Hlavní obsah

Nový člen Síně slávy Sundin: Hokej je drahý, ale musí sílit, protože je nejlepší

Stockholm

Jak moc si holohlavého čtyřicátníka váží, dokázal i fakt, že uvítací řeč do Síně slávy Mezinárodní hokejové federace přednesl o bývalé hvězdě Québeku, Toronta a Tre kronor sám švédský ministerský předseda. Trojnásobný mistr světa a olympijský vítěz Mats Sundin, jehož poznávacím znamením bylo číslo 13, odehrál v NHL 18 sezón a nasbíral v ní 1346 startů.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Švédský útočník Mats Sundin (uprostřed) byl uveden do Síně slávy Mezinárodní hokejové federace (IIHF). Ocenění mu předal prezident IIHF René Fasel (vlevo) a švédský premiér Fredrik Reinfeldt (vpravo).

Článek

Čím se po konci kariéry zabýváte?

Vrátil jsem se zpátky do Švédska, postavili jsme dům, užívám si rodinu. Bylo fajn chvíli dělat zase něco jiného než hokej.

Ale na letošním turnaji jste působil v roli ambasadora...

Ano, stejně jako Peter Forsberg a Nicklas Lidström. Chtěli jsme k turnaji přilákat víc pozornosti, hlavně dětí, teenagerů.

Český hokej se teď chce inspirovat švédskou cestou. Chcete říci, že v hledání talentů nebo ve výchově máte rezervy?

Já vidím situaci speciálně ve Stockholmu, kde méně a méně dětí hraje hokej, protože to je hodně drahý sport. Nemáme tu pro ně ani moc hal, kde by se dalo trénovat.

Proto asi hraje hokej na vysoké úrovni tak málo zemí, že je finančně náročný.

Jistě, hokej je velice drahý, trénink zabere spoustu času a vyžaduje opravdu hodně obětí. Ale hokejová komunita se musí starat o svůj rozvoj, aby rostla, sílila. Protože podle mě je to nejlepší sport na světě a velká zábava.

Změní se kvůli mistrovství světa něco ve švédském hokeji?

Pro nás je to strašně důležitý turnaj, protože jsme se dostali do finále. Porazili jsme Kanadu, Finy (rozhovor vznikal ještě před vítězným finále - pozn. red.). Lidé viděli, že osud reprezentace není lhostejný ani hvězdám, jako jsou bratři Sedinové.

V bývalém Československu se vždy nejvíce řešily zápasy proti Sovětům. Myslíte, že se to dá porovnat s tradiční rivalitou Švédů s Finy?

Já jsem to bral vždycky spíš jako rivalitu mezi dvěma bratry. Když jsem vyrůstal, bylo to stejné i v naší rodině, že jsme se vždycky srovnávali se sourozenci.

Finové stále nedovedou pochopit, co se přihodilo před deseti lety, když v helsinském čtvrtfinále vedli nad vaším týmem 5:1 a prohráli 5:6.

Když se něco takového stane, nemá to jen jednu příčinu. Náš gólman Salo nezačal dobře a Finové dali víc gólů, než kdyby chytal v pohodě. Jenže domácí točili pouze dvě lajny, které se unavily. Selänne a Koivu hráli až moc a ve třetí třetině byli v koncích.

Takže žádná vaše motivační řeč?

Ale ne, když jsme dali druhý a třetí gól, dodalo nám to energii. Finové se unavili a zápas dostal zápletku.

Reklama

Související témata: