Hlavní obsah

Neúspěšný tým hokejistů se v tichosti vrátil domů z MS

Zcela v tichosti se v pátek odpoledne vrátila domů výprava českých hokejistů z mistrovství světa ve Švédsku. Na neúspěšný výběr čekalo v příletové hale starého ruzyňského letiště jen pár lovců autogramů a rodinných příslušníků.

Foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

Brankář české hokejové reprezentace Ondřej Pavelec po příletu do Prahy.

Článek

"Zklamání ve tvářích po čtvrtečním vyřazení ve čtvrtfinále šampionátu se Švýcarskem bylo ve tvářích hráčů i realizačního týmu stále dobře patrné; zmizelo alespoň ve chvílích, kdy se hráči setkali se svými blízkými. Své táty si ještě při čekání na zavazadla našly děti Petra Čáslavy a Petra Koukala.

Někteří další se o své pocity dělili s novináři. "Jsme samozřejmě zklamaní, ale je to sport. Takový je život," připomněl gólman Ondřej Pavelec, že ne vždy může být posvícení, o čemž by mohla vyprávět například i hokejová velmoc Kanada, která přivezla z MS medaili naposledy v roce 2009.

"Pořád to v nás trochu je, že ta šance byla a dopadli jsme, jak jsme dopadli. Je lepší na to nemyslet a nemotat si s tím hlavu, protože to určitě není nic příjemného," uvedl mladý útočník Tomáš Hertl.

Podobně hovořil i kapitán Jiří Novotný. "Letos to nevyšlo, je to neúspěch, ale přivezli jsme medaile předchozí tři roky po sobě, což byl obrovský úspěch. Proto myslím, že by se z toho neměla dělat taková tragédie, která se z toho dělá," prohlásil Novotný.

Hadamczik: Největší slabinou bylo proměňování šancí

"Jsme nespokojení s tím umístěním, protože jsme chtěli uhrát medaili jako v předchozích třech letech, ale bohužel skládání toho týmu bylo po celý rok obtížné. Celá sezóna byla komplikovaná i tím, že NHL začala později," připomněl kouč Alois Hadamczik.

S denním odstupem potvrdil spokojenost s brankáři Pavelcem a Alexanderem Salákem. "Také s obrannou činností, ale naší největší slabinou bylo proměňování šancí. Vyhořeli jsme na tom, že jsme dávali málo gólů, což nás provázelo v celé sezóně," dodal Hadamczik.

První příležitost napravit nelichotivou sedmou příčku bude mít český hokej na mimořádném turnaji - v příštím roce na olympiádě v Soči, kam by znovu měli mít možnost zavítat hráči z NHL.

Novotný: Zodpovědnost za výsledek leží na nás všech

"Na olympiádu jsme ale zatím nijak nemysleli. Co bude v únoru, to se teprve uvidí. Je to ještě dlouhá doba a může se stát spousta věcí. Teprve uvidíme, jak se ten tým poskládá, koho trenér vybere," řekl Pavelec.

Vedle české porážky se Švýcary přinesly čtvrtfinálové boje i nečekané vyřazení obhájců titulu Rusů po debaklu 3:8 s USA. "Víme, že o tom jednom zápase to je a může se tam stát cokoliv, což už platí několik MS z posledních let," zdůraznil Pavelec.

Otázku dalšího Hadamczikova působení u týmu, kterou bezprostředně po nepovedeném turnaji nastolila hokejová veřejnost, nechtěli hráči blíže komentovat. "To je otázka pro někoho jiného, to jde mimo nás. Trenér je určitě zklamaný jako my, každý si to představoval jinak," uvedl Pavelec.

"Se stejným trenérem jsme v minulých letech přivezli dvě medaile a plácali nás po ramenou, takže nevidím důvod, proč by se měl měnit. Není to jen o trenérovi, ale o 25 hráčích, co jsou na ledě. Jeli jsme tam jako tým a ta zodpovědnost za výsledek leží na nás všech," uzavřel Novotný.

Reklama

Související témata: