Hlavní obsah

Češi si žalostnou koncovku přivezli i na MS. Posily z NHL ji nezlepšily a i proto tým selhal

Stockholm

Vyřazením ve čtvrtfinále a konečným sedmým místem vyrovnala hokejová reprezentace na MS nejhorší umístění v historii samostatné České republiky z let 1994 a 2007. Hadamczikovi svěřenci ve Stockholmu doplatili především na neschopnost střílet branky, jaké však byly další příčiny brzkého konce?

Foto: Arnd Wiegmann, Reuters

Čeští reprezentanti smutní po vyřazení ve čtvrtfinále mistrovství světa od Švýcarska.

Článek

Góly - celosezónní bolest

Bolest, která nároďák trápila celou sezónu. Během dvanácti utkání Euro Hockey Tour vstřelil pouhých šestnáct branek, což činí průměr 1,33 gólu na zápas. Zlepšení nepřišlo ani ve Stockholmu. V šesti z osmi duelů nedali Hadamczikovi svěřenci více jak dvě branky, střelecky koncertovali jen proti Norům (7:0), což je zoufale málo. Ve statistikách úspěšnosti střelby jsou na tom hůř jen Dánové, Němci a Švédové. „Na turnaji jsme ukázali, že máme výbornou obranu a umíme vyhrát třeba na dva tři góly, ale na jeden? To je málo," věděl po prohraném čtvrtfinále kapitán Jiří Novotný.

Od posil z NHL se čekalo víc

Právě od posil ze zámoří si Hadamczik sliboval, že problémy s koncovkou vyřeší. „Zakončení prostě mají v sobě. Věříme tomu, že s nimi budeme gólů dávat víc," říkal ještě před začátkem šampionátu trenér a pohled na statistiku ho k tomu opravňoval. Jiří Tlustý byl v letošní sezóně NHL s třiadvaceti góly sedmým nejlepším střelcem, Jakub Voráček dal jen o gól méně, Tomáš Fleischmann zase ovládl klubovou produktivitu Floridy.

Jenže na šampionátu osvědčeným střelcům zvlhl prach. Tlustý skóroval pouze jednou, víc se v tomto ohledu čekalo i od Vrbaty s Fleischmannem. Před Plekancovým příjezdem ofenzivu sice táhli Voráček s Hudlerem, jejich lajna však zároveň byla na ledě i u nejvíce inkasovaných branek. „I já jsem očekával, že se ti hráči prosadí líp. Je otázkou, jestli všichni splnili očekávání vůči hráčům z Evropy," zamýšlel se po konci turnaje Hadamczik.

Bez výhry nad užší špičkou

Osm zápasů, čtyři výhry. Všechny navíc proti soupeřům z druhého sledu jakými jsou Bělorusko, Dánsko, Slovinsko a Norsko. Když však přišly na řadu týmy z užší světové špičky, reprezentace vyhořela. Nestačila na Švédy a Kanadu, Švýcarům podlehla dokonce dvakrát.

Hadamczik měl najít odvahu dřív

Prakticky od začátku turnaje Hadamczik přiznával, že od „zámořské" útočné formace Vrbata, Hanzal, Fleischmann čeká víc, odhodlání roztrhnout ji však dlouho nenacházel. Nejprve matné výkony omlouval časovým posunem a zvykáním si na široké kluziště, poté zas tím, že souhra zabere nějaký čas. Až před čtvrtým zápasem na turnaji proti Dánsku pochopil, že držet toto trio pohromadě nemá smysl.

Právě až před Dány se kouč rozhodl dopsat na soupisku Koukala, jehož rvavost a zarputilost mužstvu scházela. Třicetiletý útočník si své odvedl při oslabení, navíc byl platný i v útoku - Slovincům vstřelil první gól, jako jediný z Čechů se prosadil i proti Kanadě.

A pak je tu Tomáš Hertl. Devatenáctiletý benjamínek českého týmu začínal své premiérové mistrovství světa ve třetí lajně, pak se sice posunul do druhé, z utkání s Dány jej ale Hadamczik stáhl ze sestavy a to další proti Slovincům začínal jen jako třináctý útočník. Až přišla Kanada a forvard Slavie putoval do elitní řady k Voráčkovi s Hudlerem, kde vydržel až do konce šampionátu. Otázkou je, proč tuto šanci nedostal hned od úvodu turnaje, když si o ni svými dobrými výkony říkal.

Víc pokory, méně ublíženosti

Když po zápase se Švýcary v základní skupině předstoupil před české novináře, svým vyjádřením gólman Alexander Salák šokoval. „Švýcaři hráli hrozně, myslím, že jsme byli o hodně lepším týmem!" Prohra 2:5? Asi chybělo štěstíčko...

Po výhře nad Nory, která zajistila postup do čtvrtfinále, si zase Jakub Voráček rýpl do novinářů, jejichž kritika matných výkonů týmu mu přišla přehnaná. „Pořád o nás píšete, jak jsme šílení a takové věci. Kdyby se nám stalo to, co Rusům, že prohrají s Francií, tak nás všichni ukamenují."

Reklama

Související témata:

Pavouk - Mistrovství světa v ledním hokeji 2013

  • Čtvrtfinále

  • 16.05.13      12 : 00 Helsinky
    Ruská federace Rusko Spojené státy USA
    3 : 8
  • 16.05.13      14 : 45 Stockholm
    Švýcarsko Švýcarsko Česká republika Česko
    2 : 1
  • 16.05.13      17 : 30 Helsinky
    Finsko Finsko Slovensko Slovensko
    4 : 3
  • 16.05.13      20 : 15 Stockholm
    Kanada Kanada Švédsko Švédsko
    2 : 3
  • Semifinále

  • 18.05.13      19 : 00 Stockholm
    Švýcarsko Švýcarsko Spojené státy USA
    3 : 0
  • 18.05.13      15 : 00 Stockholm
    Švédsko Švédsko Finsko Finsko
    3 : 0
  • Finále

  • 19.05.13      20 : 30 Stockholm
    Švýcarsko Švýcarsko Švédsko Švédsko
    1 : 5
  • 19.05.13      16 : 00 Stockholm O 3. místo
    Finsko Finsko Spojené státy USA
    2 : 3