Hlavní obsah

Šéf českého hokeje Král: Ke grilování Hadamczika a jeho odvolání nevidím důvod

Martin Kézr (Stockholm)Sport.czPrávo

Chápe rozčarování fanoušků, sám je rovněž smutný a zklamaný ze čtvrtfinálového vyřazení českého hokejové reprezentace, přesto prezident Českého svazu ledního hokeje Tomáš Král osobně nevidí důvod k odvolání trenéra Aloise Hadamczika od národního týmu. Uvedl to při pátečním odletu českých hokejistů z dějiště mistrovství světa ve Stockholmu.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Prezident Českého svazu ledního hokeje Tomáš Král (vlevo), útočník Jiří Hudler (uprostřed) a trenér Alois Hadamczik (vpravo).

Článek

Volání po hlavě kouče, pokud není medaile, označil Král za český folklór. „Takové věci se musí řešit ale s chladnou hlavou. Počkáme si na hodnocení, které trenér Hadamczik předloží 22. května výkonnému výboru, já za sebe ale důvod k odvolání nevidím," řekl šéf českého hokeje s tím, že zatím nezaslechl takový požadavek ani od jiných členů vedení hokejového svazu.

„Rozumím naštvání fanoušků, taky jsem zklamaný, ale taky mám zodpovědnost a nemá asi smysl zběsile bouchat do stolu. Podobné grilování, ať trenér skončí, jsem zažil už po olympiádě ve Vancouveru, když jsme čekali už čtyři roky na medaili z velké akce a vzápětí přišlo zlato na mistrovství světa v Německu," naznačil Král, že není zastáncem radikálních kroků, i když Česko na letošním MS vyhrálo jen čtyři z osmi utkání, přičemž si připsalo pouze skalpy Norů, Dánů, Bělorusů a Slovinců.

Národní tým konečným sedmým místem vyrovnal historicky nejhorší českého umístění na šampionátu z let 1994 a 2007. „Moc jsem si přál čtvrtou medaili ze šampionátu v řadě, ale na druhou stranu jednou už zase ten dřívější konec musel přijít. Potkává i další hokejové velmoci. Podívejte se letos na Rusko a Kanada bude už počtvrté za sebou bez medaile a jak silný tým tady složila," přiznal Král, jenž ale přece jen chtěl od národního týmu vidět víc.

Od týmu s tolika posilami z NHL čekal víc

Čeští reprezentanti nakonec ve Stockholmu vydřeli jen čtvrtfinálovou účast. „Když jsem viděl, kolik hráčů jsme sehnali z NHL, tak jsem letos předčasný odjezd domů nečekal," mínil Král, podle něhož je Hadamczikovou zásluhou, že takřka všichni vytipovaní hráči ze zámoří přijeli. „Plekanec se Židlickým na poslední chvíli, kdy už jsem tomu ani sám nevěřil," uvažoval Král.

„Asi ze sebe mužstvo mohlo vymáčknout víc, hlavně v produktivitě. Z mého pohledu tým fungoval, ale utrápili jsme se gólově. Přišlo mně, že ti kluci měli velkou touhou, někdy ale až na hranici svázanosti a je otázkou do diskuse, jaký má na tom podíl trenér," řekl Král, který však viděl lehkost ve hře jen v zápase proti Norům.

„Ve čtvrtfinále se zase vrátila jistá křečovitost. Musíme ale připustit, že Švýcaři hrají mimořádně dobře, potkali tady historickou formu," usoudil šéf českého hokeje. „Neříkám, že je všechno ideální, určitě se na výkonném výboru budeme bavit, jestli by třeba měli přijít změny v realizačním týmu, ale to je především věcí trenéra, jaké si vybere spolupracovníky," líčil Král.

Vypovědět Hadamczikovi smlouvu by nebyl problém

Hadamczik má přitom smlouvu až do MS 2015, které uspořádá Česko. „Dotazy o mé budoucnosti musíte směřovat na výkonný výbor, který se vyjádří k mému hodnocení šampionátu, tam se vyjádřím k hráčům, týmu a oni budou posuzovat mou práci. Kdybych chtěl sám končit, tak vám to řeknu," říkal trenér, jenž působil při odletu hodně sklesle a unaveně.

„Člověk je v duši po vyřazení ve čtvrtfinále krajně nespokojený, má v sobě takovej mrz, ale nemůžete dělat sport, když byste čekali, že pokaždé vyhrajete. I porážku musíte umět unést," prohlásil Hadamczik. Pokud by ale na výkonném výboru ve středu padl návrh řešit jeho odvolání a třeba se to i odhlasovalo, byla by ta délka jen technický problém, protože každý trenérský kontrakt má tříměsíční výpovědní lhůtu," uzavřel Král.

Měl by Alois Hadamczik pokračovat jako trenér hokejové reprezentace?
Ano
32,5 %
Ne
67,5 %
Celkem hlasovalo 37111 čtenářů.

Reklama