Hlavní obsah

VIDEO: Hokejoví mistři světa slaví, zlatý tým přijal i švédský král

Hokejisté Švédska, kteří v neděli na domácí půdě získali historicky devátý titul mistrů světa, se v pondělí dočkali přijetí od krále Carla XVI. Gustafa. Slavnostnímu ceremoniálu ve Stockholmském paláci byli přítomni rovněž princezna Victoria s manželem princem Danielem a svým bratrem Carlem Philipem.

Švédsko oslavuje vítězství v hokejiVideo: Reuters

 
Článek

Švédové se stali po 27 letech prvním týmem, jenž vyhrál šampionát z pozice pořadatele. "Bylo to heroické vítězství," ocenil král reprezentanty země, jíž vládne už od září roku 1973. Nejlepší přehled o vítězném tažení Tre kronor za zlatem měl však princ Daniel, který byl osobně hned na několika zápasech.

Po menší ceremonii vyrazili hráči autobusem na náměstí do centra metropole, kde se o radost podělili s fanoušky. Kouči Päru Martsovi s medailí na krku a jeho svěřencům, kteří měli na hlavách zlaté helmy, jež si nasadili už na střídačce v posledních vteřinách nedělního finále se Švýcary (5:1), jich přišly zatleskat desetitisíce.

"Všichni jsme si navzájem věřili, byla tu neuvěřitelně skvělá parta," ocenil Marts své ovečky. "Dokázali jsme to všichni společně a to také bylo naše krédo v průběhu celého turnaje," doplnil ho kapitán Staffan Kronwall, i když znovu připomněl, že zásadním pro pozdější vítězství byl příjezd dvojčat Henrika a Daniela Sedinových ze zámoří.

Reklama

Související témata: