Hlavní obsah

Jágr se připojil k reprezentaci. Na MS by měl jet Kindl, nadějný je i start Sobotky a Poláka

Praha
Aktualizováno

Útočník Jaromír Jágr se dnes připojil k hokejové reprezentaci a Vladimíru Růžičkovi potvrdil, že bude startovat na květnovém mistrovství světa v běloruském Minsku. Dvaačtyřicetiletý forvard zároveň absolvuje i Švédské hry ve Stockholmu, které jsou generálkou na šampionát. Trenér národního mužstva zároveň přiznal, že na MS by měl jeho tým posílit také obránce Detroitu Jakub Kindl, nadějná je i účast hráčů St. Louis Romana Poláka s Vladimírem Sobotkou.

Jaromír Jágr na tréninku hokejové reprezentace v Letňanech.

 
Článek
Fotogalerie

Jágr dorazil z New Jersey do České republiky v pondělí, hned se s Růžičkou spojil a potvrdil mu svůj zájem reprezentaci pomoct. „Ani jsem nebyl překvapený, čekal jsem, že nám Jarda na mistrovství pomůže. Znám ho totiž a vím, že se vždycky dlouho neozývá a pak z ničeho nic zavolá. Věřil jsem, že pokud bude zdravý a bude mít chuť, kterou většinou má, tak pojede. Jsme rádi, že se tak rozhodl," těšilo kouče.

Legendární útočník dokonce ve středu odletí s týmem do Stockholmu, kde od čtvrtka do neděle odehraje Švédské hry. „Chce se na nich rozehrát. Myslím, že bude chtít hrát všechny tři zápasy, aby se do toho dostal," přibližuje Růžička, který Jágra zařadí do elitní útočné formace k Červenkovi s Rolinkem, který bude ve Švédsku kapitánem.

K národnímu týmu se v úterý připojili i obránce Petr Zámorský a útočníci Jiří Hudler, Milan Gulaš a Jakub Klepiš. Tomu sice ve Lvu stále běží sezóna, z kádru ale před semifinále s Jaroslavlí vypadl. „Zavolal jsem, že ho chci a on přijel. Není přece můj problém, že nehraje ve Lvu. To je problém Lva. On si to s ním vyřešil. Potřebuju ho vidět ve Švédsku, ale je to hráč, kterému věřím. Proto tu je," uvedl Růžička na adresu Klepiše, který pod ním absolvoval zlaté MS 2010.

Červenka do Švédska kvůli průduškám nepojede

Na turnaj do Stockholmu odcestuje 27 hráčů (15 útočníků, 9 obránců a 3 brankáři) a všichni zasáhnou do hry. Doma zůstane jen útočník Roman Červenka, který sice na dnešní sraz dorazil, ještě před tréninkem ale zamířil zpátky domů. „Má zánět průdušek, tak bude lepší, aby se to přeléčilo. Jeho nepotřebuju vidět na ledě. Červus je pro mě jasná volba pro mistrovství, není co řešit. Hlavně aby byl zdravý, už ho léčí čtrnáct dní, ale pořád je to stejné," lehce se kaboní Růžička.

Náladu mu ale vylepšuje obránce Jakub Kindl, jenž potvrdil svou účast na šampionátu. „Je pro mě dobrou zprávou, že dorazí," přiznává Růžička a spojil se i s Vladimírem Sobotkou a Romanem Polákem, kterým v St. Louis rovněž již klubová sezóna skončila.

„Pokud projdou lékařskou prohlídku, taky přijedou. Ale stejně jako Kindl by do republiky dorazili až v pondělí, takže bychom je na tréninku měli až v úterý," řekl Růžička, který připojení dua Bluesmanů vidí nadějně. „Pochybuju, že Vláďa je svým stylem hokeje, jak to mydlí, úplně zdravý. Ale říkal, že pokud projde prohlídkou, a vypadá to nadějně, že chce přijet."

Růžička monitoruje i Hertla, Hejdu a Voráčka

Růžička monitoruje i situaci ohledně Tomáše Hertla (San Jose), Jana Hejdy (Colorado) a Jakuba Voráčka (Philadelphia), kteří si se svými kluby ještě nezajistili postup do 2. kola play off NHL. „Pokud vypadnou, budeme je volat."

Padesátiletý kouč původně zamýšlel, že na turnaj do Švédska vezme i některé hráče ze Lva a Jana Kováře z Magnitogorsku, kteří by sice nehráli, ale absolvovali by s mužstvem tréninky. Kvůli prodloužení finálové série KHL na sedmý zápas si to ale rozmyslel. „Zdálo se mi, jak jsem je viděl při šestém utkání, že jsou i dost unavení, tak je nechám čtyři dni odpočívat a připojí se až po turnaji ve Švédsku. Mám docela jasno, koho vzít, ale zatím si to nechávám pro sebe."

Jedním z těch, které chtěl povolat, byl i útočník Lva Jakub Sekáč. Ten ale pondělní duel kvůli zraněnému kolenu nedohrál a ještě během něj zamířil na vyšetření do nemocnice. „Budu zjišťovat, jak je na tom, ale je to docela zásah, protože to je hráč, s nímž jsem docela počítal," tvrdí Růžička.

Národní tým se na turnaji ve Švédsku střetne ve čtvrtek s domácím výběrem, v sobotu narazí na Rusy a o den později pak vyzve Finy. Ještě v neděli večer po návratu do České republiky Růžička oznámí konečnou nominaci na MS, které začíná příští pátek a Češi jej načnou duelem se Slováky.

Vyhlédnuté posily ze zámoří pro MS
Jistá účast
Jaromír Jágr
Jiří Hudler
Jakub Kindl
Bojuje o nominaci
Michal Jordán
S otazníkem
Vladimír Sobotka
Roman Polák
Nepojedou
Radko Gudas
Ondřej Palát
Andrej Šustr
Martin Erat
Patrik Eliáš
Tomáš Fleischmann
Michael Frolík
Martin Hanzal
Aleš Hemský
Milan Michálek
Zbyněk Michálek
Ondřej Pavelec
Ladislav Šmíd
Jiří Tlustý
Radim Vrbata
Marek Židlický
Kádr českých hokejistů v přípravě na MS:
Brankáři:
Pavel Francouz (Litvínov)
Jakub Kovář (Jekatěrinburg/KHL)
Alexander Salák (Petrohrad/KHL)
Obránci:
Lukáš Kovář (Vítkovice)
Bohumil Jank (Hradec Králové)
Jakub Krejčík (Sparta Praha)
Vojtěch Mozík (Plzeň)
Ondřej Vitásek (Liberec)
Petr Zámorský (Zlín)
Jan Kolář (Doněck/KHL)
Tomáš Mojžíš (Slovan Bratislava/KHL)
Michal Jordán (Charlotte/AHL)
Útočníci:
Tomáš Nosek
Lukáš Radil
Tomáš Zohorna (všichni Pardubice)
Jan Buchtele
Tomáš Rolinek (oba Sparta Praha)
Martin Růžička (Třinec)
Martin Zaťovič (Karlovy Vary)
Roman Červenka (Petrohrad/KHL)
Lukáš Kašpar (Doněck/KHL)
Robert Kousal (Podolsk/KHL)
Jakub Petružálek (Kazaň/KHL)
Michal Vondrka (Slovan Bratislava/KHL)
Milan Gulaš (Färjestad/Švéd.)
Jiří Hudler (Calgary/NHL)
Jakub Klepiš (Lev Praha/KHL)
Jaromír Jágr (New Jersey/NHL)

Reklama