Hlavní obsah

Konec Čechů na hokejovém šampionátu už sázky příliš neovlivní

Praha

Prohra českého týmu ve čtvrtfinále hokejového mistrovství světa náběr sázek příliš neovlivní. Letos se prosází o 10 až 20 procent více než loni. Neúspěchy papírových favoritů nahrály bookmakerům.

Foto: Arnd Wiegmann, Reuters

Čeští reprezentanti smutní po vyřazení ve čtvrtfinále mistrovství světa od Švýcarska.

Článek

"Zájem o sázky na MS je u Tipsportu i po vyřazení českého týmu stále vysoký a podle očekávání určitě překonáme o 10 až 20 procent loňské výsledky. Vypadnutí našich už tolik s celkovými výsledky nezamává, klíčové bylo čtvrtfinále. Zbývají poslední čtyři zápasy a tam už není velkých favoritů, to znamená, že pro sázkaře už nejsou obecně tak atraktivní," prohlásil tiskový mluvčí Tipsportu Jiří Hadrava.

Podobně mluví také zástupci Fortuny. "Na celkovém objemu sázek se porážka Česka projeví jen minimálně, jsme totiž už v závěru turnaje. Můžeme proto potvrdit předchozí odhady, že objem sázek za celé mistrovství překročí 220 miliónů korun, což znamená meziroční nárůst o deset procent," řekl ČTK mediální zástupce Fortuny Martin Lánský.

Nárůst sázek zaznamenali také u Synotu, kde zákazníci rovněž prosázeli desítky miliónů korun. "Češi se jednoznačně projevili jako vlastenci, když více než polovina tiketů věřila našim reprezentantům," podotkla mluvčí Synotu Magda Pekařová. Připustila, že vypadnutí českých hokejistů může zájem sázkařů o medailové zápasy ovlivnit.

Na zápasy českého týmu třetina tipů

Podobně to vidí i mluvčí Chance Markéta Světlíková. "To, že naše reprezentace v turnaji skončila, může znamenat mírný pokles zájmu sázejících. Zhruba třetina dosavadních sázek byla právě na naše hokejisty. Část příležitostných sázkařů si vsadí při takových příležitostech, jako je mistrovství světa, a v okamžiku, kdy náš týmu nepokračuje, ztrácí pro ně mistrovství atraktivitu," uvedla Světlíková. U Chance se na šampionát prosázelo více než 50 milionů korun.

Některé překvapivé výsledky a prohry papírových favoritů včetně čtvrtfinálové porážky českého týmu i favorizovaných Rusů či Kanady nahrávají bookmakerům. "V souboji bookmakeři versus sázkaři tentokrát díky řadě překvapení u nás zatím se zhruba patnáctiprocentním náskokem vítězí bookmakeři," uvedla Pekařová ze Synotu.

U Chance nejvíce peněz sázející prohráli na zápasech Rusko - Slovensko, Česko - Švýcarsko a USA - Německo. "Naopak naši bookmakeři utrpěli v souboji se sázkaři největší porážku při zápasech Švédsko - Švýcarsko, Finsko - Německo a také při našem duelu s Dánskem - vždy jsme vypláceli na výhrách okolo 190 procent vkladů," uvedla Světlíková.

Sázka i na videorozhodčího

Podle Hadravy z Tipsportu je předčasné dělat závěry. "Ve hře je stále celá řada sázek na celkové statistiky, které budou vyhodnoceny až se závěrečnou sirénou," uvedl s tím, že čtvrteční prohry Čechů a Rusů znamenaly konec pro desítky tisíc tiketů.

I na nečekaných výsledcích přece jen někteří sázkaři vydělali. Nejvyšší vítězný kurz u Fortuny - 1664,52:1 - vznikl sázkou na vítězství Francie proti Rusku, Lotyšska proti Slovensku a remízu Česka s Dánskem. Čtyři tisíce korun vsazených na výhry Švýcarska a USA v prvních zápasech play off přinesly výhru 70.400 korun. Za sázku na remízu Švédska s Kanadou v základním hracím čase čtvrtečního čtvrtfinále pak jiný sázející s vkladem 100 tisíc korun bral výhru 450 tisíc. Nejvíce Fortuna za vítězný tiket letos vyplatila 777 tisíc korun.

Netradiční sázka přinesla peníze klientovi Tipsportu, který vsadil deset tisíc korun na to, že do zápasu Česko - Norsko zasáhne videorozhodčí. Díky prověřování Michálkovy trefy v čase 39:59 získal 50 tisíc korun.

Reklama