Hlavní obsah

Finsko - Švédsko 0:3Eriksson rozhodl severské derby a Švédové dál sní o prolomení prokletí domácích týmů

MinutaMin. Tým Hráč Akce
11. Eriksson 0 : 1
37. Eriksson 0 : 2
60. Sedin 0 : 3
Záznam online reportáže

Jan Škvor (Stockholm)Sport.cz
Aktualizováno

Hokejisté Švédska vrátili svému rivalovi z Finska prohru z finále šampionátu 2011, když v semifinále letošního MS vyhráli ve Stockholmu 3:0. Hlavní zásluhu na triumfu Tří korunek má Loui Eriksson, který vstřelil první dvě branky. Švédové tak dál živí naději na prolomení prokletí pořádajících zemí - domácí šampionát se naposledy podařilo vyhrát v roce 1986 Sovětskému svazu.

Foto: Grigory Dukor, Reuters

Švédský brankář Jhonas Enroth proti Finům čaroval...

Článek
Fotogalerie

Hodně urputný hokej byl k vidění hned od úvodních minut, o trochu více ze hry však přeci jen měli Finové. V šesté minutě Laaksovu střelu od modré Enroth s námahou vyrazil hřbetem lapačky, hned vzápětí zívala odkrytá branka na Hagmana, finský asistent kapitána ale zamířil mimo.

To však bylo od týmu Suomi na dlouhou dobu všechno, naopak Švédové se i zásluhou přesilových her dostali do tempa. Při jedné z nich střílel Henrik Sedin, do kolena trefil svého spoluhráče Erikssona, od kterého se puk odrazil do sítě.

Domácí vedoucí gól uklidnil a místo bezhlavého útočení se soustředili na pozornou obranu středního pásma. Přejít přes něj byl pro Finy takřka neřešitelný úkol. Ani Tři korunky sice mnoho vyložených šancí neměly, znovu se ale mohly opřít o hru v početní převaze.

Eriksson sahal po hattricku

Na konci prostřední třetiny při Kontiolově trestu našel Henrik Sedin pasem zpoza branky Erikssona, který svým druhým gólem a opět v přesilovce zvýšil. A to ještě před druhou sirénou mohl přidat další trefu Granberg, gólman Raanta ale udržel alespoň částečnou finskou naději na obrat.

Ve 45. minutě mohl snížit Korpikoski, jeho teč Pihlströmovy střely však Enroth výtečným zákrokem lapačkou zlikvidoval. Na druhé straně sahal po hattricku Eriksson, Raanta ale jeho pokus z ostrého úhlu se štěstím zastavil svým betonem na čáře, což následně potvrdil i videorozhodčí.

Finové pak přidali, blízko gólu byl Mäntylä, jehož střela Enrothovi propadla, kotouč směřující do branky ale na poslední chvíli odpálil do bezpečí Granberg. Sto vteřin před koncem zamířil Raanta na střídačku a Finové hráli v šesti hráčích v poli, konečnou výhru 3:0 a švédský postup do finále zpečetil trefou do prázdné klece Henrik Sedin.

Mistrovství světa v hokeji - semifinále (Stockholm):
Finsko - Švédsko 0:3 (0:1, 0:1, 0:1)
Branky a nahrávky: 11. L. Eriksson (H. Sedin, D. Sedin), 37. L. Eriksson (H. Sedin, D. Sedin), 60. H. Sedin (L. Eriksson, Tallinder). Rozhodčí: Olenin (Rus.), Reiber (Švýc.) - Dědulja (Běl.), Wilmot (Kan.). Vyloučení: 4:2. Využití: 0:2. Diváci: 11 674.
Finsko: Raanta - Lepistö, Hietanen, Laakso, Mäntylä, Väänänen, Jalasvaara, Kukkonen, Melart - Pesonen, Kontiola, Aaltonen - Salminen, Mikael Granlund, Korpikoski - Savinainen, Koskiranta, Pihlström - Anttila, Hagman, Hytönen. Trenér: Jukka Jalonen.
Švédsko: Enroth - Tallinder, Fälth, Fransson, E. Gustafsson, S. Kronwall, Granberg - Danielsson, Lundqvist, Pettersson - S. Hjalmarsson, Persson, Landeskog - D. Sedin, H. Sedin, L. Eriksson - Ericsson, Lindberg, Thörnberg - Axelsson. Trenér: Pär Marts.

Reklama

Související témata:

Pavouk - Mistrovství světa v ledním hokeji 2013

  • Čtvrtfinále

  • 16.05.13      12 : 00 Helsinky
    Ruská federace Rusko Spojené státy USA
    3 : 8
  • 16.05.13      14 : 45 Stockholm
    Švýcarsko Švýcarsko Česká republika Česko
    2 : 1
  • 16.05.13      17 : 30 Helsinky
    Finsko Finsko Slovensko Slovensko
    4 : 3
  • 16.05.13      20 : 15 Stockholm
    Kanada Kanada Švédsko Švédsko
    2 : 3
  • Semifinále

  • 18.05.13      19 : 00 Stockholm
    Švýcarsko Švýcarsko Spojené státy USA
    3 : 0
  • 18.05.13      15 : 00 Stockholm
    Švédsko Švédsko Finsko Finsko
    3 : 0
  • Finále

  • 19.05.13      20 : 30 Stockholm
    Švýcarsko Švýcarsko Švédsko Švédsko
    1 : 5
  • 19.05.13      16 : 00 Stockholm O 3. místo
    Finsko Finsko Spojené státy USA
    2 : 3