Hlavní obsah

Růžičkovu družinu posílí na MS Hertl. Voráček chtěl reprezentovat, přestože necítí prsty

Praha
Aktualizováno

Výběr kouče Vladimíra Růžičky pro nadcházející MS se rozrostl o jméno jeho bývalého svěřence ve Slavii Tomáše Hertla. Talentovaný útočník San Jose Sharks přišel o větší část premiérové sezóny za mořem i olympijské hry kvůli zranění kolene, momentálně je už ale opět v plné síle. Další útočník Jakub Voráček na turnaji v Minsku naopak hrát nebude, protože ve Philadelphii neprošel výstupní lékařskou prohlídkou.

Foto: Kyle Terada, Reuters

Tomáš Hertl se raduje z branky, kterou vstřelil do sítě Los Angeles Kings.

Článek

Teprve dvacetiletý Hertl, který před svým vážným zraněním kolene vlétl do kanadsko-americké soutěže jako uragán a stal se velkým oblíbencem fanoušků, bude šestou posilou Růžičkovy družiny z NHL pro světový šampionát.

„S Tomášem jsme se domluvili, že přiletí a přiřadí se k týmu v úterý," řekl Růžička novinářům. Hertl se před měsícem vrátil do sestavy Sharks po zranění kolena, které si přivodil 19. prosince. Nebýt toho, měl by na svém kontě nejspíš nezapomenutelnou premiérovou sezónu v zámoří, v kapse nominaci na Calder trophy pro nejlepšího nováčka soutěže a životní zážitek z olympijského turnaje v Soči.

Ač pro Hertla ani samotné Žraloky ze San Jose nedopadla sezóna přesně podle představ a předpokladů, vedení klubu nedělalo své vycházející hvězdě s uvolněním na šampionát problémy.

„Napsali jsme papír, oni podepsali, že může, a pak jsme se domlouvali s Tomášem. Znám ho dobře, je to srdcař, který pokud může jet, tak jede. Pro mladé hráče je to velký příklad," doplnil Růžička, který chce na MS sázet na rozložení zátěže mezi vyrovnané formace. „Tomáš je posila pro další lajnu. Budu to chtít rozložit tak, abychom měli všechny poměrně silné. Chceme víceméně celé mistrovství světa hrát na čtyři útoky a vytěžovat je stejně. Samozřejmě, komu to půjde víc, tak bude hrát víc a naopak. Musíme si pošetřit Jardu (Jágra), aby v nejdůležitějších zápasech měl co nejvíce sil," doplnil.

Voráček necítí prsty, přesto chtěl reprezentovat

Další český útočník Jakub Voráček povolení od klubu nedostal, protože dohrával play off se zdravotními problémy. „Kuba neprošel prohlídkou. Necítil prsty, měl i něco se zápěstím. Říkal mi už před měsícem a půl, že to bude asi problém. Musí se dát hlavně zdravotně dohromady," prohlásil Růžička.

Přesto prý opora Philadelphie dělala všechno pro to, aby dostala od lékařů ke startu na MS zelenou. „Bohužel se to nepovedlo. Běhal celý den po doktorech. Nejdřív byly zprávy, že neprošel, pak chvíli jo, ale pak zase ne. Říkal, že ho to hrozně mrzí, že by rád jel, ale nedá se nic dělat," dodal reprezentační kouč.

Český kouč kromě Hertla počítá z NHL s nestárnoucí legendou Jaromírem Jágrem, který se dohodl na novém kontraktu v New Jersey, Jiřím Hudlerem z Calgary a forvardem St. Louis Blues Vladimírem Sobotkou. Zadní řady pak vyztuží Sobotkův týmový spoluhráč Roman Polák a bek Detroitu Red Wings Jakub Kindl. Další jména na seznam zámořských posil zřejmě již nepřibudou.

„Tomáš (Hertl) je asi z 90 procent poslední. Ale David Krejčí a Tomáš Plekanec jsou opravdu vynikající hráči a ještě se budeme rozhodovat. Budeme určité hráče dopisovat, uvidíme, jak budou série vypadat. Kdyby to bylo na hodně zápasů, hráči jsou pobouchaní a měli by přijet na jeden zápas, tak to by asi nemělo cenu," uvažoval Růžička.

Růžička ospravedlnil Gudase

Kouč Hertlovým příkladem pro mladé narážel i na omluvenky útočníka Ondřeje Paláta a obránce Andeje Šustra z Tampy Bay, kteří nemají kontrakty na další sezónu. „Došlo tam trošku k nedorozumění, že to padlo i na Radka Gudase. (Generální manažer Tampy Bay Steve) Yzerman řekl, že jeho léčení zraněného kolena je na dvanáct až čtrnáct dní, dalo se to trošku dohromady s těma dvěma," uvedl Růžička, který při Euro Hockey Challenge ve Švýcarsku absenci mladíků z Tampy Bay kritizoval.

„Gudas chtěl jet a neprošel zdravotně. Ale jinak máme zprávu od manažera (Yzermana), který je pro, aby hráli. Jen u Gudase to nešlo. Po čtrnácti dnech se zapojit je velký risk. Ale kvůli smlouvě? Vláďa Sobotka ji taky nemá a asi bude dělat větší peníze než Palát," uzavřel s jiskrou v oku Růžička.

Reklama

Související témata: