Hlavní obsah

Nominaci Kanady doplnili MacKinnon, Read a Brayden Schenn

Nominaci hokejistů Kanady na mistrovství světa v Minsku doplnila jednička loňského draftu NHL Nathan MacKinnon z Colorada a další dva útočníci Matt Read s Braydenem Schennem z Philadelphie. Z kádru úřadujících olympijských vítězů naopak vypadl forvard David Perron z Edmontonu, který si v tréninku obnovil dřívější zranění. Kanada má aktuálně ve výběru 23 hráčů a generální manažer Rob Blake může ještě vybrat dva hráče do pole.

Foto: Ann Heisenfelt, ČTK/AP

Nathan MacKinnon z Colorada (vlevo) bude na světovém šampionátu debutovat v kanadském dresu.

Článek

Osmnáctiletý MacKinnon byl nejproduktivnějším nováčkem NHL, v 82 zápasech nasbíral 63 bodů za 24 branek a 39 asistencí. I díky tomu kandiduje na Calder Trophy pro nejlepšího nováčka spolu s českým útočníkem Ondřejem Palátem a Tylerem Johnsonem z Tampy Bay. V play off si připsal v sedmi duelech 10 bodů za dvě trefy a osm přihrávek.

Sedmadvacetiletý Read měl na kontě v sezóně ze 75 duelů 40 bodů za 22 přesných zásahů a 18 asistencí, v sedmi duelech play off přidal gól a dvě přihrávky. O pět let mladší Schenn nasbíral v 82 zápasech základní části 41 bodů za 20 gólů a 21 asistencí, v sedmi utkáních bojů o Stanleyův pohár zaznamenal tři přihrávky.

MacKinnon i Schenn budou na mistrovství světa v dresu Kanady debutovat. Read byl na světovém šampionátu už loni a je tak jedním ze šesti hráčů kádru, kteří mají zkušenosti z velké mezinárodní akce mezi dospělými. Jediným hráčem ověnčeným úspěchem na mezinárodním poli je útočník Jason Chimera z Washingtonu, který je mistrem světa z roku 2007 z Moskvy a o rok později na domácím šampionátu v Halifaxu a Québeku získal stříbro.

Dvakrát startoval na mistrovství světa obránce Marc Methot z Ottawy, jednou brankář James Reimer z Toronta, zadák Tyler Myers z Buffala a útočník Alexandre Burrows z Vancouveru. Ostatní hráči mají zkušenosti i úspěchy z mládežnických reprezentací Kanady, jen beci Kevin Bieksa, Jason Garrison, útočníci Troy Brouwer, Joel Ward a gólman Ben Scrivens obléknou reprezentační dres úplně poprvé.

Medaile z MS naposledy před pěti lety

Tým se pod vedením hlavního kouče Dava Tippetta a asistentů Petera DeBoera a Paula Mauriceho pokusí ukončit neúspěšnou sérii na světových šampionátech, kde Kanaďané vypadli čtyřikrát za sebou ve čtvrtfinále. Kanada ovládla olympiádu letos i v roce 2010, ale na mistrovství světa získala medaili naposledy v roce 2009. Ve Švýcarsku dosáhla tehdy na stříbro.

Kanada vstoupí do turnaje v pátek 9. května duelem proti Francii. Následně ji čekají duely se Slovenskem, Českem, Dánskem, Itálií, Švédskem a Norskem. Před šampionátem hráče čeká ještě úterní přípravný duel v Curychu se Švýcarskem.

Nominace hokejistů Kanady na MS v Minsku (9. - 25. května):
Brankáři: Ben Scrivens (Edmonton/NHL), Justin Peters (Carolina/NHL), James Reimer (Toronto/NHL)
Obránci: Kevin Bieksa (Vancouver/NHL), Ryan Ellis (Nashville/NHL), Jason Garrison (Vancouver/NHL), Erik Gudbranson (Florida/NHL), Marc Methot (Ottawa/NHL), Tyler Myers (Buffalo/NHL), Morgan Rielly (Toronto/NHL)
Útočníci: Troy Brouwer, Jason Chimera, Joel Ward (všichni Washington/NHL), Matt Read, Brayden Schenn (oba Philadelphia/NHL), Alexandre Burrows (Vancouver/NHL), Cody Hodgson (Buffalo/NHL), Jonathan Huberdeau (Florida/NHL), Nazem Kadri (Toronto/NHL), Nathan MacKinnon (Colorado/NHL), Sean Monahan (Calgary/NHL), Mark Scheifele (Winnipeg/NHL), Kyle Turris (Ottawa/NHL)

Reklama

Související témata: