Hlavní obsah

Švýcarsko - USA 3:0Švýcarská pohádka nekončí! Helvétský kříž vyzrál i na USA a o zlato si zahraje se Švédy

MinutaMin. Tým Hráč Akce
31. Niederreiter 1 : 0
51. Walker 2 : 0
60. Suri 3 : 0
Záznam online reportáže

Stockholm
Aktualizováno

Senzační tažení švýcarských hokejistů na mistrovství světa nebere konce! Svěřenci kanadského trenéra Simpsona v semifinále po naprosto suverénním výkonu porazili Spojené státy americké 3:0 a na turnaji stále neokusili hořkost porážky. Čtvrtfinálový přemožitel Čechů si poprvé od roku 1992, kdy bylo na MS zavedeno play off, zahraje ve finále. V něm je čeká domácí Švédsko, Američany čekají v bitvě o bronz Finové.

Foto: Grigory Dukor, Reuters

Hokejisté Švýcarska oslavují gól proti USA, který vstřelil Reto Suri (třetí zprava s číslem 24).

Článek
Fotogalerie

Kdyby po úvodních deseti minutách Švýcaři vedli o tři branky, nikdo by se vůbec nemohl divit. Na Američany totiž Simpsonovi svěřenci nastoupili ve velkém stylu a už v první minutě byl blízko gólu Walker, jenže trefil horní tyčku.

Výběr helvétského kříže, kterému ve stockholmské hale Globen fandila drtivá většina fanoušků, pak zahazoval jednu šanci za druhou. Nejprve v samostatném úniku Niederreiterovi utekl v rozhodující chvíli kotouč a Gardnera pálícího z mezikruží zase vychytal skvělý gólman Gibson, který si jen za první třetinu připsal osmnáct zákroků.

Ani po první změně stran tlak Švýcarů nepolevoval a Gibsona znovu musela zachraňovat tyč, tentokrát po střele Mosera. V polovině duelu už se však družstvo v červených dresech po zásluze dočkalo. Plüss v přečíslení dva na jednoho poslal puk na Niederreitera, jenž střelou z voleje zlomil bezbrankový stav.

Walker navýšil náskok

Ani inkasovaný gól však Američany k lepší hře nenabudil a dál to byl jejich soupeř, kdo diktoval tempo hry. Ve 39. minutě byl blízko navýšení skóre obránce Vauclair, na něhož zívala odkrytá branka, na poslední chvíli mu ale puk stačil vypíchnout vracející se Stastny.

Na začátku třetí třetiny Švýcaři promarnili sedmnáctivteřinovou přesilovku pěti proti třem a pak měli i štěstí, že Mosse v dosud největší šanci Američanů vychytal brankář Berra. Jenže v podání zámořského celku to byl jen výstřel do tmy... V jednapadesáté minutě navíc postupoval sám na Gibsona Walker a nekompromisní dělovkou stvrdil švýcarský postup do finále. Devatenáct vteřin před koncem pak ještě trefou do prázdné branky upravil na konečných 3:0 Suri.

Helvétský kříž tak má už nyní jistotu, že minimálně vyrovná svůj dosud nejlepší výsledek na MS - v roce 1935 bral na domácím šampionátu stříbro. Medaili získá na MS poprvé od roku 1953, kdy byl třetí. Teď však může dosáhnout na kov nejcennější. Stačí jediné - porazit domácí Švédy, což už jednou na turnaji dokázal...

Mistrovství světa v hokeji - semifinále (Stockholm)
Švýcarsko - USA 3:0 (0:0, 1:0, 2:0)
Branky a nahrávky: 31. Niederreiter (M. Plüss), 51. Walker (Moser, Furrer), 60. Suri (Niederreiter). Rozhodčí: Brüggemann (Něm.), Jeřábek (ČR) - Carlson (Kan.), Suominen (Fin.). Vyloučení: 2:4. Bez využití. Diváci: 7136.
Švýcarsko: Berra - Seger, Vauclair, Furrer, Blindenbacher, Diaz, Josi, Von Gunten, Blum - Niederreiter, M. Plüss, Moser - Bieber, Traschler, Walker - Gardner, Suri, Ambühl - Bodenmann, Cunti, Hollenstein. Trenér: Sean Simpson.
USA: Gibson - Faulk, Carle, Hunwick, Johnson, Petry, Ch. Butler, McBain, Trouba - C. Smith, P. Stastny, Moss - Oshie, Stapleton, Galchenyuk - S. Gionta, Thompson, Carter - Kristo, Bjugstad, Palushaj. Trenér: Joe Sacco.

Reklama

Související témata:

Pavouk - Mistrovství světa v ledním hokeji 2013

  • Čtvrtfinále

  • 16.05.13      12 : 00 Helsinky
    Ruská federace Rusko Spojené státy USA
    3 : 8
  • 16.05.13      14 : 45 Stockholm
    Švýcarsko Švýcarsko Česká republika Česko
    2 : 1
  • 16.05.13      17 : 30 Helsinky
    Finsko Finsko Slovensko Slovensko
    4 : 3
  • 16.05.13      20 : 15 Stockholm
    Kanada Kanada Švédsko Švédsko
    2 : 3
  • Semifinále

  • 18.05.13      19 : 00 Stockholm
    Švýcarsko Švýcarsko Spojené státy USA
    3 : 0
  • 18.05.13      15 : 00 Stockholm
    Švédsko Švédsko Finsko Finsko
    3 : 0
  • Finále

  • 19.05.13      20 : 30 Stockholm
    Švýcarsko Švýcarsko Švédsko Švédsko
    1 : 5
  • 19.05.13      16 : 00 Stockholm O 3. místo
    Finsko Finsko Spojené státy USA
    2 : 3