění, tvrdá lekce, knokaut, komentují v Rusku blamáž. Kovalčuk sprostě nadával

Helsinky

Drtivá porážka ruské sborné od amerických hokejistů 3:8 spustila nářek, bědování, zpytování i příval kritiky v ruských médiích, která oplakávají ztrátu nadějí na obhajobu titulu mistrů světa. Z letošního šampionátu se "ponížená sborná" vrátí po čtvrtfinálovém debaklu bez medaile. "To je tedy ostuda," uvedl server sportbox.ru. Další komentátoři se děsí, aby se něco podobného nepřihodilo i za rok na olympijských hrách v Soči. Po své nejvyšší prohře v historii MS ruští hráči mluvili s velkými rozpaky, nadávali si, nebo nemluvili vůbec.

Foto: Grigory Dukor, Reuters

Ani ruský snajpr Alexandr Ovečkin (vlevo) sborné k postupu přes USA nepomohl.

Článek

"Víte... Moc nevím, co k tomu říci," řekl brankář Ilja Bryzgalov, který po čtvrtém inkasovaném gólu přepustil krátce před druhou přestávkou místo Semjonu Varlamovovi. "Jen bych se chtěl za takový zápas omluvit fanouškům a poděkovat jim za podporu, přestože jsme nevyhráli," doplnil Bryzgalov.

"Co se stalo? Prosr... jsme to, to se stalo," nebral si servítky zklamaný kanonýr Ilja Kovalčuk. "Náš útok hrál hrozně. Vůbec nechápu, co jsme předváděli v první třetině, tolik chyb. Nelze v žádném případě vinit gólmana a obranu. Co k tomu více říci? Hrůza. Důležité bude se z toho ponaučit, aby se něco takového nestalo v Soči," připomněl Kovalčuk olympiádu, kterou Rusové v příštím roce uspořádají.

Rustí tisk hokejisty nešetřil

"Nebývalé boží dopuštění," povzdechl si zpravodajský web NEWSru.com, který dal hokeji načas přednost i před politikou. "Osm gólů staví hodně otázek před trenéry v předvečer domácího olympijského turnaje v Soči," varoval.

Tolik gólů sborná na světovém šampionátu ještě nedostala. Až dosud "nejbolestivější neúspěch" představovala porážka od Kanady 1:5 z roku 2001. "Silný tým nespasil ani hvězdný útočník Alexandr Ovečkin, góly inkasovaly vlajkové lodě světového hokeje a ruská obrana skýtala spíše komický, než žalostný obrázek, a to podle sázkových kanceláří byli Rusové jasnými favority," kritizoval server.

"Ruská reprezentace utrpěla svou nejhorší porážku na mistrovství světa. Ale to nic, bez proher nebudou ani výhry!" konejšil fanoušky na závěr on-line reportáže web státní stanice Golos Rossiji.

Porážka sborné od Francouzů nebyla náhodná

Sovětskij sport se sice zmiňuje o ruské tragédii, nicméně připouští, že porážka byla zasloužená. "Tvrdá lekce, hotový knokaut. A to nikoliv od rovnocenného soupeře, ale od amerických kluků. Předvedli světu, že hanebná porážka sborné od Francouzů nebyla náhodná a že Rusko na olympiádu není připraveno. Hrajeme hůře než ve Vancouveru. Yankeeové, díky za lekci," napsal komentátor. A ruští reprezentanti, jejichž tým se ostudně zhroutil, prý mají štěstí, že nežijí za dob diktátora Stalina.

Sport-Express označuje porážku od Američanů za drtivou a výkon sborné za ještě horší než na olympiádě ve Vancouveru, a to nejen výsledkem ale i podstatou. "Zkrátka blamáž," napsal. Komentátor se ptá, zda v Soči má vskutku hrát tento tým, který se nedokázal vypořádat ani s juniorským brankářem. Podivuje se, že z renomovaných ruských obránců Američané dělali klauny po celých 60 minut.

