Hlavní obsah

Jágr je obrovskou vzpruhou, mužstvo vždycky strhne, těší Rolinka příjezd legendy

Praha

Ještě minulý týden se usmíval, že je v současném kádru hokejové reprezentace nejstarším hráčem, to už ale s příjezdem Jaromíra Jágra neplatí. Tomáš Rolinek, mistr světa z roku 2010, však vítá, že se Jágr rozhodl posílit národní tým před mistrovstvím světa a už se nemůže dočkat, až ve čtvrtek začnou Švédské hry, generálka na šampionát v Minsku. V nich Rolinek povede mužstvo jako kapitán a v prvním útoku nastoupí právě s Jágrem a Jiřím Hudlerem.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Tomáš Rolinek na tréninku hokejové reprezentace.

Článek

Co pro reprezentaci příjezd Jaromíra Jágra znamená?

Obrovskou vzpruhu. Pamatuju si, že když jsem poprvé nastoupil vedle Jaromíra, a to jsem nebyl mladý, ale ve středním věku, bylo pro mě super pozorovat už jenom to, jak na tréninku maká a připravuje se. V zápase svým výkonem vždycky mužstvo strhne.

Tušil jste, že nakonec přijede, když se kouči Růžičkovi tak dlouho neozýval?

Nechci teď dělat chytrého, když už se to ví, ale myslel jsem si, že na mistrovství pojede. Kdyby zájem neměl, řekl by to rovnou a nebyly by kolem toho žádné spekulace. Hokejem žije a chce si prodloužit sezónu. Pro národní tým je to jenom dobře.

Jágr s Hudlerem jsou zatím jedinými hráči z NHL, kteří národní tým před šampionátem posílili. Před čtyřmi lety měla reprezentace na MS jen čtyři posily ze zámoří a nakonec získala titul. Vnímáte tu paralelu?

Je to hodně podobný. Kdyby mistrovství proběhlo stejně jako před čtyřmi roky, bylo by to úžasný. Máme olympijskou sezónu, takže řada kluků kvůli únavě nebo rodinným důvodům mistrovství světa odmítá.

Chápete je? Jaký je vůbec váš názor na to, jestli by se v olympijské sezóně mělo hrát mistrovství světa?

Rozumím tomu, že jsou po dlouhé sezóně dobití a unavení. Ale já jsem jedině rád, že mistrovství je. Chci jezdit na každou akci, mít za sebou co nejvíc mistrovstvích světa. Když se na to podívám globálně, tak spousta hráčů, a nejen v Česku, šampionát odmítá. Celkově by asi bylo zajímavější mistrovství zredukovat, aby se hrálo jen jednou za dva roky. Fanoušky by to víc vtáhlo a nadchlo. Ale opakuju, že za sebe jsem rád, že se hraje každý rok.

Jaký dojem na vás současný reprezentační kádr dělá?

Myslím, že se tu rodí dobrý tým. Nebude to o tom, že tady budou hvězdy a každý bude hrát na sebe, ale budeme bojovní. Máme tu spoustu mladých kluků, kteří budou hladoví a chtějí dokázat, že na mezinárodní hokej svou rychlostí a bojovností mají. Budou na sebe chtít upozornit a udělat si jméno. Protože každý z nich chce jít, když ne do NHL, tak aspoň do Ruska.

Jste připraven, že vy a další starší hráči by měli zbytek týmu usměrňovat?

Tahouny bychom určitě být měli. Ať už v klubu nebo reprezentaci, starší hráči vždycky musejí těm mladším ukázat směr. Svým přístupem v tréninku i zápase by je měli strhnout, aby se bojovností přidali.

Zatímco minulý týden jste zápasy ve Švýcarsku vynechal, teď na Švédských hrách nebudete chybět. Už jste natěšený?

Tréninky jsou samozřejmě hezký, odpočinete si v nich trochu a vstřebáváte vyřazení z play off se Spartou. Člověk ale vždycky rád hraje zápasy a u mě je to stejný. Už se těším, že do toho skočím po hlavě.

Reklama