Jediným hokejistou, ke kterému podle listu nelze mít žádné výhrady, byl Ovečkin. "Udělal, co mohl, a jeho gól měl být impulzem k obratu, ale ztroskotal na impotenci spoluhráčů," napsal. "Kovalčuk, Nikulin a brankáři se alespoň za prohru omluvili, většina hráčů ale utekla jako zbabělci."

Ovečkin letěl na MS zbytečně

Jen jediný zápas stihla na turnaji ofenzivní superhvězda sborné Alexandr Ovečkin. "Je to samozřejmě škoda. Letíte sem a teď se zase po zápase vrátíte. Nemám k tomu moc co říci. Nemyslím, že by Američané předvedli nějaký superhokej. Jen se snažili nedělat chyby, zatímco my jsme jich udělali ve středním pásmu spoustu a oni toho využili," řekl Ovečkin.

Jen velmi ztěžka se hovořilo i kapitánovi Rusů. "Doháněli jsme celý zápas a byly tam momenty, kdy jsme mohli srovnat, ale Američané využili své šance a ty naše chvilky pohřbili. Všichni si z toho musíme vzít ponaučení a přemýšlet o budoucnosti, o olympiádě," souhlasil Ilja Nikulin s Kovalčukem.

Podle ruského kouče vyhrál disciplinovaný a lépe organizovaný tým. "Máme spoustu velmi dobrých hráčů, ale nesmí se zapomínat na to, že hokej je týmovou hrou," podotkl Zinetula Biljaletdinov.

Spojeným státům vyšel plán

Američané potvrdili předchozí dobré výkony na turnaji a po porážkách ve čtvrtfinále minulých dvou šampionátů si poprvé od roku 2009 zahrají v závěrečných turnajových bitvách o cenné kovy.

"Jsme tam, kde jsme chtěli být, když jsme do turnaje vstupovali. Pozorně jsme hráli to, co jsme chtěli. A když se k vám navíc odrazí pár puků, je to vždy příjemné," pochvaloval si útočník Stephen Gionta. "Myslím, že jsme odehráli slušný zápas. Snažili jsme se to všude ucpat, eliminovat jejich rychlost a držet puk v jejich pásmu. A ten plán nám vyšel," dodal Gionta.

"Jestli byl ve hře nějaký klíčový moment? Nejsem si úplně jistý," přemítal americký obránce T.J. Oshie. Možná to bylo, když jsme dali během minuty dva góly," připomněl úvodní trefy svého týmu během 50 vteřin, přičemž tu druhou sám zařídil. "I nadále jsme Rusy tlačili a občas jsme měli i štěstí," připustil Oshie.

Reklama

Související témata:

Pavouk - Mistrovství světa v ledním hokeji 2013

  • Čtvrtfinále

  • 16.05.13      12 : 00 Helsinky
    Ruská federace Rusko Spojené státy USA
    3 : 8
  • 16.05.13      14 : 45 Stockholm
    Švýcarsko Švýcarsko Česká republika Česko
    2 : 1
  • 16.05.13      17 : 30 Helsinky
    Finsko Finsko Slovensko Slovensko
    4 : 3
  • 16.05.13      20 : 15 Stockholm
    Kanada Kanada Švédsko Švédsko
    2 : 3
  • Semifinále

  • 18.05.13      19 : 00 Stockholm
    Švýcarsko Švýcarsko Spojené státy USA
    3 : 0
  • 18.05.13      15 : 00 Stockholm
    Švédsko Švédsko Finsko Finsko
    3 : 0
  • Finále

  • 19.05.13      20 : 30 Stockholm
    Švýcarsko Švýcarsko Švédsko Švédsko
    1 : 5
  • 19.05.13      16 : 00 Stockholm O 3. místo
    Finsko Finsko Spojené státy USA
    2 : 3